Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domovní řád

Čl. 1

Úvodní ustanovení

Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání domu, bytů, nebytových a společných částí domu Bytového družstva Cejl 534, přičemž základní úprava vzájemných práv a povinností mezi družstvem a jeho členem je v této oblasti stanovena občanským zákoníkem a stanovami družstva.

Čl. 2

Základní pojmy

  1. Bytem se rozumí místnost nebo soubor místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k bydlení.
  2. Nebytové prostory jsou jednotlivé místnosti nebo soubory místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení (např. k podnikatelské činnosti, společenské, zájmové činnosti, garáže a ateliéry). Nebytovými prostory nejsou příslušenství bytu ani společné prostory (části) domu.
  3. Příslušenstvím k bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytem používány (např. sklepní box, spížní komora mimo byt apod.).
  4. Společnými částmi domu jsou části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, schody, schodiště, chodby, balkony, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, komíny, rozvody tepla a teplé vody, kanalizace, plynu, elektřiny, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo dům, dále se za společné části domu považují příslušenství domu (např. studny, oplocení) a stavby vedlejší včetně jejich příslušenství.

Čl. 3
Práva a povinnosti z nájmu bytu

  1. Práva a povinnosti z nájmu bytu upravuje hlava sedmá občanského zákoníku.

  2. Bytové družstvo je povinno zajistit nájemci družstevního bytu plný a nerušený výkon jeho práv spojených s užíváním bytu.

  3. Bytové družstvo je oprávněno po předchozím oznámení nájemci vstoupit do bytu či nebytového prostoru za účelem zjištění technického stavu bytu (nebytového prostoru) a provedení odečtu, kontroly, příp. výměny měřidel tepla, teplé a studené vody. Ve výjimečných případech (havárie, ohrožení života a zdraví osob, bezprostředně hrozící škoda na majetku) bude zajištěno zpřístupnění bytu policií i bez souhlasu nájemce. O tomto zásahu vyrozumí družstvo neprodleně nájemce a pořídí o zásahu písemný protokol.

  4. Nájemce je povinen řádně užívat byt, společné části domu a řádně užívat plnění, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu. Dále je povinen po předchozím oznámení družstva umožnit přístup do bytu či nebytového prostoru za účelem zjištění technického stavu bytu (nebytového prostoru) a provedení odečtu, kontroly příp. výměny měřidel tepla, teplé a studené vody.

  5. Nájemce nesmí provádět stavební úpravy bytu ani jinou podstatnou změnu v bytě bez předchozího souhlasu představenstva družstva a to ani na svůj náklad. V případě nedodržení této zásady může představenstvo družstva nařídit odstranění provedených změn. Nájemce zároveň odpovídá za případnou škodu, která vznikne neodborným provedením úprav a změn v bytě.

  6. V zájmu předcházení násilného otevření bytu nebo nebytového prostoru z důvodu havárie apod. doporučuje se v případě déle trvající nepřítomnosti nájemce oznámit družstvu místo pobytu anebo adresu a telefon osoby zplnomocněné ke zpřístupnění bytu.

  7. Nájemci bytů (nebytových prostor) jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům výkon jejich práv. Výkon práv a povinností vyplývajících z nájemního vztahu nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných osob a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

  8. Nájemce je povinen užívat byt i společné prostory tak, aby nerušil ostatní uživatele bytů a to zvláště v nočních hodinách – to je od 22.00 do 6.00 hod. nadměrným hlukem, používáním hlučné techniky.

  9. Nájemce je povinen nahradit škody, které na jiných bytech nebo společných částech nebo zařízení domu způsobil on nebo jeho hosté. Náhradou škody se rozumí buď uvedení do původního stavu nebo náhrada v penězích.

Čl. 4
Držení domácích zvířat

  1. Nájemce bytu nese plnou odpovědnost za domácí zvířata, která jsou v bytě držena. Je současně povinen dbát, aby nedocházelo k rušení užívacího práva ostatních obyvatel domu. V zájmu zachování hygieny, čistoty a pořádku v domě je držitel domácího zvířete povinen ve společných prostorách domu a jeho okolí zamezit volnému pobíhání jím držených zvířat, dbát, aby zvířata neznečišťovala společné prostory, jakož i venkovní okolí domu, a dojde-li k znečištění, je povinen vše odstranit. 

  2. Písemného souhlasu družstva je třeba k držení většího počtu domácích zvířat.

  3. Chov ostatních zvířat, která mohou ohrozit zdraví nebo život spoluobčanů (jedovatých nebo jinak nebezpečných) je chovatel povinen oznámit družstvu.

Čl. 5
Užívání společných částí (prostorů a zařízení) domu

  1. Společné části domu se užívají jen k účelům odpovídajícím jejich povaze a určení tak, aby nedocházelo k omezování práv ostatních nájemců v domě.

  2. Nájemci jsou povinni zejména: umožnit přístup k uzávěrům, hydrantům, měřičům; zabezpečit, aby v domě nebyly ukládány látky snadno vznětlivé či jinak nebezpečné a nebylo užíváno otevřeného ohně;  zabezpečit, aby věci uložené ve sklepech nebyly zdrojem šíření hmyzu a hlodavců

  3. Nájemce nesmí bez souhlasu představenstva (předsedy) bytového družstva ukládat jakékoliv předměty do společných prostor domu (společné sklepní prostory, prádelna, půda, podesty schodišť atd.).

Čl. 6
Vyvěšování a vykládání věcí

  1. Květiny v oknech, na balkonech apod. musí být zabezpečeny proti pádu. Při zalévání je třeba dbát na to, aby voda nestékala a nesmáčela zdi.

  2. Pro stavbu a instalaci venkovních televizních a satelitních antén a jejich svodů je třeba předchozího písemného souhlasu družstva. 

  3. Pro instalaci klimatizační jednotky je třeba předchozího písemného souhlasu družstva.

Čl. 7
Zajištění pořádku a čistoty v domě

  1. Nájemce a osoby s ním společně bydlící jsou povinni udržovat pořádek a čistotu.

  2. Nájemce bytu dbá na to, aby se předcházelo výskytu hmyzu v bytě a jeho rozšiřování. Výskyt hmyzu je povinen neprodleně oznámit družstvu k zajištění příslušného zásahu.

Čl. 8
Otevírání a zavírání domu

  1. Nájemci jsou povinni zamykat dům v době od 21.00 do 6.00 hodin. V případě, že členská schůze družstva rozhodne o tom, že dům bude uzavřen neustále, jsou všichni obyvatelé domu toto rozhodnutí povinni respektovat.

  2. Klíče od společných prostorů a zařízení domu, včetně těch prostorů, kde je umístěn hlavní uzávěr plynu, vody apod. jsou uloženy na určeném místě.

Čl. 9
Klid v domě

  1. Nájemci jsou povinni užívat byt v souladu s dobrými mravy tak, aby neobtěžovali ostatní nájemce nadměrným hlukem.

  2. V době od 22.00 do 6.00 hodin jsou povinni dodržovat noční klid.

  3. Klid v domě jsou povinni dodržovat i nájemci nebytových prostor.

Čl. 10
Závěrečná ustanovení

  1. Domovním řádem nejsou dotčena práva a povinnosti vyplývající z jiných právních předpisů.

  2. Ustanovení domovního řádu se vztahuje i na vlastníky bytů v domech.