Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čas jako malovaný


Alena Čemusová
 

pb280262--1.jpg

Poslední zbytky slunného podzimu jsem na konci října využila ke krátké pracovní návštěvě v Belgii. Od mé poslední návštěvy se koňská sestava trochu obměnila a já jsem byla zvědavá na nové akvizice.

 
Perfekt a Milliondollar Lux odcestovali nedávno do Švédska, protože ve Francii nemají moc šancovních příležitostí. První start ve svém dočasném působišti má italský rodák Milli – ve švédském Kalmaru za asistence Conrada Lugauera, kterému byli oba na čas svěřeni, vybojoval třetí místo v čase 1:13,5, necelé dvě délky za vítězem. Návrat na domácí půdu ale moc štěstí nepřineslo Perfektovi – osmé místo v Aby za 1:16,2 moc slavné není, ale snad bude příště líp.
 
V rámci poúrazové rekonvalescence odjel plavat do bazénu na jednu specializovanou farmu nedaleko holandské Wolvegy Skipper Gede. Kastrace neminula čtyřletého ďáblíka Tirana a teď se z ní pomalu vzpamatovává.
 
Místo nich Verbeeckovu farmu osídlila čtyřletá ryzka Tamarinda, kterou provázejí velmi slibné prognózy – jak je naplní, se teprve ukáže, protože v blízké době vyrazí „na plac“. Tamarinda přesídlila z trenérského úseku Madame Michele Stihl, stejně jako na jaře Tinka. Vzrůstem spíše menší Tamarinda (Ganyméde – Floriane) vlastní prozatímní rekord 1:16,0 zaběhnutý na trati 2200 metrů a zisk 20.360 eur. Měla trochu problémy s čistotou klusu, ale v práci se nyní jeví velmi dobře, a to nejen výkonností, ale také příjemným chováním (na rozdíl od nerudné Tinky). Dalším novousedlíkem je tříletý Un Soprano (Obrillant - La Scala) s rekordem 1:16,9 na 2850 m a ziskem 2050 eur. Soprano pochází z lotu francouzského specialisty na dvouleté koně - Philippa Allaire. Tlak na něj vyvíjený jako spousta dalších neustál, po půlroční pauze změnil působiště a připravuje se pro změnu u Patrika. Oba se v nejbližších dnech objeví na dráze.
 
Zpět se na farmu vrátil její dřívější obyvatel Ramree (Latinus – Kanchee), šestiletý hnědý valach. Ramree je bojovník, sice nijak velký, ale zarputilý a hlavně spolehlivý. Na tratích od 2700 m běhá standardně okolo 1:16,0, což je na naše poměry slušný výkon, ve Francii to však vzhledem k jeho věku a počtu koní na vítězství nestačí, těžko se pro něj hledá vhodný dostih, protože má na kontě pouhých 43.756 eur. Jeho poslední start byla „amatérka“ a do jeho sulky usedla moje kamarádka Beatrice Demoulin, s kterou udržuji přátelské vztahy. Ramree měl číslo 14, což mu již předem moc šancí nedávalo, přesto se umístil na šestém místě.
 
Tříletá Union Nacre úspěšně zvládla kvalifikaci a rovněž se ještě letos objeví na dráze, kvalifikace v tomto týdnu čeká také dvouletého Vigo Perona (Fleuron Perrine - Otarie du Rib).
 
Poslední říjnovou neděli jezdil Jos Verbeeck v Mons a Patrik s sebou vezl na práci také Tinku, Tamarindu a Tess Merett. Byl to vcelku úspěšný den – Jos vyhrál s O`Sullivanem, s tříletým Espoir Ter Maelem finále o 30.000 eur, s Perlandem ho na cíl foto porazil Nimrod Borealis (M.Abrivard), třetí dokončil s dvouletým Fille du Lauze a s outsiderem Ritchy de Melleray. Zvítězila také Beatrice v amatérském dostihu, takže cesta domů byla radostná.
 
Jedním z témat probíraných při tréninku byli samozřejmě Francouzi a jejich výkonnost. Nedávno jsme totiž diskutovali v Chuchli o jejich proměnlivém nebo spíše klesajícím výkonu. Zeptala jsem se na názor Patrika, čím to je, že téměř všichni francouzští koně přesunem do Čech svou výkonnost ztratí a on odpověděl: nevím, jak kdo s koňmi pracuje, ale myslím si, že to bude nedostatkem práce, protože Francouzi potřebují pracovat hodně, ale to nemluvím o objemu, je to jiný styl práce. Dalším dost podstatným momentem je veterinární péče. Koním celkově trpí klouby, a přestože na první pohled nic neuvidíte, veterinář téměř vždy něco najde, jsou tu skuteční machři. Když koně něco bolí, nepodá adekvátní výkon. Často mívají koně také problémy žaludeční a respirační, což se v Čechách vůbec neřeší. Stojí to samozřejmě dost peněz, ale tady si je koně vydělají. Významnou roli hraje také dostupný dostihový materiál a znalost jeho použití.
 
Tak to je zatím všechno.

Alena Čemusová

 

 

 

pb280247--1.jpg


 

pb280250---1.jpg
Ramree se chystá na práci v lesoparku




 

pb280252--1.jpg
Ulf Royal se rozmýšlí, jestli se mu chce nebo ne




 

 

pb280262--1.jpg
práce v barevném lese byla nádhera a zrzavý Ulf se mezi listím skoro ztratil. Ramree byl "zlatíčko", protože mě "dovolil" fotit





 

pb290267--1.jpg
Tamarinda na práci v Mons





 

pb290274--1.jpg
Patrik s Tess a Jos s Tamarindou v Mons




 

pb290280--1.jpg
stroj na úpravu dráhy v Mons




 

pb290282--1.jpg
O`Sullivan v nahřívání




 

pb290289--1.jpg
Perlando jde "na to"





 

pb290292--1.jpg
Perlando na startu





 

pb300306--1.jpg
právě se obědvá



 

pb300308--1.jpg
musíš mi tady ..... , tady není záchod!



 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

?????? - nemusel by byt

Ten vaš bordylek by byt nemusel kdyby jse se chovali tak jak mate a ne jeden druhyho pomlouvali za zady

rejpal - ramree

doufám že si Páta upravil to udidlo nebo ještě krou ží???Kdzž umí používat ten dostihový materiál tak asi ne....

Alena - Re: ramree

jezdila jsem já a jsem dááávno tady

rejpal - Re: Re: ramree

to jsem rád Alenko že jsi se nám vrátila!!!!Zpět do toho našeho bordýlku...

Alena - Re: Re: Re: ramree

No, já ráda nejsem, ale mám tady dost přátel, kteří mi za to stojí...
bordýlek máme, protože ho patrně chceme, v opačném případě bychom asi jednali jinak