Jdi na obsah Jdi na menu

Tyrion Lannister

27. 6. 2014

tyrion_lannister_personal_arms.pngTyrion Lannistersecond_sons_small.png

 

tirion_middle.jpgTyrion Lannister je členem rodu Lannisterů a je třetím a nejmladším potomkem lorda Tywina Lannistera a jeho manželky, Joanny. Jeho staršími sourozenci jsou dvojčata, Cersei Lannister, královna krále Roberta Baratheona a Jaime Lannister, rytíř Robertovy Královské gardy.

Tyrion je trpaslík, kvůli čemuž mu lidé posměšně přezdívají Skřet nebo Polomuž.

 

Vzhled a charakter

Tyrion je chytrý, vzdělaný a vypočítavý, ale díky jeho znetvoření a díky tomu, že při porodu „zabil“ svou matku - Joannu, za to dostává od svého otce jen velmi málo respektu. Je schopen týrat své nepřátele, ale také má veliké sympatie pro své přátele a lidi, se kterými nebylo moc dobře zacházeno. Ikdyž není žádným bojovníkem, jsou případy, kdy ukázal veliké množství odvahy a tvrdí. Že to, co mu chybí do velikosti a síly se vyrovnává v mentální ostrosti. Během svého krátkého působení ve funkci pobočníka krále vykazuje obrovskou inteligenci, politický důvtip a smysl pro válečnictví. Opět ale za to nedostává ani zdaleka tak veliký respekt jako jeho otec.

Tyrionova deformita byla příčinou spousty problémů, ačkoli problémy byly zmírněny skutečností, že pochází z velmi bohaté a silné rodiny. Tyrion výborně vycházel se svým bratrem, Jaimem, ale jeho vztah se sestrou Cersei byl vždy chladný. Jeho sestra jím pohrdá kvůli dávnému proroctví, ve kterém jí stará věštkyně prozradila, že valonquar (v překladu: malý bratr) jednoho dne přijde, a ukončí její život. Cersei za valonquara považuje Tyriona a od té doby se ho snaží zbavit.

Tyrion je trpaslík, má tlusté nohy, vyčnívající čelo, oči neodpovídající barvy – jedno zelené a jedno černé, směs blonďatých a černých vlasů. Většině lidí je jeho vzhled nepříjemný, což Tyrion bere jako výhodu. Po Bitvě u Černovody má Tyrion příšernou jizvu na obličeji a chybí mu polovina nosu.

 

Historie

Tyrion se narodil jako třetí potomek lorda Tywina Lanniseta a lady Joanny v době, kdy jeho starším sourozencům, dvojčatům Cersei a Jaimemu bylo už devět let. Lady Joanna zemřela při Tyrionově porodu, za což Tywin a Cersei viní Tyriona a nenávidí ho za jeho deformitu. Tyrion je vyloučen z běžného rodinného života, zejména jeho otcem a sestrou, která ho v průběhu jeho dětství šikanovala.

Jako dítě Tyrion věděl, že se nikdy nestane rytířem, a tak uvažoval o tom, že by se mohl stát septonem. Když bylo Tyrionovi třináct, zachránili s Jaimem prostou dívku, Tyshu před bandity, kteří ji pronásledovali. Zatímco Jaime šel po banditech, Tyrion se postaral o Tyshu, vzal ji do hostince, kde se najedli a opili a později spolu spali. V tu chvíli Tyriona opustily veškeré myšlenky na to, stát se septonem. Okamžitě se do Tyshy zamiloval a tajně se vzali. Jejich tajné manželství trvalo čtrnáct dní, než na to přišel lord Tywin. Tywin přikázal Jaimemu, aby Tyrionovi řekl, že Tysha je prostitutka, kterou najal, protože si myslel, že Tyrion už měl na čase, aby poznal jaké to je, být s dívkou. Později nechal Tywin Tyshu před Tyrionovýma očima znásilnit svými muži a za každého z nich jí dal stříbrňák, nakonec donutil Tyriona udělat to samé, a dal jí za něho zlaťák, poněvadž Lannister stojí za víc.250px-tyrion_lannister_nordheimer.jpg

Poté, co byl Jaime jmenován do Královské gardy, padlo jeho zasnoubení s Lysou Tully. Lord Tywin místo Jaimeho nabídl k sňatku Tyriona. Hoster Tully ovšem odmítl a prohlásil, že Lysa si zaslouží „řádného muže“.

Když bylo Tyrionovi šestnáct, chtěl se vydat na cestu po Svobodných městech, stejně jako to udělali jeho strýcové, Gerion a Tygett. Tywin mu to ale zakázal a místo toho mu dal na starost vodovody a kanalizace v Casterlyově Skále.

 

Nedávné události

Tyrion jel na sever, do Zimohradu, jako člen královy družiny. Po Branově pádu z věže donutil prince Joffreyho, aby šel vyjádřit lady Catelyn a lordu Eddardovi svou soustrast a sympatie. Joffrey nejdříve nechtěl poslechnout, ale poté, co ho Tyrion uhodil, splnil jeho přání. Tyrion také vzal na vědomí podezřelou reakci svých sourozenců, když se dozvěděli, že Bran nejspíš pád přežije.

Když královská rodina opouštěla Zimohrad, Tyrion se rozhodl pokračovat na sever a podívat se na Zeď předtím, než se vrátí do hlavního města. Přidal se k průzkumníkovi, Benjenu Starkovi a novému rekrutovi Noční hlídky, Jonu Sněhovi. Doprovázeli ho také dva stráže, Jyck a Morrec. Na Zdi Tyrion z první ruky viděl jak zoufalá je situace v Noční hlídce. Muži čím dál častěji mizeli a divocí utíkali na jih více než kdy dřív. Lord kapitán Noční hlídky, Jeor Mormont Tyriona poprosil, aby apeloval na krále Roberta a svého otce, Tywina, aby poslali co nejvíce rekrutů.

Během svého času na zdi se Tyrion ujal Jona Sněha a radil mu jak se vyrovnat se životem bastarda. Tyrion sám sebe u Lannisterů vidí na podobné pozici, kterou hraje Jon pro rodinu Starků. Předtím, než Tyrion opustil Zeď, Jon ho požádal, aby se na cestě domů zastavil v Zimohradu a pomohl jeho bratru, Branovi vyrovnat se s postižením. Tyrion mu slíbil, že to udělá. V Zimohradu je čeká celkem chladné přivítání od zlovlků a Robba Starka, který se na Tyriona dívá skrz prsty. Tyrion předal maestru Luwinovi plán na výrobu speciálního sedla pro zmrzačeného Brana a odjel přespat do nedalekého hostince.

Na cestě do Králova Přístaviště Tyrion v Hostinci Na Rozcestí potkal lady Catelyn Stark, která se domnívala, že má Tyrion něco společného s pokusem o vraždu jejího syna, Brana, a nechala Tyriona zatknout. Poté Catelyn Tyriona dovezla do Orlího Hnízda, kde jako lady regentka Údolí Arryn vládla její sestra, Lysa. Lysa Arryn Tyriona obvinila nejen z pokusu o vraždu Brana Starka, ale také z vraždy jejího manžela, Jona Arryna (Tyrion je v obou případech naprosto nevinný). Aby zlomila jeho vůli, nechala ho Lysa vrhnout do jedné z nebeských cel, kde byl šikanován žalářníkem, Mordem. Tyrion byl později vyslechnut a k rozsouzení si vybral soud bojem. Za svého šampiona vybral prodejného rytíře, Bronna.

350px-mkomarck_tyrionskycells.jpgBronnovi se podařilo zabít šampiona lady Lysy, sera Vardise Egena, což zajistilo Tyrionovi svobodu. Oba muži se pak vydali na cestu do Králova Přístaviště. Během cesty byli napadeni Horskými klany, vedenými barbarem Shaggou. Tyrion pomocí svého důvtipu rychle přesvědčil Horské klany, aby se přidali na jeho stranu a slíbil mu za jejich podporu zlato a zbraně. Tyrion, Bronn a Horské kmeny později dorazili do tábora lorda Tywina Lannistera, který kvůli Tyrionovu uvěznění rozpoutal válku v Říčních krajinách.

Lord Tywin se poté rozhodl umístit Tyriona a jeho Horské klany do předvoje při následující bitvě se sílami Robba Starka. Tyrion dostal nového panoše, Podricka Payna a hned prvního večera vyslal Bronna, aby mu našel společnici na noc. Bronn mu přivedl mladou prostituku, Shae, kterou si Tyrion okamžitě oblíbil a vzal si ji do svých služeb. Následujícího dne Tyrion bojoval v Bitvě u Zelené Vidlice (Battle of Green Fork) proti mužům Robba Starka, vedenýma Roosem Boltonem. Tuto bitvu sice vyhráli, ale Tywin Lannister ale nevěděl, že Robbova armáda se rozdělila na dvě poloviny. Druhá polovina Robbovy armády rozprášila Jaimeho muže a samotného Jaimeho zatkli. Tywin se pak stáhl do Harrenhallu a Tyriona poslal do Králova Přístaviště, aby tam místo něho sloužil jako dočasný pobočník krále. Tywin mu zakázal vzít s sebou do hlavního města Shae, ale Tyrion neposlechl a vzal si ji stejně.

Tyrion, společně s Bronnem, Shae a Horskými klany dorazil do Králova Přístaviště a prezentoval králi Joffreymu dopis od Tywina, ve kterém stálo, že jmenuje Tyriona pobočníkem, což nepotěšilo zejména královnu Cersei. Vyhrožovala Tyrionovi, že ho uvrhne do kobky, ale Tyrion jí řekl, že vysvobodí Jaimeho a tak kapitulovala. Cersei také připustila, že potřebuje pomoct a souhlasila, že se s Tyrionem spojí. Toto ale mezi sourozenci vedlo k bitvě o vůdcovství. Tyrion se usadil ve věži pobočníka krále a jeho prvním příkazem bylo sundat hlavy popravených Starků ze zdí Rudé Bašty.

Tyrion si vybudoval spojenectví s Varysem, který mu pomohl na místo kapitána městské hlídky dosadit místo Jonose Slynta rytíře Jacelyna Bywatera. Jonos Slynt a pár dalších mužů bylo posláno na Zeď. Tyrion poté zosnoval plán, jak vyhmátnout Cerseiny informátory. Lordu Petyru Baelishovi sdělil, že plánuje provdat princeznu Myrcellu za Roberta Arryna. Velmistru Pycellovi řekl, že Myrcellu provdá za Trystana Martella a Varysovi řekl, že Myrcellu pošle do Železných ostrovů a provdá ji za Theona Greyjoye. Cersei později na Tyriona vyjela s tím, že v žádném případě nepošle Myrcellu do Dorne, takže bylo jisté, že jejím informátorem je velmistr Pycelle, kterého za to nechal Tyrion uvrhnout do černé kobky. Myrcella byla nakonec přece jen nabídnuta dornskému princi, Trystanovi.

Tyrion ze svého teplého místa u dvora plánuje obranu nadcházející bitvy proti Stannisu Baratheonovi. Nechal postavit flotilu rybářských lodí, kovářům přikázal ukovat obrovský řetěz, který nechal natáhnout do zálivu a vytvořil tak jakési „zavírání“. Také přinutil pyromancery, aby mu vyrobili obrovské množství divokého ohně. Také nechal městskou hlídku lovit zvířata v Královském lese, aby zajistil zásoby potravy. Vyslal také Shaggu a jeho klan do lesů, aby tam případně zabíjeli Stannisovy zvědy.

Tyrion ubytoval Shae v bezpečné místnosti, do které byl tajný vchod přes Malíčkův bordel. Pravidelně tam za ní chodil. Shae byla sice v bezpečí, ale nespokojená, poněvadž chtěla vidět více z královského dvora. Po útoku na královskou rodinu, zvaném Riot of King’s Landing, kde byla skoro ztracena Sansa Stak a znásilněna Lollys Stokeworth, přestěhoval Tyrion Shae přímo do Rudé Bašty, kde sloužila jako služebná lady Lollys.

Tyrionův bratranec, ser Cleos Frey dorazil do Králova Přístaviště s podmínkami Robba Starka, který nabízel, že vymění Jaimeho Lannistera za své sestry, Sansu a Aryu, ale pouze tehdy, když král Joffrey prohlásí Sever za samostatné království a akceptuje Robba Starka za Krále Severu. Tyrion poslal Robbovi odpověď, že výměnou za Jaimeho pošle Sansu, Aryu (která ve skutečnosti v Králově Přístavišti nebyla) a zbytek severských zajatců zpět do Zimohradu, ale pouze pokud se Robb vzdá. Tyriona také navštívil ser Alliser Thorne, který ze Zdi přinesl shnilou ruku Chodce a sháněl rekruty pro Noční Hlídku. Tyrion mu řekl, ať si dojde do žaláře a tam si vybere, které muže chce.

Když byl Renly Baratheon zavražděn, Tyrion viděl jedinečnou příležitost v přetáhnutí Tyrellů na svou stranu. Poslal Petyra Baelishe, aby nabídl Macu Tyrellovi sňatek krále Joffreyho s jeho dcerou, Margaery. Tyrion pokračoval v kazení Cerseiných plánů, a zabránil tomu, aby byl malý Tommen poslán do bezpečí hrudu Rosby (Růženín). Podal také Cersei tajně projímadlo, aby se nemohla zúčastnit schůzky Malé rady.

Když Stannisovy síly zaútočily na Královo Přístaviště (tato bitva byla později pojmenována Bitva u Černovody / Battle of Blackwater), Tyrion nechal napnout svůj obrovský řetěz a tím v zálivu uvěznil spousty Stannisových i vlastních lodí. Následně na ně nechal naházet divoký oheň a sledoval je hořet. 350px-zippo514_giant_of_lannister.jpg

Během bitvy byl Tyrion nucen vést útok, jelikož Sandor Clegane, který měl strach z ohně to odmítl udělat. Zformoval muže a vydal se s nimi bránit Městskou bránu. Během bitvy na Tyriona zaútočil člen Královské gardy, ser Mandon Moore a pokusil se ho zabít. Zasáhl Tyriona do obličeje a usekl mu kus nosu. Ještě předtím, než se seru Mandonovi podařilo Tyriona dorazit, Podrick Payne, Tyrionův panoš ho zabil a zachránil tak svému pánovi život. Tyrion omdlel a probudil se až v posteli po bitvě. Z pokusu o jeho vraždu vinil svou sestru, Cersei.

Tyrion se za pár týdnů kompletně uzdravil a ke své hrůze zjistil, že veškerou slávu za výhru v bitvě slízl jeho otec, Tywin, který s Tyrelly po boku na poslední chvíli zasáhl. Místo pobočníka krále se následně stal místo Petyra Baelishe Správcem pokladny. Jeho otec, lord Tywin také Tyriona donutil oženit se se Sansou Stark, jelikož zjistil, že Tyrellové ji plánují vdát za jejich dědice, Willase Tyrella a to nechtěl dovolit.

Když nastala svatba a později svatební noc, Tyrion odmítl zpečetit manželství, dokud i Sansa nebude povolná. Tywin ho denně nutil, aby pro dobro rodu Lannisterů jejich manželství naplnil, ale Tyrion se i přes posměšky u dvora bránil, za což mu Sansa byla vděčná.

300px-flawed_by_algesiras.jpgNa svatební hostině Joffreyho a Margaery se Tyrion dostal s Joffreym do potyčky. Zanedlouho potom byl Joffrey otráven a zemřel, vina spadla na Tyriona a ten byl následně na rozkaz Cersei zatčen. Tímto způsobem se Tyrion opět dostal k soudu za něco, co neudělal. Během soudu je jako svědek předvolán ser Osmund Kettleblack, který lživě tvrdí to, že král Joffrey se už dlouho domníval, že ho Tyrion plánuje zabít. Dále velmistr Pycelle, který lhal o tom, že Tyrion ze jeho skladu ukradl jed. Jako poslední přišla na řadu Shae, která ho u soudu před celým dvorem zesměšnila. Tyrion si po tomto zážitku vyžádal soud bojem a jako svého šampiona jmenoval prince Oberyna Martella, který se mu sám nabídl. Při bitvě bojuje Oberyn proti seru gregoru Cleganovi, který znásilnil a zabil jeho sestru, princeznu Eliu Martell. Při boji je Oberyn zabit, ale ještě předtím se mu podařilo sera Gregora smrtelně poranit otráveným kopím.

Oberynova prohra odsoudila Tyriona k smrti. Noc předtím, než měl být popraven ho ale Jaime Lannister za pomoci Varyse vysvobodil. Během jeho útoku Jaime Tyrionovi prozradil dávné tajemství a pravdu o Tyshe. Tysha ve skutečnosti byla jen prostá dívka, která ho milovala a ne prostitutka. Tyrion v záchvatu hněvu Jaimemu nakukal, že doopravdy zabil Joffreyho a také mu prozradil, že v jeho nepřítomnosti Cersei spala s jejich bratrance, Lancelem a s dalšími muži.

Předtím, než Tyrion opustil Rudou Baštu, navštívil komnatu svého otce. Našel tam Shae ležet v Tywinově posteli a uškrtil ji. Poté se vydal hledat svého otce a našel ho sedět na nočníku. Konfrontoval ho o svých poznatcích o Tyshe a zeptal se ho, co se s ní pak stalo. Tywin mu odpověděl, že „šla tam, kam chodí všechny děvky“. Tyrion v zuřivosti zabil svého otce kuší a uprchl. Varys ho dovedl na loď, která ho odvezla přes Úzké moře. Po jeho útěku královna Cersei nabídla lordství tomu, kdo jí přinese Tyrionovu hlavu.

Tyrion utekl přes Úzké moře a zvažoval své možnosti. Do domu Illyria Mopatise v Pentosu dorazil opilý a v despotické náladě. Magister Illyrio mu pověděl o Daenerys targaryen a jejích třech dracích.

Následně Illyrio poslal Tyriona, Griffa, Mladého Griffa, septu Lemore, sera Rollyho Duckfielda a Haldona (přezdívaného polomistr) na lodi Shy Maid do Volantisu. Na lodi se Tyrion dozvěděl, že Griff je exilový rytíř, Jon Connington a Mladý Griff je Aegon Targaryen, syn Rhaegara Targaryena, který byl zachráněn při Vyplenění Králova Přístaviště a o kterém si všichni mysleli, že je mrtvý. Ve Volantisu mají v plánu najít Daenerys, přidat se k ní a podpořit její nárok na trůn. Během plavby je jejich loď napadena Kamennými muži a Tyrion je hozen přes palubu. Nebýt Jona Conningtona, byl by se utopil.

Když byla skupinka v Selhorysu, Tyrion hrál stolní hru, Cyvasse s Qahem Nogarysem, aby z něho vytáhl nějaké informace. Tyrion později navštívil skromný bordel, ale byl tam rozpoznán a zajat serem Jorahem Mormontem. Jorah plánoval vzít Tyriona a dovléci ho k Daenerys, aby si to u ní vyžehlil. Zrovna když se Jorah snažil Tyriona odvézt z města, potkají trpaslici Penny, která se Tyriona pokusila zabít, jelikož kvůli odměně, která byla vypsána za Tyrionovu hlavu, zemřel její bratr, Oppo, kterého si muži spletli s Tyrionem. Penny se nakonec ke dvojici přidala a společně se vydali na cestu do Mereenu. Posádka lodi Tyriona přezdívala No-nose (Beznosý). Penny se s Tyrionem při cestě spřátelila. 350px-pulled_from_the_rhoyne.jpg

Na lodi se Tyrion setkal s rudým knězem, Moqorrem a zeptal se ho, co vidí v ohni. Moqorro mu odpovědě, že draky a dodal: „Vidím draky mladé a staré, pravé i falešné. A tebe. Malého muže s velkým stínem, který se zamotal doprostřed toho všeho.“

Zanedlouho byli Tyrion, Penny a Jorah chyceni Yunkaiským otrokářem, Yezzanem zo Qaggazem. Jeho asistentka, Nurse, je učila, jak se chovat ke svému novému masterovi. Tyrion s Penny jsou donuceni sehrát komický souboj v aréně a netuší, že jejich nový maester je plánuje po představení předhodit lvům. Daenerys Targaryen, pro kterou byla tato show předváděna se o jejich osudu dozvěděla a zakázala otrokářům lvy vypustit.

Poté, co jejich nový maester zemřel, podařilo se trojici utéct. Tyrion všem třem zajistil místo u prodejných rytířů, zvaných „Druzí synové“ (The Second sons) a slíbil jim veškeré bohatství Casterlyovy Skály. V době, kdy měli Druzí synové smlouvu bojovat proti Daenerys, Tyrion doufal, že se jí podaří vyhrát a získat je na svou stranu.

Tyrion se později při hře Cyvasse snažil změnit názor jejich velitele, Brown Ben Plumma a donutit ho, aby se přidal na stranu Daenerys Targaryen. Zatímco se Druzí synové připravovali na bitvu, která kolem nich zuřila, konalo se zasedání Yunkaiských pánů, při kterém Jorah Mormont zabil jejich kapitána. Velitel Brown Ben Plumm se poté rozhodl přidat na stranu Daenerys.