Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolky ve městě

 

  • Tělocvičná jednota Sokol Krásná Hora

Tělocvičná jednota Sokol Krásná Hora nad Vltavou byla založena 13. března 1904 Dr. Ferd. Hausmanem a uč. Fr. Stejskalem. Dr. Hausman povzbuzoval členy a lid, členů přibývalo. Místní obchodník K. Michálek postaral se chudším členům o levnější kroje. Pořídil se prapor, aby mohl být ozdoben čes. lvem, musela být podána žádost až k nejvyššímu dvoru ve Vídni. Prapor byl vyšit a pěkně vyzdoben od Marie a Emilie Ondrákových. V r. 1911 byl založen ženský odbor. Sokol cvičil ve školní tělocvičně do roku 1932. Když byla tělocvična zabrána pro třídu, uchýlil se Sokol do hostinských místností a usiloval o vlastní budovu. Obec prodala jednotě r.1934 pozemek u rybníka Lazny. K úpravě cvičiště a hřiště
přispěli členové Sokola prací i penězi. Při skopávání půdy byly nalezeny střepy prastarých hliněných nádob – popelnic. Zřejmě v místě bylo pohanské pohřebiště. Sokolovna byla slavnostně otevřena 1. června 1936.

Po dlouhé odmlce byla činnost obnovena r. 1995. Se vzkříšením Sokola Mgr. Suchopárovou došlo k navrácení budovy sokolovny do majetku Tělocvičné jednoty Sokol. Okolo roku 2000 byla budova sokolovny opravována, dostala novou střechu, podlahu a komín, vzniklo zde sociální zázemí. V roce 2006-2007 se vyměnila okna a opravila se omítka.
V prostorách probíhají pravidelné soutěže stolního tenisu a v teplejším období cvičení aerobicu. Před několika lety se obnovil antukový tenisový kurt. V minulém roce se v blízkosti kurtu, za pomoci dotace Státního zemědělského intervenčního fondu a příspěvku tehdy ještě obecního úřadu (a také díky mnoha odpracovaným brigádnickým hodinám), vystavělo víceúčelové hřiště s dvěma hracími plochami s umělým povrchem. V současné době zahrnuje Sokol oddíl tenistů, stolních tenistů, volejbalu, nohejbalu, aikido, oddíly aerobicu, rodičů a dětí a předškoláků, mladšího a staršího žactva. Většina oddílů využívá prostorů tělocvičny při základní škole. Pravidelně se cvičenci účastní Všesokolských sletů, župních akademií, výstupu na Blaník, župního přeboru předškolních dětí a cvičitelé se průběžně doškolují. Členové se podílejí na přípravě každoročně pořádaného sportovního plesu a dalších soutěží v rámci oddílů. Kontakt: Jiří Dušek , odkaz 
http://sokolkrasnahora.websnadno.cz
 

  • Tělovýchovná jednota Krásná Hora nad Vltavou

Vznikla v roce 1950, nejdříve jako Tělocvičná jednota BANÍK Krásná Hora, která byla pod patronací Rudných dolů. Z hornického prostředí také vycházely klubové barvy – černá a zelená. Založením sportovního klubu BANÍK byla navázána tradice na činnost SOKOLA, která byla po 2. světové válce přerušena. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století byl klub různými reorganizacemi přejmenován na Tělovýchovnou jednotu a tento název zůstal dodnes.
V současné době má 4 oddíly kopané a to oddíl mužů „A“ a „B“, oddíl dorostu, který se skládá z obcí Krásná Hora nad Vltavou, Klučenice a Kamýk nad Vltavou a oddíl žáků. Kontakt: Jiří Zelenka
Odkaz: 
www.tjkrasnahora.webzdarma.cz
 

  • MS Krásná Hora – Krašovice

 
Myslivecké sdružení vzniklo sloučením mysliveckých sdružení  Krásná Hora a Krašovice v roce 1981.  Na kopci Homole byla postavena střelnice ještě za samostatného Mysliveckého sdružení Krásná Hora v roce 1971. Původně byla broková střelnice a v roce 1995 byla rozšířena o kulovou střelnici. V blízkosti střelnice byla postavena lovecká klubovna, která je v provozu od roku 1986, tehdy vznikla jako společné zařízení JZD Krásná Hora a MS Krásná Hora – Krašovice. Od roku 1992 jsou pozemky střelnice a klubovny majetkem MS Krásná Hora – Krašovice. Na provoz mysliveckých střelnic má sdružení uděleno licenci.  Několikrát do roka se na střelnici pořádají střelecké závody. Sdružení hospodaří na 2 176 ha půdy. Kontakt: Ota Roušal, Stanislav Hubička odkaz na:
http://mskh.webnode.cz
 
Myslivecká sdružení vznikala okolo 50. let minulého století. Předtím bývala myslivecká jednota. V minulosti se vyváželi chycení zajíci a bažanti do Francie. Odchyt zajíců probíhal do sítí a bažantů do tzv. vlčků. V 70. –  80. letech se začala v našich místech objevovat černá zvěř a okolo 90. let se začali objevovat jeleni a daňci.  Tím došlo k vymícení drobné zvěře. V letech 1980 - 1981 probíhala reorganizace mysliveckých sdružení a předělávaly se hranice sdružení na současnost.
 

  • Základní organizace českého svazu včelařů o.s.

Jednatel: Bláha Miroslav Krásná Hora nad Vltavou č. 57, tel. 318 862 517
Předseda: Čihák Jiří
Místopředseda: Skalička Stanislav
Pokladník: Čanda Karel
 
Základní organizace včelařů byla založena dne 10. května r. 1938, kdy se sešli včelaři na ustavující schůzi „Na sále“ o půl 11 hodině dopoledne. Na schůzi bylo pozváno kolem 40 včelařů. Z nich se přihlásilo ke Krásné Hoře a okolí 34 včelařů. Z tohoto počtu se 21 včelařů hned organizovalo a 13 včelařů zůstalo neorganizovaných. Těchto 34 včelařů chovalo 200 včelstev.
Zvolili si výbor:

  • prozatímním starostou zvolen př. Honzík František (z čp. 201)
  • jednatel zvolen př. Krejčík Jan – (z čp. 79)
  • pokladník zvolen př. Dolejší František (z čp. 14)

Schůze navrhla, aby včelařský spolek byl založen s okamžitou platností, aby těm včelařům neorganizovaným byl přiznán letošní příděl cukru. Žádost byla odesláno do Prahy, po týdnu přišla schválena.
 
Nyní je v ZO sv. o.s. v Krásné Hoře nad Vltavou organizováno 34 členů a 1 včelař je neorganizovaný. Tedy 35 včelařů a chová se 346 včelstev. V červnu 2011 byl při naší ZO ČSV založen včelařský kroužek se sídlem Hrachově – DOMOV FAUNY s.r.o., který má 7 dětí a vede ho pan Dvořák. 

  • Hasiči

Nejstarším spolkem na území města Krásné Hory nad Vltavou jsou hasiči působící
v 6 sborech dobrovolných hasičů (SDH). Dohromady tvoří 18. okrsek Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, který byl utvořen již v roce 1913 jako okrsek č. 2 tehdejší hasičské župy Sedlčanské.

Vznik jednotlivých SDH:

1889 Krásná Hora
1889 Mokřice
1904 Krašovice – činnost SDH byla ukončena k 31.12.2001
1904 Podmoky
1924 ?    Vletice
1931 Plešiště
1950 ? Zhoř


Hlavním důvodem zřizování hasičských sborů bylo hašení vzniklých požárů, záchrana osob a majetku občanů nejen při požárech, ale i při dalších živelných pohromách. Pro tuto činnost se hasiči připravovali odborným výcvikem a různými veřejnými cvičeními.

V současné době se pořádá každý rok okrsková soutěž v požárním sportu za účasti všech SDH okrsku.