Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobové fotografie hraničářského pluku 6 Červená Voda

27. 8. 2017
Mgr. Martin Ivan
 
 
   V roce 1938 sloužil u hraničářského pluku 6 Červená Voda na Králicku pan Alois Krejčí (narozen 8. 1. 1914). Z vojenské služby si přivezl několik fotografií. Po letech fotografie poskytl těmto stránkám jeho vnuk pan Stanislav Studený, prostřednictvím svého kamaráda Oty Pavliše.
   Zveřejňuji fotografie ve fotoalbu (k náhledu pod článkem). Zároveň bych v tomto textu chtěl k fotografiím uvést krátké komentáře. 
 
Fotografie pevnostních kasáren
   Nově vybudovaná kasárna hraničářského pluku 6 v osadě Bílá Voda, části obce Červená Voda. V průběhu srpna 1938 se tam ze Šumperka (kde pluk vznikl 1. ledna 1938), přestěhovalo velitelství pluku a pomocná rota. Druhého září se do Červené Vody přestěhoval i IV. prapor pluku, následovaný 6. září V. praporem. Oba prapory do té doby sídlily provizorně v Králíkách. Nemám k dispozici jiné dobové fotografie pro srovnání a neměl jsem možnost nafotit současný stav kasáren z více míst. Proto nemohu totožnost kasáren spolehlivě potvrdit. Svědčí pro to však následující fotografie z opevnění.
 
Fotografie opevnění
   První a pravděpodobně i ostatní fotografie jsou pořízeny u K - S 12a "U rybníčku", vchodového objektu dělostřelecké tvrze Hůrka u Králík. Budova nad objektem patřila stavební firmě, která tvrz budovala. Stav objektu a překážek kolem něj odpovídá druhé polovině roku 1938. Příslušníci hraničářského pluku 6, kteří obsazovali tvrz Hůrka a okolní samostatné pěchotní sruby, byli ubytováni právě v kasárnách v Červené Vodě (jen několik kilometrů jižně od Králík). Autorem fotografií byl možná příslušník V. praporu, určeného jako posádka pevnosti Hůrka. 
 
Fotografie z nástupu u vlaku
   Fotografie z nástupu jednotky u vlaku pocházejí pravděpodobně ze železniční zastávky Bílá Voda, nacházející se nedaleko areálu pevnostních kasáren. Nemám informace, při jaké příležitosti se jednotka přesunovala vlakem. Teoreticky to mohlo být při opuštění kasáren. Po Mnichovské dohodě byl hraničářský pluk 6 stažen 7. října 1938 do vnitrozemí. Jeho novým sídlem se staly Konice. 30. listopadu 1938 byl pluk fakticky zrušen, ale jeho skutečná likvidace pokračovala i v roce 1939. 
 
Společná fotografie Aloise Krejčího s dalšími dvěma vojáky
   Na společné fotografii je pan Alois Krejčí uprostřed. Snímek byl zřejmě udělán ještě před nástupem k hraničářskému pluku, případně po zániku pluku a přeřazení pana Krejčího k jinému útvaru. Vojáci na fotografii totiž nemají na špičkách límců odznak ve tvaru psí hlavy a na bocích límců číslo pluku v kovovém trojúhelníku. Tak se označovali příslušníci hraničářských pluků. Voják vlevo má na levé kapse blůzy výkonnostní odznak, nelze však rozlišit, pro jakou zbraň nebo odbornost je určen. 
 
 
   Vážení čtenáři těchto stránek. Můžete-li poskytnout dobové fotografie (v elektronické podobě) k tématům tohoto webu, budu rád. V případě Vašeho souhlasu mohu u nich uvést Vaše jméno.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dobové fotografie HP 6