Jdi na obsah Jdi na menu
 


FEJETON ŠÉFREDAKTORA JANA VALENTY

23. 6. 2015

NÁRODNÍ LISTY- ALMANACH-LUMÍR

 

NA STŘÍDAČCE TA ZA HUDBOU.

 

Máme týden před prázdninami a tak odskakuji od klasického tématu na to, co je obsahem našeho obnoveného ALMANACHU – LUMÍR , který slaví rok obnovy a 120 let od založení časopisu slavných a méně slavných autorů. Mnohdy to byli a budou podle obsahu profilů „rebelky a rebelové „. K nim patří nepochybně „naše“ Maruška Pojkarová, která za nedlouho oslaví kulaté jubileum. Život v šou byznysu a i soukromě se s ní nemazlil a tak její profil uvedu zcela extra.

Marie Pojkarová je od roku 2001 členkou naší NDS a zúčastnila se i voleb roku 2002, kdy v Praze za nás kandidovala. Rád jsem se podruhé letos zúčastnil její pravidelné čtvrtletní akce setkání s přáteli a známými zpěvačky, která má nesporný talent altového hlasu s charakteristickou barvou, jak mi prozradil můj politický partner, skladatel Petr Hannig. Setkání vedle Zimního stadionu, kde probíhají zápasy extraligy hokeje a další akce na Výstavišti v Holešovicích jsou pravidelná s vyjímkou zimní akce křtu nového disku Marie a to na její hudbu, texty a aranžmá. Vše si dělá sama se svou hudební kapelou.

Na rozdíl od jiných „party“ , která rovněž znám jsou disko a zpívání „na živo“ součástí, která jsou i díky osobnímu přístupu a velké oblíbenosti umělkyně , velmi živá, bezprostřední a tak jako by člověk přišel skoro domů....Málokdo postřehne fakt, že Marie je „královnou „ videoklipů „ na Youtube.cz „ . Přes životní zkoušky ( má dvě dcery a syna ), rozvod a úmrtí druhého životního partnera opět sršela jako je tomu vždy vtipem a opravdovou lidovostí, která chybí mnohým celebritám v současnosti, kdy sledujeme jejich uzavření před lidmi na jiných podnicích, které jsou zdrojem vtipů a paparacci ! Protože se v kultuře tvůrčím způsobem podílím, jak víte i v Národních listech a zejména v Almanachu-Lumír, velmi jsem ocenil jak nezištně Marie pomáhá mladým talentům. Slyšeli jsme sice remake ale i vlastní tvorbu, dvě jednu dívku a jednu mladou maminku s velmi dobrým přednesem remake „Když se načančám „ podstatně lepší než originál Heidi Janků a druhý mne překvapil nádherný hlas interpretky v písni Hany Hegerové a co víc černošský traditional OH GEORGIA ještě z dob původu otroctví v USA a srovnatelný hlas s již zemřelou zpěvačkou Garry Scott .

Měl jsem velmi zajímavý rozhovor s cestovatelem a managerem investic panem Karlem Mařatkou o svých cestách mezi ECUADORSKÉ INDIÁNY a vzpomínky na nedávno profilovaného Eduarda Ingriše, po cestách PERU A BOLÍVIE ZA KMENY KEČUA A AJMARÁ ….

Zatancoval jsem si po delší dobře tance našeho „hříšného „ mládí a snad mne Marie podpořila a bylo to vidět, když jsem se při tanci seznámil s fotografkou paní Alenkou Navrátilovou , která má literární nadání a tak během celého večera jsem vydržel až do 3 rána , při tom mne napadla spolupráce, která se během večera rodila . Protože zpívané klipy nemohou být dlouhé snad do 5 až 7 min., napadla mne realizace na pokračování mých Pohádek, které jsou rovněž v Národních listech . A tak se těším na další setkání se zajímavými lidmi.

 

Jan Valenta, je předsedou NDS a šéfredaktorem Klubů Národních listů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky NAŠE VLAST