Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie klubu

14. 4. 2014

 

 

1919 Založení klubu SK Sigma Olomouc se datuje od přelomu léta a podzimu 1919. To v Hejčíně, na předměstí Olomouce, několik mladistvých chlapců (v čele s ještě ani ne šestnáctiletým Karlem Tatíčkem) se rozhodlo založit fotbalovou jedenáctku pod názvem FK Hejčín, pod kterým hráli do roku 1920, kdy klub přejmenovali na SK Hejčín.

 

1924 - Teprve v roce1924 vstoupil SK Hejčín do Hanácké župy fotbalové, což ho opravňovalo hrát mistrovská utkání, což tak činil až do sjednocení tělovýchovy.

 

1948 - V roce 1948 došlo ke sloučení klubu se Sokolem Hejčín a DTJ Hejčín. Vznikla tak nová Tělovýchovná jednota s názvem HSK báňská a hutní Olomouc, jejíž I. mužstvo hrálo již I. A třídu. V roce 1953 byla tato TJ přejmenována na Baník Moravské železárny Olomouc. V roce 1953 došlo k dalšímu sloučení a to tentokráte s Rudou hvězdou Olomouc. Vznikla opět nová TJ – Sokol Olomouc.

1956 - O rok později přišla další změna na Baník Olomouc. I. mužstvo si v roce 1956 vybojovalo postup do Moravské divize (již pod názvem Spartak Moravské železárny Olomouc), ale po roce opět sestoupilo do nižší soutěže. V těchto letech hájili barvy Spartaku mimo jiných i hráči Palivec, Mackovski a Kramerius, kteří se později uplatnili v ligových dresech Žiliny a Sparty, poslední z nich i v reprezentaci.

1961 - Rok 1961 se stal takovým prvním výkonnostním mezníkem v historii klubu. Nejdříve opět došlo ke změně názvu na TJ Moravské železárny Olomouc. I. mužstvo hrálo v Krajském přeboru Severomoravského kraje, který v sezóně 1962-63 vyhrálo a na dva roky se stalo účastníkem II. ligy.

1966 - V roce 1966 došlo z ekonomických důvodů ke vstupu významného partnera do klubu a to Koncernu Sigma. Tím samozřejmě došlo zase ke změně názvu a to na TJ Sigma MŽ Olomouc, ale jak pozdější vývoj ukázal, byl to prvopočáteční impuls ke stále stoupající úrovni výkonnosti našeho klubu. A mužstvo hrálo v té době Divizi skupiny D, ve které pravidelně obsazovalo příčky v horní polovině tabulky. Jen v ročníku 1968-69, kdy prvních devět mužstev postupovalo do nově se tvořící se III. ligy, skončila Sigma MŽ až na 11. místě a zůstala v Divizi.

1982 - Také v Národní lize patřili olomoučtí fotbalisté k nejlepším a v roce 1982 poprvé ve své historii postoupili do I. ligy! Nezkušenost a z ní i vyplývající notná dávka smůly zapříčinila, že několik desítek let očekávaná I. liga, zůstala v Olomouci pouze rok. Hráči a funkcionáři klubu se ale svého vysněného cíle jen tak nevzdali a hned v následující sezóně získali, s rekordním patnácti bodovým náskokem (při dvoubodovém systému) nejvyšší fotbalovou soutěž Olomouci zpět! Převratné změny, které v naší společnosti po 17. 11. 1989 nastaly, se samozřejmě nevyhnuly ani Sigmě ZTS. Prvoligový oddíl kopané, který v TJ zaujímal v podstatě stejné postavení jako ostatní sporty, se v TJ stal dominantním a plně profesionálním s názvem SK Olomouc Sigma MŽ. Olomouc se tentokrát v I. lize velmi rychle „zabydlela“ (hned v prvním ročníku obsadila krásné 6. místo) a její dres se stal atraktivním i pro takové hráče, jako byli Lauda, Beznoska, Drulák,Příložný a další. Samostatnou kapitolou klubové historie se stal dnes již legendární trenér Karel Brückner. Nejen, že v roce 1975 dovedl, ještě jako hrající trenér, své mužstvo do III. ligy, ale do svého mateřského klubu se vrátil ještě třikrát (1983 – 1987, 1990 – 1994 a 1995 – 1997). V sezónách 1992 – 1993 a 1993 – 1994 dovedl SK Olomouc Sigmu MŽ až do Poháru UEFA. V těchto dvou ročnících, dosud nejúspěšnějších v historii klubu, měli olomoučtí příznivci možnost shlédnout na svém stadionu mužstva takového formátu, jako byl například Hamburger SV, Real Madrid, Fenerbahce Istanbul, Juventus Turín a další. Toto období bylo zatím nejúspěšnější v historii klubu. I v dalších ligových ročnících se klub umisťoval na příčkách, které zajišťovaly start v této soutěži a Andrův stadion navštívily další přední evropské kluby jako Olympique Marseille, Udinese Calcio, Real Mallorca, Celta Vigo, Real Zaragoza, Everton FC a další. Také v těchto letech oblékalo modrý dres olomoucké Sigmy mnoho výborných hráčů jako Baranek, Onderka, Maroši, Vlček, Kerbr,Babnič, Mucha a mnoho dalších. V roce 1995 přešel klub na formu akciové společnosti po názvem SK Sigma Olomouc a.s. a víc než na atraktivní přestupy se začal spoléhat na výchovu svých vlastních hráčů. Tato koncepce nesla ovoce již i dříve, protože z olomoucké „líhně“ vzešli takoví hráči jako Látal, Hapal, Ujfaluši, Rozehnal, Kováč, Heinz, Kotůlek,Kovář, Machala a mnoho dalších, kteří našli a ještě nacházejí uplatnění nejen v předních evropských klubech, ale i v reprezentačních výběrech všech věkových kategorií. Velká pozornost byla také věnována vzhledu a funkci Androva stadionu, který prošel mnoha změnami. Po přestavbě stávajících a výstavbě nových tribun byl v roce 2010 dokončen konečný vzhled stadionu a v současné době patří k nejhezčím a nejmodernějším v republice. Od svého druhého postupu v roce 1984 mezi naši fotbalovou elitu se střídali lepší sezóny z horšími, ale SK Sigma Olomouc se stala stabilním účastníkem naší elitní soutěže.