Jdi na obsah Jdi na menu

Historie souboru

Po několika úspěšných projektech - filmy o dětském oddělení v Opavě, balet Labutí jezero apod. jsme se rozhodli zkusit divadlo.

Poprvé jsme se sešli v létě roku 2011. O co menší zkušenosti, o to větší chu't a nadšení. Vybrali jsme si klasickou pohádku, kterou jsme trochu upravili a nazvali Něhurka a 5 trpaslíků. Po několika zkouškách a úspěšné generálce jsme poprvé vstoupili na lehce improvizované jeviště v rámci semináře dětských oddělení Kyjov, Ústí na Orlicí a Opava. Ač občas nehrálu hudba, která měla ba i text občas vypadl, byl úspěch veliký. Proto jsme hru reprízovali pro dětské oddělení v Opavě, na jevišti Kulturního domu Psychiatrické léčebny. Toto představení již bylo bez jakýchkoliv "komplikací" a bylo zároveň derniérou.

O rok později jsme se rozhodli pro kus o něco náročnější a zároveň jsme se rozhodli poprvé zahrát na prknech skutečného divadla. Vybrali jsme si pohádku Mrazík, která nás zaujaja především možností parodie mnoha pasáží. Po sepsání scénáře jsme se poprvé sešli v létě, již v hojnějším počtu 13 členů. Od podzimu jsme se začali scházet pravidelně a postupně jsme pronikali do divadelních tajů. Bylo třeba se naučit hlavně to, jak se pohybovat po jeviští, jak mluvit, jak si zapamatovat text, jak se rychle převlékat vzhledem k mnoha více rolím. Nápověda byla v té době opravdu důležitá. Po absolvování 2 denního soustředně, kde hra začala mít konečně jasnější obrysy, bylo třeba vyrobit kulisy a rekvizity, zajistit kostýmy, doladit hudbu i světla. Pro představení jsme si vybrali Loutkové divadlo v Opavě, které nám svým zázemím velmi vyhovovalo. Po náročné generální zkoušce, kterou jsme museli zapít v hospůdce, jsme odehráli premiéru 19.10.2012 v rámci semináře Opavské dny 2012. Následně jsme měli 3 další reprízy včetně charitativního představení a představení pro dětské centrum Čtyřlístek v rámci dne pro adoptivní rodiče.

Další úspěšnou divadelní hrou byla Princezna se zlatou hvězdou. Premiéra proběhla dne 7.11.2014 v Loutkovém divadle v Opavě a následovalo 11 repríz! Bylo Vás přes 2000, kteří jste naši hru viděli a to už je nějaké číslo... Následovala obnovená premiéra představení Mrazík, která se dočkala 4 repríz.

Nyní nacvičujeme 4. divadelní kus, opět pohádku Byl jednou jeden král. Premiréru plánujeme na 22.11.2019.

 

Dalibor Hudec, vedoucí souboru.  

divadlo.png