Jdi na obsah Jdi na menu
 


Janské Lázně a Černá hora

V polovině srpna nás čeká další výlet, tentokrát do Krkonoš. Spojíme lázeňské město s turistikou.
Kabinová lanovka nás vyveze na Černou horu. odtud je možné zamířit na Černohorská rašeliniště. Celý okruh naučné stezky je asi 6km. 5 km měří značená turistická pěší cesta zpět k dolní stanici lanovky, ale v první třetině cesty je poměrně velké klesání. Také je možné na Černé hoře vystoupit na rozhlednu.
V samotných Janských lázních je naučná stezka Střední hřeben, která vede okolo lázeňských pramenů.
 
A trochu informací z internetu ...

Lázeňské město v Krkonoších

Janské Lázně se nacházejí ve východní části Krkonoš s mírným až horkým podnebím. Podle trutnovského kronikáře Simona Huttla byl teplý pramen v dnešních Janských Lázních objeven Janem Hockovem, Zbrojnošem rytíře Trautenberku dne 6. června roku 1006. První zprávy o používání termální vody ke koupelím jsou až ze čtrnáctého století. Od této doby lázně změnily mnoho majitelů a rozrostl se komplex lázeňských domů.. V roce 1685 bylo v místě 22 domů, mlýn, hostinec a lázeňský dům. Roku 1928 byla uvedena do provozu kabinová lanová dráha na vrchol Černé hory. V roce 1935 dochází k zavedení léčebné metody stavů po dětské obrně. Roku 1965 byly Janské Lázně povýšeny na město. Roku 1980 byla vystavěna nová kabinová lanovka na vrchol Černé hory a otevřena dětská léčebna Vesna. Po změně státního režimu v roce 1989 přešly některé hotely a pensiony do soukromých rukou, ale lázně jako takové růstaly státním podnikem. Největší stavbou tohoto období je výstavba areálu Obchodní akademie pro tělesně postižené uvedené do provozu v roce 1994.

Janské Lázně jsou zaměřeny převážně na nemoci pohybového ústrojí, ale nejsou pouze lázeňským střediskem. Jsou střediskem sportovním a rekreačním. Je zde možno provozovat spousty sportů jak letních tak zimních s možností návštěvy mnoha turisticky unikátních míst v nedalekém okolí.

Náměstí Janských Lázní je zdobeno secesní kolonádou navrženou vídeňským architektem Brangem. Stavba této stylové dominanty náměstí, kterou tvoří ocelová konstrukce na hlubokých pilotech, se odehrála v roce 1904 pod taktovkou Johanna Blascheka z Trutnova. Pozemek byl získán zavezením hlubokého údolí Janského potoka a jeho vody svedl projektant Otto Fiedler do podzemního "tunelu".

 

Dovolujeme si Vás pozvat k návštěvě Janských Lázních