Než vznikne dort
Korpusy mám:
- klasické piškotové, které ochucuji:
- kakaem
- ořechy
- kokosem
- rumem
- kávou
- likérem
- čokoládou
- RED VELVET - úžasný, nadýchaný, šťavnatý korpus tmavě nebo jasně červený nebo červenohnědý. V knize "Slovník amerického jídla a pití" je tento dort zařazen do kategorie ďábelských potravin, protože pro svou bohatost chuti se prý i z moralisty stane hříšník, který při vší snaze neodolá. (Dělala jsem dort s tímto korpusem již několikrát a vždy se po něm jen zaprášilo, je fakt neodolatelný a VYNIKAJÍCÍ.)
- různé dortové korpusy dle momentálně odzkoušeného receptu
- ...dle chuti oslavence
Krémy dělám:
- pudinkové, do kterých přidávám:
- rum nebo vaječný koňak
- rozpuštěnou čokoládu
- různé čokolády (Kofila, Ledové kaštany, Milena,...)
- ořechy
- kokos
- salko
- rozmixované ovoce
- čokoládové se smetanou a želatinou
- tvarohové
- ...dle chuti oslavence
Potah dortů provádím fondánem:
- White Icing, který je fantasticky bílý, má úžasné vlastnosti co se týče elastičnosti a konzistence, chuť je jemně citrónová. Skvěle se z něj modelují květiny do nejmenších detailů. Dá se výborně barvit i při použití techniky Airbrush. Poslední dobou jeho používání ale vypouštím ve prospěch hmoty Smartflex, se kterou se pracuje lépe.
- Na menší průměry dortů použivám Formix, který není tak pružný jako White Icing, tudíž při potahování větších dortů se trhá. Příchutě jsou citrónová, čokoládová, mandlová, pomerančová,...
- Smartflex Velvet je naopak tuhá hmota, kterou je potřeba dlouho zpracovávat, vždy se u toho dost nadřu, ale výsledek je stejný jako u Icingu a bonusem jsou různé příchutě a vůně.
- Speciálně kvůli černé barvě používám Smartflex Velvet Black, který je již černý a nemusím tudíž barvit White Icing nebo Smartflex, jelikož dosáhnout ideálně černé barvy fondánu je složitější.
- Pasta Dama Top jsem použila jednou na své dva dorty na celoslovenskou výstavu, abych na to nenechala ruce jako na Smartflexu, ale už ho používat nebudu. Vybrala jsme si ho jen z jednoho důvodu, že se lehce válí, protože jsem musela potáhnout 4patrový dort květinový a dort Ferdu mravence, který byl složitý na potahování. Výhoda jedna - úžasně se válel na rozdíl od Smartflexu a tím i končí jeho silné stránky. Trhal se díky své velké elastičnosti, nedal se přenést na dort aniž by se mezi rukama i prsty prověsil, na rozích se trhal, a jeho vůně nebyla pro mě teda vůní, a chuť žádná, když budu slušná. Nikdy více!
- Čokoládové hmoty Chokoflex tmavý nebo bílý (příjemná chuť a vůně po čokoládě), Easy Cover (s pravým kakaem, vyvinuta pro snadné potahování dortů. Hmota má úžasné vlastnost, je elastická, tvárná, krásně přilne a netrhá se, dlouho zůstává měkká, ale pevná), Pasta Dama Chocolate (základem je vysokokvalitní kakaové máslo, obsahuje 42% čokolády), atd.
Barvení:
- Dorty i ozdoby barvím ve větší míře technikou Airbrush
- Gelové barvy
- Tekuté barvy
- Prachové barvy především na zvýraznění detailů květin a jiných částí na dortu a ozdobách.
Techniky zdobení:
- Květiny
- Patchwork
- Šablony Stencil
- Jedlé krajky
- Isomalt
- Želatina
- Čokoláda
- Čokotransfer
- Fotografie z jedlého papíru
- Nejedlé ozdoby (stuhy, korálky, pásky,...)
- Separační plata a řecké sloupy
- ........
Výroba květin:
- Na drátku z hmot Smarflex flower, White Icing
- Želatina
- Isomalt
- Čokoláda
Výroba 3D ozdob:
- Menší figurky a předměty z hmot Smarflex flower, White Icing
- Větší předměty z hmoty marshmallow
- Různé jedlé sladkosti - Sójový suk, Tatranky, piškoty,....
- Na složitější předměty si vyrábím vlastní silikonové formy z hmoty Stampigel