Jdi na obsah Jdi na menu

vitame-vas-na-strankach-zakladni-odborove-organizace-letov--zastupujici-odborare-z-firmy-latecoere-czech-republic.png

logo_1005_1644955516.jpg

 

Předali jsme archy petice proti propouštění bez udání důvodu

Dnes jsme Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky předali archy petice proti propouštění bez udání důvodu.
 
Petice byla spuštěna v reakci na návrh Národní ekonomické rady vlády na zavedení takové právní úpravy, která by umožnila zaměstnavatelům propouštět zaměstnance bez udání důvodu. Část vládní koalice, především poslanci ODS, chtějí tuto změnu prosadit do nového zákoníku práce. Pro zástupce zaměstnanců a zaměstnankyň je taková úprava nepřijatelná, jelikož může vést k posílení diskriminace na trhu práce a především celkově ohrožuje postavení zaměstnanců a zvyšuje jejich nejistotu.
 
Petici podepsalo celkem 52563 osob. Děkujeme všem, kdo jste připojili svůj podpis a dali jste tak jasně najevo, že není vám jedno, v jakých podmínkách v České republice pracujeme.
 

2f3a4582.jpg


LOM PRAHA navázal spolupráci s Lockheed Martin. Týká se stíhaček F-35

 

obr8703.png

 

Státní podnik LOM PRAHA v pondělí uzavřel dohodu o spolupráci s americkým výrobcem letadel Lockheed Martin. Společné projekty se budou točit okolo stíhaček F-35, které Česko dostane na konci dekády.

Pořízení 24 bojových letounů 5. generace F-35A Lightning II je nejvýznamnějším projektem v historii Armády České republiky. V lednu 2024 stvrdili tento strategický kontrakt ministryně obrany České republiky Jana Černochová a velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet. Smlouvu o spolupráci s americkým výrobcem podepsal šéf LOM PRAHA Jiří Protiva, za Lockheed Martin Aeronautics pak vrchní ředitel F-35 Industrial Participation David Baker.

Nedílnou součástí modernizace Vzdušných sil AČR je průmyslová spolupráce. Nyní je připraveno 11 projektů se společností Lockheed Martin a 3 projekty s firmou Pratt&Whitney. Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech, kterými jsou: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35. „Pořízení letounů 5. generace představuje technologický skok nejen pro armádu, ale i pro český průmysl. Avizovali jsme už dříve, že se nám podařilo dohodnout 14 projektů průmyslové spolupráce v hodnotě vyšší než 15 miliard korun v rámci nákupu strojů F-35. Podpis dnešní dohody tak představuje první krok v této spolupráci,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Mezi Lockheed Martin Global, Inc. a LOM PRAHA s. p. jde o první průmyslovou dohodu o zapojení českého průmyslu do programu pořízení 24 stíhacích letounů F-35 pro Armádu ČR. Jejími cíli jsou nejenom přenos špičkového know-how a technologií při modifikaci výcvikových osnov Centra leteckého výcviku LOM PRAHA (které budou reagovat na zavedení letounů 5. generace do užívání AČR), ale též přenos a implementace nových technologií i rozvoj související infrastruktury.

V prvních fázích spolupráce mezi LOM PRAHA s. p. a Lockheed Martin Global, Inc. bude analyzována činnost stávajícího výcvikového systému v pardubickém Centru leteckého výcviku. Na základě těchto informací bude vypracován nový výcvikový systém, reflektující potřeby nutné k hladkému přechodu pilotů z podzvukových proudových strojů L-39NG na bojový letoun. Půjde zejména o nároky na pozemní vybavení, o výukové systémy (včetně simulačních technologií), dále pak o nové studijní plány, osnovy leteckého výcviku nebo personální obsazenost.

„I ostatní vyjednané projekty průmyslové spolupráce v rámci pořízení letounu F-35 míří na výměnu zkušeností, know-how a zavedení technologií, které díky spolupráci s předními firmami obranného průmyslu, mají potenciál náš průmysl posunout mezi světovou špičku,“ řekla vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany Radka Konderlová. Další dohoda o projektu průmyslové spolupráce bude podepsána v úterý 21. května 2024 mezi konsorciem českých firem PBS Velká Bíteš, One3D a HiLASE a Lockheed Martin. Projekt je zaměřen na výrobu komponentu pro letouny F-35, při němž budou uplatněny nejmodernější technologie, jakými jsou například aditivní výroba a laserové opracování.


image002.jpg


 

Postup pro získání digitálního členského průkazu
 

karta-clena.jpg

 

 

Poskytnout svůj e-mail Odborovému svazu KOVO

Nejlépe tak učiníte u předsedy základní organizace. E-mail vám doplní do systému TREWIS k vaší přihlášce.

 

Aktivační e-mail k digitálnímu členskému průkazu Odborového svazu KOVO

V pravidelných dávkách jsou zasílány změny. Z e-mailu tvojekarta@passmachine.cz v nejbližší aktualizační dávce (2x do měsíce) obdržíte e-mail s odkazem na stažení Vašeho personalizovaného členského digitálního průkazu.

 

Instalace průkazu Odborového svazu KOVO


Po odkliknutí odkazu na mobilu, nebo tabletu lze členský průkaz nainstalovat u Androidu do Google Peněženky nebo Portmonky a u iPhone pak do Apple Peněženky.

Celý návod naleznete v časopise KOVÁK č. 12/2023 na str. 4.

Samotná digitální karta se aktualizuje sama, není zapotřebí hlídat aktuálnost aplikace.

 


S odbory POŘÁD ONLINE

Chcete být ve spojení s největším odborovým svazem v zemi?
Chcete být pravidelně informováni o novinkách z odborů?

Nainstalujte si naši aplikaci KARTA PŘÍZNIVCE OS KOVO

(Pokud jste již členem a poskytli jste do přihlášky e-mail, v nejbližší době vám dorazí personalizovaná aplikace s funkcí DIGITÁLNÍHO PRŮKAZU)

 

digitalni-karta-priznivce-odboroveho-svazu-kovo-image.png

 

os_kovo_plakat_stavkova_pohotovost.jpg


 

 

letak-zivelni-pohromy-2023.jpg

 


 

nabor-letak-os-kovo-01.jpg


 

 

NABÍDKA PRO NAŠE ČLENY

 

zoo-praha-2-.png             kino-150.png              t-mobile-1-.png

zubar.png             nase-bonusy.png           benefity.png

 

 

  VÝHODY ČLENSTVÍ V ODBORECH

 Odbory v čele s ČMKOS významně ovlivňují v České republice růst platů a mezd. Bez vlivu kolektivního vyjednávání, které mohou realizovat pouze odbory, by byly příjmy českých zaměstnanců nižší. 

 

  • Statistika hovoří jasně: ve firmách, kde působí odbory, jsou tarifní mzdy zaměstnanců v ročním vyjádření průměrně až o 50 tisíc korun vyšší.

  • Jen členky a členové odborů mají nárok na bezplatné právní poradenství, včetně zastupování v pracovněprávních soudních sporech.

  • Vytváření pracovního prostředí, které nebude ohrožovat zdraví zaměstnanců je prioritou odborů.

  • Jen odborová organizace má právo uzavřít se zaměstnavatelem kolektivní smlouvu.

  • Odborové organizace a odborové svazy nabízejí svým členům řadu dalších různých výhod (např. výhodné pobyty v rekreačních zařízeních, příspěvky na kulturu, péči o zdraví atd.).

  •  

zavozem.jpg

Portrét

Poslední fotografie

AKCE PRO VÁS

Aviatická pouť letiště Pardubice - 1.6.- 2.6. https://www.aviatickapout.cz/

Kalendář

Počasí

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Vtip dne

Statistiky

Online: 1
Celkem: 222224
Měsíc: 3626
Den: 112