Jdi na obsah Jdi na menu
 


Auto a motorka - jak předejít vzájemné srážce?

11. 5. 2014

S počínajícím jarem a hezkým počasím na silnicích zase začne přibývat motorek. Ne vždy se však jejich jízda obejde bez nehod. ÚAMK vám proto přináší tipy – ať už jste řidiči auta, nebo motorkáři – aby vaše vzájemné setkání na silnici bylo bezpečné.

 

Klasický případ nehody: 

Řidič auta udělal zdánlivě všechno správně, rozhlédl se – ale motorkáře přesto neviděl. Ten totiž přijel v protisvětle, navíc byl částečně schovaný za stojanem se značkou a kromě toho jel ještě o něco rychleji, než měl. Nehod, jako je tato, se v nejen u nás na silnicích stanou tisíce. Jedná se o nehody mezi „nerovnými protivníky“ – v 90% jsou v nich zraněni motorkáři a jejich spolujezdci, a to i přesto, že podle statistik sedm z deseti nehod zaviní řidič auta. Chyby se ale stávají na obou stranách – jak řidiči aut, tak i motorkáři by proto měli vědět, na co si mají dát pozor.

 Co často dělají špatně řidiči osobních aut?

  • Dívají se pouze zběžně. Rozhlížejte se proto na křižovatkách a v jejich blízkosti raději moc než málo. Motorkáři se snadno dají přehlédnout, dokonce i ve zpětném zrcátku.
  • Mají tendenci motorku podceňovat. Ano, motorky jsou sice menší, ale mají vysokou schopnost akcelerace a přiblíží se často rychleji, než řidič auta odhaduje.
  • Nedrží stopu. Zejména v zatáčkách a na nerovných silnicích potřebuje motorka stejně místa jako auto. V žádném případě proto „neřežte“ zatáčky. 
  • Reagují hekticky. Když vás předjíždí motorka, zůstaňte v klidu a nezrychlujte ani nevybočujte ze své stopy.
  • Dostatečně nepředvídají. Předjíždějte pouze na přehledných úsecích a ze stopy vybočte až poté, co se rozhlédnete a podíváte do zpětných zrcátek.

 Jaké jsou nejčastější chyby motorkářů?

  • Slepá víra ve vlastní přednost. Ta může být zrádná, protože útlá silueta motorky se dá snadno přehlédnout. Nikdy proto nesázejte na to, že máte přednost, a před křižovatkami buďte vždy připraveni brzdit.
  • Vysoká rychlost. Kdo jede v obci rychlostí 70 km/h, nikdy nestihne zabrzdit tam, kde by to v rychlosti 50 km/h ještě zvládl. Pravidla silničního provozu platí i pro motorkáře.
  • Neopatrné předjíždění. Srážky pak hrozí zejména v kolonách, kde je velká pravděpodobnost, že řidič auta nečekaně vyjede z řady.
  • Příliš malý odstup. Spousta motorkářů má tendenci špatně odhadnout svou brzdnou dráhu. Ta je (i v ideálních podmínkách) o 15% delší než brzdná dráha osobních vozidel. Motorkáři by si proto měli držet větší odstup než řidiči aut!
  • Přecenění svých schopností. Velká část motorkářů vyjíždí na silnici jen občas, přes zimu navíc vůbec. Nedostatečná praxe a v souvislostí s ní přecenění svých řidičských schopností je častou příčinou nehod.