Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petrohrad - místa, která je dobré vidět I.

1. Něva - mohutná řeka, která protéká městem, s mnoha menšími kanály, přítoky, ostrůvky a s možností projet si to všechno na lodičce, pod velkými, ale zejména pod nízkými mosty a mostíky, pod kterými se nemůžete ani narovnat,dscn9676w.jpg protože byste se bouchli do hlavy.
2. Bílé noci - protože Petrohrad je už hodně na severu, je možno v období červen až září pozorovat tzv. bílé noci. Noci, které jsou velmi krátké, kdy slunce zapadne za obzor asi na 3 hod. a není vůbec tma, jenom takové šero. My jsme v druhé půlce července už ty pravé bílé noci nezažili, ale do 23 h bylo s dscn9736w.jpgpřehledem světlo a před 4 ranní už zase. Během těch pravých bílých nocí, probíhají ve městě různé kulturní festivaly, ale taky se ceny v restauracích, barech a vyhlídkách vyšplhají až na dvojnásobek normálu.
3. Něvský prospekt - hlavní třída Petrohradu, kterou když projdete tam a zpět, tak nachodíte víc jak 8 km, ale taky nasajete tu pravou atmosféru velkoměsta, kde historie, megalomanství a dávný luxus dýchá na každém kroku.
4. Otvírání mostů - řeka Něva, která ústí do Finského zálivu, je splavná asi 7dscn0049w.jpg měsíců v roce, ale v cestě velkým lodím stojí okolo 13 mostů, které se během noci podle přesně daného harmonogramu otevírají, aby lodě mohly proplout. Takže když si přivstanete (okolo 2h v noci), a dobře zvolíte místo, odkud je pěkně vidět střed mostu (nebo dokonce více mostů), máte o noční zábavu postaráno. Jenom pozor, může se taky stát, že když zůstanete na druhé straně řeky, tak pak musíte čekat až do 5 h, kdy se mosty zase zavřou.
dscn0089w.jpg5. Aurora - o té jsme se ve škole učili hodně. Dlouhé 2 roky se opravovala, ale teď (od 16.7.) už je zase na svém místě. Loď 124 metrů dlouhá a 17 metrů široká se třemi charakteristickými komíny, která svým výstřelem (1917) změnila dějiny mnoha a mnoha miliónů lidí.