Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý chvilku tahá pilku


18.dostihový den, 15.10.2011

Blížíme se do finále – první z posledních třech plánovaných dostihových dnů máme za sebou a svůj úspěšný den zakončený jezdecko-trenérským hattrickem si po Jiřím Svobodovi pro změnu vychutnal Alle Loman, hattrick trenérský pak Mykola Volf.

 
První zářez získala pro svého jezdce hnědka Déja Vu, když si zapsala osobní double a stylem start-cíl lehce zvítězila před preferovaným Winterboyem (J.Dobrovolný), třetím místem v kvalitním čase naznačila návrat ke své loňské formě čtyřletá Ifetayo (J.Klaubenschalk). Ve stejném kurzu jako stájová kolegyně Deja Vu odskakoval ve Zlatém okruhu český odchovanec Ocean Al – jeho razantní nástup nebyl nikdo schopen (nebo ochoten?) akceptovat a svůj mnoha-délkový náskok zúročil v poměrně jisté vítězství. Favorizovaného hřebce Zazazoo (J.Kotásek) odsunula nejrychlejší koncovkou na třetí příčku chropyňská Agita (P.Vávra) a tímto výkonem potvrdila neoddiskutovatelně svou příslušnost k české elitní třídě. Na placenou „tabuli“ se vešli ještě spolehlivý Peter Pan (M.Kalčíková) a Grafik (M.Volf).
Hattrick dovršil Alle Loman v sulce velmi nespolehlivé holandské rodačky B Vijfendertig. „B 35-ka“ bez nátlaku zopakovala Lomanovu taktiku start-cíl (kdo uteče, vyhraje) a po dlouhé době v čistém průběhu zinkasovala druhé letošní vítězství. Druhým místem absolvovala premiéru na české půdě úspěšně Taiga D`Hilaire (M.Volf) před stájovým Zorrem Misi (E.Volf).
Společnými silami se podílela na trenérském hattricku tochovického kouče celá „Volf`s family“ a za nejhodnotnější úspěch můžeme považovat vítězství Fever Misi (M.Volf) v Breeder`s Crownu čtyřletých. V rukách manželky Mariny diktovala Fever Misi zpočátku velmi vlažné tempo, po kole přeřadila na vyšší výkon a pozici udržela až do cíle. Druhým místem zklamal vysoce favorizovaný Generál (I.Coufal), třetí příčkou uspěla Walentine (M.Kalčík). Roli favorita potvrdila v úvodním dostihu dvouletých Italka Poesia Baciata v sulce s dcerou Elenou a velmi těsným vítězstvím, o kterém rozhodla až cílová kamera, získala první body před eurokobercovým Charlesem le Magne (V.Šamšurin), těsně za nimi dokončil Cafu Boko (P.Vávra). Potřebný třetí zásah nepřidala dle očekávání orlovská bělka Pushinka (E.Volf), nýbrž valach Natisk (M.Volf), i když to bylo asi úplně jedno, protože tochovický blok měla šanci rozbít jenom Box Wine (D.Papežík) – ta ovšem tentokrát „brala“ jen poslední dotaci.
David Papežík však s prázdnou také neodešel, využil handicapovou výhodu poskytnutou šestileté Angel Face JS a proměnil ji ve vítězství. Silnou koncovkou v cílové rovině zkasíroval druhé peníze Regent (M.Volf), třetí místo vybojovala Peppina Al (A.Čemusová).
Zkrátka nepřišel ani Bedřich Novák. Jeho vlastní odchovanec Starboy BN se ozdobil „chovatelskou korunou“, když Electra Glide (J.Svoboda) nevyprodukovala potřebný progres a stačila s odstupem jen na stříbro, bronz patřil dle předpokladu Mikeile Alet (J.Klaubenschalk). Vcelku nebylo co řešit ani v Trotteur Francais – tradiční mini-sestavě dominoval s převahou Rob des Picanes.
Nejslabší ziskové třídě vévodila Elisabeth v sulce se svou majitelkou Klárou Jelínkovou a získala první kariérové vítězství, K Two (J.Svoboda) zacválala a stihla už jen stříbro před krajankou Pralinkou (T.Klvaňa). Závěr dne patřil premiérově v handicapu startující Kavalerii, taktéž premiérově v sulce s Ondřejem Šmejkalem.
 
Závěrem tři připomínky:
 
Po doběhu pátého dostihu jsme ve stájovém prostoru zaznamenali stížnost Jiřího Svobody na mladého perspektivního jezdce, který „přejel nohy“ Kaizer Jamacanovi tak, že se z toho rozcválal. Co na to komise? Nic! Aspoň v zápise není ani zmínka. Po shlédnutí videozáznamu nelze než s Jiřím Svobodou souhlasit.
 
Pozoruhodný je ještě jeden moment v témže dostihu a doporučuji záznam shlédnout, protože v cílové rovině zacválal Winterboy, i když pouhými dvěma skoky. Následovat měla bez větší diskuse diskvalifikace. K čemu pak komise záznamy má?
 
Nevím jaký má kdo problém, ale mám pocit, že dekorovat vítěze posledního dostihu by problém být teda neměl. Než se stačili koně po doběhu vrátit, mašírovala obsluha již přes travnatou dráhu pryč. To je nějaká úcta k vítězi?
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jezdec - kdyby

kdyby dostihova komise nebyla obsazena tak jak je tak by jse to pravde podobne resilo ale podotikam ze by tam take nemnel sedet Kadlec ale co my prach obycejni lide stim muzeme udelat ale je to jen prece kdyby???

trenér - Nechápu

Dostihová komise by se měla nad sebou zamyslet! Mladý Dobrovolný jel jak prase a bezohledně.Bylo to i vidět jak je Kaizerovi přejel. Ale pokutu bych mu dala jako se dává ostatním-...je to VELKÝ frajírek!!!

Kyzacek - Re: Nechápu

To by diskuse nebyla diskusi, aby si tu anonym nedopral slinu zavisti a jedu. I kdyz pokud se jedna o trenera zenskeho pohlavi, je to jako podpis. David je skromnej a slusnej kluk, navzdory tomu co uz ve svem veku dokazal - urcite propaguje cesky klusacky sport v zahranici lepe, nez kterakoli trenerka. I jeho inteligence je bezesporu nad prumerem nejen uciliste, ale I cele klusacke obce. K samotnemu prestupku v tomto dostihu se vyjadrit nemuzu, protoze jsem na rozdil od stastnejsich diskutujicich cekal, ze se objevi na slavne konetv. Souhlasim ale plne s tim, ze je nepochopitelne, jak muze po dostihu ovlivnenem kolizi, jejiz obeti byl take Winterboy, zustat zapis prazdny.Muj dojem z tribuny je, ze se nejmenovany amater pomstil jednomu Dobrovolnymu za "zlocin" druheho. To ale berte vzhledem k moji neobjektivite a nemoznosti shlednout zaznam s rezervou.

Martin Hromadka - Re: Re: Nechápu

Videl jsem to z tribuny stejne jako Kyza, komise mohla trestat v 5. dostihu minimalne dvakrat - rozcvalani Kaizer Jamacana Aadje Boerem a nasledne omezeni Winterboye cvalajicim Kaizer Jamacanem. Jestli to druhe byla pomsta, vi jen pan Svoboda (zajimave v teto souvislosti je, ze zatimco vsichni ucastnici po dostihu zustavali minuty u cile a vysvetlovali, akter obou kolizi odjel do staji - bylo to po pokynu k opusteni drahy?).

Zaklad problemu nicmene treba hledat jinde. Komise mame tak kvalitni, jak kvalitni je vedeni naseho sportu. Proc by zrovna komise, starter nebo hlasatel, na ktere se neustale nadava, meli odvadet bezvadnou praci, kdyz je cely sport v rozkladu? Ti dobri uz davno rezignovali a ti, kteri jsou jeste ochotni slouzit (v posledni dobe dokonce i zadarmo), pripadne jsou dostatecne loajalni, nemaji casto pro sva rozhodnuti oporu v mizernych pravidlech, natoz pak u vedeni, ktere samo na pravidla zvysoka kasle. Takze se nemuzeme divit, ze rozhodci radeji nez oflastrovat prezidenta a riskovat problemy, se spokoji s tim, ze si to jezdci vyridi mezi sebou na draze jako v tomto pripade, pripadne vecer v restauraci.

Sázkař - Re: Re: Re: Nechápu

Pánové z dolního pravého rohu tribuny, chápu vaše pocity, ale důkladně a několikrát prohlédněte záznam dostihu a domnívám se, že sami uvidíte jaké měl JS problémy aby alespoň trochu zachránil situaci ve které se ocitnul, takže o pomstu se určitě nejednalo.Je ale nesporné, že nezaujal pozici na startu a potom se tlačil někam, kam už neměl nárok. Jinak máte moje sympatie, jste správní nadšenci a tak to má být, jen tak dál.

Alena - Re: Re: Nechápu

Jako „zločin“ bych to nechápala, ale v každém případě měla všechny okolnosti dostihová komise přešetřit, a to od základu. Kdyby totiž Kaizer Jamacan odstartoval z pozice jemu dané, tj. druhá řada (nikoliv třetí), vůbec by ke kontaktu nedošlo, protože by v ten moment byl už dávno pryč. Nezaujetí pozice se tady ovšem řeší jen někdy a jen u někoho. Cpát posléze koně někam, kam je už směrován jiný kůň, je akt zoufalství, který je možno spatřit jenom u nás, v dostihově civilizovaném světě to neuvidíte. Dle mého skromného názoru to byl zákrok na hranici mezi „vinou“, protože Jiří tam začal Kaizera strkat v momentě, kdy už do druhé stopy nasměroval David Aadjeho. Vzhledem k tomu, že byl David nekompromisní a Aadje rychlejší, dopadlo to tak, jak dopadlo a ve finále na to doplatil jako obvykle ten třetí. Hranice zavinění je hodně tenká.

nezávislý - Re: Nechápu

David jel, tak jak mu to situace a pan prezident umožnili. Srovnávat jeho jízdu s prasetem můžeš tak ty "slavná" trenérko, ale svoji.Když se podíváme na několik záznamů zpět, tak je jasně vidět jízda pana prezidenta, klidně se motá dvouma stopama a to mu dostihový řád také nedovoluje. A že se občas zapomene na startu, a pak si vynucuje pozici to je podle něj v pořádku, ale pokud se ho to dotkne, tak jsou vini rozhodčí. V Rakousku, nebo v Německu by ho dávno vysypali.
Ale buďme rádi, že udělal velký pokrok od doby, kdy začínal. Dnes již alespoň pozná kde má kůň hlavu a kde ocas.
Přejme mu hodně štěstí a slávy.

Míša Zemanová - dekorování

Petr chtěl Ondru Šmejkala jakožto vítěze posledního dostihu vyfotit, ale ten řekl, že se dekorovat nechce, protože má rozbitou sulku, a odjel do stáje