Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památky

Castillo Bellver

Elegantní kruhová stavba se strohými zdmi a světlým nádvořím, členěnými poschoďovými lodžiemi se tyčí nad městem. Královský hrad, sloužil v pozdějších staletích jako pevnost a vězení.

bellver.jpg

Almuaina

Bývalý arabský alcázar, později rezidence aragonských králů, slouží dnes španělskému králi Juanu Carlosovi v době jeho pobytu na ostrově jako úřední sídlo. Dnešní průčelí paláce (15. století) tyčící se nad zahradou S´Hort del Rei (Královská zahrada) v sobě spojuje maurské a křesťanské prvky. Arkádami zdobené nádvoří s gotickou kaplí Svaté Anny pochází ze 13. století.

3855830281_cec5845e88_o.jpg

Katedrála La Seo

Dominantou Palmy je samozřejmě majestátní, pozdně gotická katedrála z 13. století, která byla postavena na důkaz vítězství křesťanství na místě bývalé maurské mešity. Zcela dokončena byla však až v 17. století. Existuje zajímavá legenda o vzniku této katedrály. Když plul král Jakub I. se svou flotilou k Baleárským ostrovům, zastihla ho na moři obrovská bouře. Mezi posádkou vládl zmatek a strach ze smrti. Jakub se začal na palubě modlit k panence Marii. Poté bouře náhle ustala a král slíbil své zachránkyni krásnou katedrálu na nejhezčím místě ostrova. Jak slíbil, tak učinil. Dnes se Palma pyšní stavbou, která patří k pěti nejkrásnějším katedrálám ve Španělsku.

 

katedrlaa-la-seu.jpg