Jdi na obsah Jdi na menu
 


výlety

Příspěvky

Lysice obnovená zahrada

6. 4. 2024

Po dvou letech komplexní rekonstrukce a návratu do podoby z 19. století, byla letos o Velikonocích otevřena obnovená zahrada u zámku Lysice na Blanensku. V dubnu jen v sobotu a neděli, ale později bude otevřená i ve všední dny. A když přeje počasí, je procházka zahradou opravdová paráda.

dsc_0284web.jpg

 

Velké Bílovice - Hradištěk

30. 3. 2024

dsc_0259web.jpg













Nad rozlehlými vinicemi v okolí Velkých Bílovic (Jižní Morava) se nachází krásná kaplička připomínající rotundu. Je zasvěcena sv. Cyrilovi, Metodějovi, Václavovi a Urbanovi. I když je poměrně nová, stavěla se v letech 2001 a 2002, je již oblíbeným cílem výletníků.

 

Oybin - český hrad v Německu

17. 8. 2023

V Německu, kousíček od českých hranic v oblasti Zittau, se nachází pískovcové pohoří se Stolovou horou, na které dodnes obdivujeme rozsáhlý objekt zříceniny českého hradu a kostela. Oybin je název komplexu a také lázeňské středisko, takže místo je hojně navštěvované turisty i lázeňskými hosty. Vstupné 8 euro, ale stojí to za to. Nádherná celoročně otevřená zřícenina. 

p7271904web.jpg

 

Zastavení 2 - Dijon

28. 7. 2023

Dijon je centrem celé burgundské oblasti. Má 151 tis. obyvatel. Je významným historickým i průmyslovým centrem. A už ve středověku bylo sídlem burgundských vévodů. I dnes je to důležité středisko obchodu a průmyslu i dopravní uzel. Je sídlem arcibiskupství a Burgundské univerzity. Nedaleko města pramení řeka Seina. Je také střediskem burgundské vinařské oblasti a obchodu s vínem, a samozřejmě nejznámějším dijonským produktem je dijonská horčice (ale prý už se tam nevyrábí?!)

p1010627web.jpg
                                                                   

 

Zastavení 1 - Auxerre

19. 7. 2023

Každé město, které leží na kopci a u velké řeky, má svůj půvab. Takové je městečko Auxerre (34 tis. obyv,), ležící na břehu řeky Yonne. Je to  velmi pěkné malebné místo s významnou katedrálou, opatstvím a krásným starým městem plným historických hrázděných domů. Nejhezčí pohled na starou část města je z mostu pro pěší.

 

 

Staré památky Burgundska

16. 7. 2023

Letošní začátek prázdnin je ve znamení delšího poznávacího zájezdu po románských a gotických stavbách v oblasti východní Francie v Burgundsku. Burgundsko - to jsou cenné historické památky, stará kamenná městečka, skvělé jídlo a samozřejmě vinice a víno. Náročný a krásný 11 denní výlet začal v Dijonu v centru celé oblasti, kde jsme zůstali několik dní a podnikali výlety do okolí. Památek, které jsme navštívili bylo spousta, takže se mi všechny pletou dohromady, ale pár míst si budu pamatovat hodně dlouho.

p1010392web.jpg

 

Čejkovice

31. 5. 2023

Čejkovice to je jižní Morava, vinice, Templářské vinné sklepy a Sonnentor - výroba bylinných čajových směsí. Dobrý tip na malý výlet.

dsc_0425web.jpg

 

Podzimní toulání v Podyjí

7. 10. 2022

NP Podyjí je nejmenší národní park u nás. Byl vyhlášen v r. 1991  a rozkládá se podél řeky Dyje v pásu od Znojma po Vranov. Na rakouské straně leží NP Thayatal. Národní park Podyjí je moc pěkný cíl celoročních výletů, ale protože skoro celé území je pokryto listnatými lesy, je podzim nejkrásnějším obdobím pro toulání. 

dsc_0907.jpg

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Podzimní Podyjí

Heiligenkreutz - zase jednou u sousedů

21. 9. 2022

Kousek od Vídně se nachází ve městě Heiligenkreuz (okres Baden) nejstarší dosud fungující cisterciácký klášter v Rakousku.  Klášter byl založen r. 1133 babenberským markrabětem Leopoldem III. Babenberkové byl rakousko-německý šlechtický rod, který vládl na území Rakouska až do r.1246, kdy vymřel po meči.  
dsc_0477web.jpg
dsc_0623web.jpg

 

 

 

Pivnická rokle

20. 7. 2022

dsc_0156web.jpgVenku je opravdu nesnesitelně. Už více než týden nás sužují šílené teploty. A co dělat v takových vedrech? Jeden tip mám. Už před čtyřmi roky jsem ho vyzkoušela a teď je zrovna příležitost si to zopakovat. Pivnická rokle.

 
Celý příspěvek | Rubrika: výlety | Fotografie: Pivnická rokle

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »