Jdi na obsah Jdi na menu

Theon Greyjoy

20. 6. 2014

greyjoy_coat_sigil.pngTheon Greyjoygreyjoy_coat_sigil.png

 

theon_greyjoy.jpgTheon Greyjoy je členem rodu Greyjoyů a je jediným přeživším synem a dědicem lorda Balona Greyjoye, lorda Železných ostrovů. Theon byl na konci Greyjoyské rebelie zajat a dovezen do Zimohradu, kde byl rukojmím/svěřencem lorda Eddarda Starka.

 

Vzhled a charakter

Theon je známý pro svou aroganci a nafoukaný úsměv. Je promiskuitní a domýšlivý, ale za jeho arogantním zevnějškem se skrývají pochybnosti, ohledně jeho nejisté sociální a rodinné identity. Theon je tmavý typ, hubený a pohledný devatenáctiletý mladík a velmi zkušený lukostřelec.

 

Historie

Theonovi bylo teprve deset let v době, kdy jeho otec prohrál rebelii a jeho dva starší bratři – Rodrik a Maron byli zabiti, což ho dělalo dědicem Železných ostrovů. Lord Eddard Stark vzal Theona do Zimohradu jako svěřence a rukojmí, aby zajistil, že Balon Greyjoy už nebude uvažovat nad další rebelií. Theon byl po devět let vychováván a trénován v boji v Zimohradu společně s dětmi lorda Eddarda a vybudoval si k Starkům respekt a obdiv. Považoval Robba Starka za svého bratra, ale naopak neměl rád Jona Sněha. Theon od Starků vyžadoval uznání, ale obvykle se cítil nedoceněn. Byl zkušeným lučištníkem.

 

Nedávné události

Theon je přítomen při popravě zběha Noční Hlídky – Gareda a po aktu s úšklebkem nakopl useknutou hlavu. Zůstal v Zimohradu, když jeho pán, Eddard Stark odjel do Králova Přístaviště, aby se stal pobočníkem krále. Během tohoto času Theon zachránil život Branu Starkovi, kterého v lese napadli Divocí. Robb Stark mu ale místo pochvaly vynadal za to, že při záchraně velmi riskoval Branův život. Tato událost Theona urazila. Po vypuknutí války Pěti králů se ale stal Robbovým důvěryhodným společníkem a spolubojovníkem. Bojoval po Robbově boku v bitvě u Šeptajícího lesa a vychloubal se tím, že se během bitvy dostal velmi blízko Jaimeho Lannistera.300px-christine_griffin_theon.jpg

Robb, který je nyní králem severu a Trojzubce, poslal Theona domů, do Železných ostrovů, aby přemluvil svého otce k tomu, aby se se svým loďstvem přidal na Robbovu stranu. Balon a Aeron Greyjoy ovšem zkritizovali Theonovo severské chování a vzhled a Robbovu nabídku odmítli. Později se Theon setkal se svou sestrou, Ashou, která s ním pod falešnou identitou flirtovala a později ho kvůli tomu ponižovala. Theon se pak dozvěděl o Balonově plánu, zpustošit sever zatímco je Robb se svou armádou pryč, zradil Starky a přijal podřadnou pozici v útoku na severní pobřeží.

Pod dohledem Aerona a Dagmera Cleftjawa, Theon velel osmi lodím a dostal za úkol vyplenit Kamenné Pobřeží. Stal se kapitánem lodi zvané Mořská Čubka (Sea Bitch) a vyplenil s ní několik vesnic u pobřeží. Theon měl ale docela veliké problémy s kontrolou svých mužů, a když se ho pokusili zradit, na radu Aerona Greyjoye je utopil, a tím je obětoval Utopenému Bohu. Nespokojený s nízkým postavením a ze žárlivosti na svou sestu Ashu, která dobila pevnost Deepwood Motte, se Theon rozhodl napadnout a Zimohrad a zabrat si ho pro sebe. Přesvědčil Dagmera Cleftjawa, aby s pár muži zaútořil na Torrhenské náměstí a tím vylákal Zimohradskou posádku ven za hradby, a mezitím s dvaceti muži pozabíjel zbylé ochránce Zimohradu a zajal mladé chlapce, Brana a Rickona Starky.

Theon měl celkem veliký problém s respektem u obyvatel hradu, poněvadž většina z nich ho znala. Osvobodil z „Smraďocha“ (Ramsay Snow) z kobky pod hradem a přijal ho do svých služeb. Maester Luwin, který Theona prakticky vychovával, mu teď sloužil jako rádce a prosil ho, aby byl milosrdný a tolerantní. Branovi a Rickonovi Starkům se za pomoci divoké ženy Oshy, poloobra Hodora a sourozenců Reedových podařilo z hradu utéct. Theon je nechal stopovat, ale nepodařilo se mu je najít a tak na radu Smraďocha zabil dva chlapce, které našel ve mlýně Acorn Water a vydával jejich mrtvoly za Brana a Rickona.

Když Theonovi muži začali záhadně umírat, Theon z jejich smrti neoprávněně obvinil Farlena (Zimohradského psovoda) a chtěl ho nechat popravit. Farlen Theonovi trefně připomněl, že lord Eddard vždy prováděl popravy sám, a donutil ho k tomu, aby ho popravil vlastnoručně. Theon ve skutečnosti věděl, že Farlen jeho muže nezabil, avšak věděl, že mrtvá těla nepatřila Branovi a Rickonovi a tím pádem byl hrozbou, poněvadž toto tajemství mohl někomu vyzradit.

350px-mark_evans_theon.jpgMezitím ser Rodrik Cassel vyhnal Dagmera Cleftjawa z Torrhenského Náměstí a vracel se do Zimohradu. Theonovi se podařilo kontaktovat jeho sestru Ashu a poprosit ji o pomoc. Asha sice se svými muži do zimohradu dorazila, ale informovala Theona o tom, že Železní muži nemají šanci udržet Zimohrad, jelikož je moc daleko od moře a že nejlépe udělá, když ze Zimohradu uteče, načež ona Zimohrad opustila. Theon se rozčílil a byl zoufalý z toho, že jeho „životní čin“ nedocenili ani seveřané, ani Železní muži a upadl do zoufalství.

Theon propustil Smraďocha a poslal ho do Dredfortu s žádostí o pomoc. Na začátku bitvy proti mužům lorda Rodrika Cassela se Theon dozvěděl, že se mu přezdívá „Theon Turncloak“ (Theon Převlékač pláštů). Jako poslední manévr Theon zvolil vyhrožování, a hrozil lordu Casselovi, že oběsí jeho dceru, Beth. Během toho, co Theon čekal na rozhodnutí sera Rodrika, ho maester Luwin přesvědčuje k tomu, aby vstoupil k mužům Noční hlídky, kde by byly všechny jeho zločiny odpuštěny a on by si mohl vybudovat respekt. Ještě předtím, než se Theon ale mohl vzdát, do Zimohradu vpadla skupina mužů lorda Boltona z Dreadfortu a pozabíjeli muže Rodrika Cassela. Zrovna když se Theon chystal Smraďochovi poděkovat, odhalil mu jeho služebník svou pravou identitu – Ramsaye Snowa, vzal Theona do zajetí a vypálil Zimohrad.

Krátce před Krvavou svatbou lord Roose Bolton doručil Robbu Starkovi a jeho matce, Catelyn kus Theonovy kůže, a tvrdil, že jeho bastard, Ramsay, Theona v Dreadfortu zaživa stáhl z kůže.

Většina Železných mužů, včetně jeho sestry Ashy si myslí, že je Theon mrtvý.

Theon byl Ramsayem opakovaně mučen. Ramsay, který byl mezitím legitimován jako Ramsay Bolton, odstanil kůži z několika Theonových prstů a poté nechal Theona několik dní trpět v agonii, dokud ho sám neprosil o to, aby mu prsty usekl. Ramsay mu také vyrazil pár zubů, poněvadž nenáviděl jeho arogantní úsměvy. Je možné, že mu odřízl i genitálie, ale není to potvrzeno. Theon má nyní přezdívku Smraďoch, má zakázáno se koupat a je od hlavy až k patě pokrytý špínou a výkaly.

Vzhledem k Ramsayovu mučení se dramaticky změnil Theonův vzhled. Vypadá, jako by zestárl o čtyřicet let, několik zubů má vyražených a mnohé další se mu vyklají, což způsobuje to, že se Theon nemůže ani najíst bez toho, aby velice trpěl. Theon velice zhubl, jeho kůže velmi zbledla a vlasy zbělely a zkřehly. Kvůli ztrátě několika prstů na rukou už nemůže používat luk a také kulhá jako starý muž, neboť mu chybí i pár prstů na nohou.400px-notanerart_metamorphosis.jpg

Ještě předtím, než Theon zakusil nejhorší Ramsayovo mučení, podařilo se mu za pomoci Kyry, jeho bývalé milenky, jednou z Dreadfortu utéct. Později se ukázalo, že Ramsay je nechal utéct naschvál, dal jim denní náskok a pak je začal pro zábavu nahánět se svými psy. Theon je poté dovlečen zpět do Dreadfortu, a Kyru Ramsay a jeho psi brutálně zavraždili. Theon byl po této události fyzicky i psychicky zlomený a žil v obrovském strachu z Ramsaye.

Poté, co Ramsayův otec, Roose Bolton oznámil svůj návrat do Dreadfortu, nechal Ramsay Theona vykoupat a řádně ustrojit a vyslal ho do Moat Cailin, hradu, který strále obývali Železní muži, aby s nimi vyjednával. Theon jim přinesl nabídku, že všichni muži, kteří se vzdají, budou bez úhony propuštěni. Železní se následně vzdali, ale Ramsay je nechal zaživa stáhnout z kůže, a jejich těla nechal vystavená okolo pevnosti. Theon je také přítomen v okamžiku, kdy je Ramsay seznámen se svou nevěstou „Aryou Stark“, ve které okamžitě pozná Jeyne Poole.

Jelikož Theon byl po devět let svěřencem v Zimohradu, je tím nejbližším člověkem, kterého „Arya“ / Jeyne znala. Ještě předtím, než došlo ke svatbě, ho několikrát prosila o pomoc s útěkem, ale Theon odmítl.

Během svatební hostiny, která se koná v Zimohradu je Theon mnohými hosty zesměšňován, ale nic si z toho nedělá. Ramsay donutil Theona, aby při Bedding rituálu svlékl nevěstu, a donutil ho dívat se, jak Jeyne zesměšnil a defloroval. Theon si přitom v duchu tajně přeje, aby už do Zimohradu dorazil Stannis Baratheon a Ramsaye zabil.

Poté, co bylo v Zimohradu zavražděno několik mužů Roose Boltona, je Theon prvním podezřelým. Myšlenka, že by Theon mohl být tím vrahem je ale okamžitě zamítnuta samotným Roosem Boltonem, který poznamenal, že Theon je příliš slabý na to, aby provedl vraždy. Tyto vraždy způsobí napětí mezi severskými rody přítomnými v Zimohradu a nakonec vyústí ve rvačku.

Theon uprchl do Božího háje, kde obličej stromu srdce silně připomíná tvář Brana Starka, šeptá Theonovo jméno a dočasně obnovuje jeho příčetnost.

Zanedlouho vyšlo na povrch, že za vraždy je zodpovědný muzikant „Abel“ (Mance Nájezdník) a šest Divokých žen, maskovaných jako služky, kteří chtěli využít zmatku v hradu a osvobodit „Aryu Stark“. Poté, co se Theon dozvěděl, že mu Ramsay plánuje odříznout rty za to, že mu neprozradil pravou identitu Jeyne Poole, se rozhodl dívce pomoci s útěkem. Nakonec se Theonovi s Jeyne podařilo utéct a později byli chyceni Morsem Umberem, který oba poslal do Stannisova kempu. Asha, která byla držena v Stannisově zajetí, Theona díky Ramsayovu mučení skoro nepoznala.

Theon je nyní zajatcem Stannise Baratheona, který ho plánuje nechat popravit, aby uklidnil severské lordy, kteří ho nesnášejí za jeho zradu rodu Starků. Stannis má v úmyslu ponechat Theona naživu tak dlouho, dokud mu neprozradí veškeré užitečné informace o Roosovi a Ramsayovi Boltonech. Asha prosí Stannise, aby Theona popravil tak, jak by to udělal Eddard Stark – useknutím hlavy v božím háji u stromu srdce. Dělá to pravděpodobně z toho důvodu, aby Theona ušetřila od dalšího utrpení.