Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květen 2018 - Broumovsko

Klášter Broumov

 

 

Národní kulturní památka

Benediktinské opatství sv. Václava je impozantním komplexem, který leží v Broumově - v kotlině ohraničené Broumovskými stěnami a Javořími horami při hranicích s Polskem. Klášter byl založen ve 13. století mnichy řádu sv. Benedikta, který je nejstarším mnišským řádem západního křesťanství. V 17. století byl klášter přestavěn do dnešní barokní podoby italským stavebním mistrem Martinem Alliem z Lowenthalu a architekty Kryštofem Dientzenhoferem a jeho synem Kiliánem Ignácem. Posledně jmenovaný je také autorem návrhů výzdoby vnitřních prostor kláštera, realizovaných vynikajícími umělci pražského baroka - štukatérem Bernardem Spinettim, freskařem Janem Karlem Kovářem či malířem Felixem A.Schefflerem. Interiéry opatství a konventu byly vyzdobeny mj. obrazy Petra Brandla. Oltářní obrazy v bočních kaplích kostela namaloval V.V.Reiner. 

V roce 1999 byla v klášterním kostele sv. Vojtěcha nalezena unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651. Na světě se nachází kolem 40 podobných historických kopií, broumovská je však jediná ve střední Evropě (severně od Alp) a údajně nejzdařilejší. Kopie je vystavena v klášterním refektáři a je možné si ji prohlédnout v rámci pravidelných celoročních prohlídek. Klášter i klášterní zahrada prošly v roce 2014 rozsáhlou revitalizací, díky které v nových prostorách vzniklo Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov. Revitalizovaná klášterní zahrada je přístupná veřejnosti zdarma, každý den od 8 do 20 hodin. Klášter je otevřen celoročně a jeho návštěva je nezapomenutelným zážitkem.

 

Police nad Metují

Muzeum papírových modelů naleznete v centru Police nad Metují, poblíž autobusového nádraží. Jedná se o stálou expozici modelového světa z papíru a je jedinou svého druhu nejen v České republice. Seznámit se zde můžete s historií papírového modelářství, s tvorbou výtvarníků a modelářů minulosti i současnosti.

200 modelů předních autorů

Vystřihovánkám, později vystřihování a slepování papírových modelů se věnují malí i velcí již několik generací. Jejich díla jste mohli nalézt v dětských i obývacích pokojích, v kancelářích projektantů stejně jako na základních, středních i vysokých školách. Dnes můžete jejich precizně provedená díla inspirující se v mnoha oborech vidět na soutěžních přehlídkách či příležitostných výstavách. Jsou vypracovaná do nejmenších detailů, mnohá z nich jsou i pohyblivá. Expozice muzea zahrnuje přes 200 modelů předních autorů z České republiky, Polska i Slovenska.