Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dát psa/fenu vykastrovat? Ano, ne a proč

22. 5. 2007

Tak nové "žhavé" téma. Jaký názor máte na kastrování psů/fen a proč.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kastrace Alexe

Jája,16. 6. 2015 9:04

Mám pětiletého křížence labradora,který mi neustále když se mu to povede utíká.Vždy se za pár hodin vrátí,ale lidé si ztěžují protože je větší a oni se ho bojí.Je hodný,ale sem tam na někoho vyjede.Přemýšlím o kastraci ale nevím jestli to pomůže a přestane zdrhat.Má někdo takovou zkušenost?

kastrace

Mona,20. 12. 2008 15:01

Ahojky,
tak píšu jak má kastrace dopadla a musím to velice pochválit,jsem s tím spokojená a hlavně s mím Gastorem,je opět hravý,už neutíká,pomalinku přibírá,jsou hrozně moc spokojená a už bych neváhala to znovu podstoupit. Opravdu doporučuji.
Papa

Zítra ho to čeká

Mona,3. 9. 2008 19:26

Ahojte,právě řeším,zda mám zítra nechat mého Ridgebacka
vykastrovat.... je to hrozně nádhernej pes a myslím si,že
ten náš se fakt vydařil,prostě krasavec..chtěla jsem jeho
štěňata,ale už ted mám problémy ho udržet a také když
ho pustím na poli,tak bere roha,což se bojím skrz auta a
další psy (néé že by něco udělal,ale to lidé nevědí,bojí se
už jen jeho výšky a mohutnosti) takže jsem se rozhodla
pro kastraci... je to hrozně těžké rozhodnutí,nevím,rodina
je proti,myslí si,že už nebude takovej hravej jak dřív a bude
nudnej a bude mít všechno na háku... je to těžké,ale chci
mít klidného,hodného psa,který nám neproletí dveřmi,když
ucítí fenu... tak uvidíme,snad je to správné rozhodnutí a
napíšu vám výsledek.. měj te se a držte palečky a můžete
mě i nějakou informací uklidnit :o) ajoooj

kastrace fenky...

Lenka,31. 7. 2008 9:09

tak se taky připojím s troškou. Toto dilema jsme řešili rok. Spíše tedy já. Přítel byl zásadně pro. Štěnata nechceme, a prý většina fenek dříve nebo později má problémy. Takže včera Sára podstoupila zákrok. Ale já se s tím nemůžu srovnat. Pořád přemýšlím jestli jsme udělali dobře a nějak jí tím neublížili. Až přijedou tak nevím jak se jí budu dívat do těch jejích kukadel.
Spousta odpůrců kastrace tvrdí že je to z pohodlnosti. Ale většina nás milujících páníčků ví, že je to pro to, aby tady s námi ty naše "děti" byli co nejdéle. Takže někdy ani nejde o to rozhodnutí, jako pak o to smíření s tím, jestli to bylo dobře. Ale když čtu ty srdceryvné příběhy majitelů kterým pes umře na nějakou nemoc které lze takto zabránit, asi není co řešit.

kastrace ano či ne?

Monča a Arwen,9. 2. 2008 21:03

Tak jsem se rozhodla taky napsat, jak se to koukáme my doma. Naše Arwen má být sice čistokrevná pitbullka, ale díky tomu, že si pro ni jel Standa a ten vůbec netušil co a jak s výběrem štěněte a na co se má zeptat, vzal štěně od chovatelky - množitelky. Výsledkem je sice báječná kámoška, ale s výrazným podkusem a s tím, že jsme tři měsíce léčili škrkavky v době, kdy měla nabrat na váze. Takže je mnohem drobnější. Setkala jsem se s názorem, že bych jí neměla připouštět, že je možné, že její štěňátka budou mít zdravotní problémy. A tudíž ji vykastrovat. Nesouhlasím s tím, protože znám zhruba deset fenek, co nikdy neměli štěňátka a v pozdějším věku byli mrzuté až agresivní. Arwen je zdravá - klouby má v pořádku a na rtg srdce (pitbulové mývají často problémy se srdcem) je naplánovám. Doufám, že se nám podaří najít Arwen ženicha podobného typu a hlavně budu vyžadovat zdravotní doklady o tom že ničím netrpí. Zájemce o štěňata mám už teď. A pokud jich bude víc, utratím je. Já vím, je to hrozné, ale tak to cítím. Po štěňatech bych pak uvažovala o kastraci.

RE: nádor

Jitka,3. 9. 2007 12:26

Ahoj, pokud je to tak, jak píšeš, nerozmýšlela bych se ani minutu. Ti psi to opravdu berou úplně jinak než my a absolutně v ničem je to neomezuje. A pokud mu to má zachránit život, opravdu bych vůbec nepřemýšlela zda ano nebo ne. Operace, jako taková, je u psů velice jednoduchá, protože se nemusí "dovnitř" jako u fenek, ale pouze se nařízen šourek a vyndají se varlátka. Ten "obal" tam tedy zůstane. Jak probíhá samotná operace, to nevím, nebyla jsem při tom, ale Majkyho mi vet vrátil cca za hodinu a půl, spal jak dřevo. První dva dny musel mít takový jakoby kalhotky z obvazu, aby se mu tam nic nedostalo. Potom měl asi týden límec, pokud zůstával sám, aby si to nelízal a během toho týdne byl zcela OK. A povahově se Majky vůbec nezměnil. Je pravda, že od vykastrování musím hlídat váhu, hned po tom mi nabral 5kg, ale ty jsme, po přejití na light granule a taky tím, že lítá jak střevo, během měsíce zase shodili a držíme si už stále stejnou váhu, ač zas má normální granule pro dospěláky. Někteří psy se prý po vykastrování změní psychicky, ale znám jich dost a žádný s tím problémy nemá. Opravdu největší problém vidím v tom přibírání na váze. Ale je také pravda, že všichni pejsci v mém okolí, co jsou vykastrováni, jsou mladí, takže nevím, jak to bude působit na 10-ti letého psa. Ale tím, že je již dospělý by to na psychice ani chování nemělo nechat žádné následky. Maximálně, pokud zbožňuje fenky, tak by ho to mělo přejít. Pokud budeš chtít ještě s něčím poradit nebo se třeba i na Majkyho kouknout (pokud jste z Prahy) napiš na mail. Jinak držím palce, ať vše dobře dopadne.

Nádor

Hanka,2. 9. 2007 10:18

Tak přesně tento problém těď řeším. Závěr veterinární prohlídky je tady. Nádor na varleti! Jediné řešení: KASTRACE. Přestože čtu v podstatě o pozitivech, já se s tím nemohu srovnat. Vím, že operace je nutná, protože o své desetileté čtyřnohé miminko nechci přijít. Prosím napište, co obnáší, jak potom pes vypadá, jak se chová. Pro mě je to strašná představa. Děkuji.

kastrácia

Liana,17. 8. 2007 13:44

Vidím, že sa tu zišla celkom rozumná partia ľudí :-) na iných fórach sa názory viac rôznia :-))) Nikdy som nechcela fenku práve zo strachu z hárania, falošných kotností a problémov s mliečnou žľazou... Ak by sa mi raz náhodou nejaká fenka do rúk dostala, myslím, že by som všetky tieto veci nechcela riskovať a taktiež strážiť, aby náhodou "neotehotnela". Preto mám psa! Kastrovanie psov - je fakt, že keď občas máme nejakú kamošku háravú, tak to večné fňukanie by som oželela a vtedy sa svojmu psovi vyhrážam odstrihnutím vajíčiek, ale je to papieráčik a nádejný tatko šteniatok :-) Predtým sme mali orieška, ktorého sme teda mohli dať vykastrovať, pretože to bol nepolepšiteľný výletník, ale akosi k tomu nikdy neprišlo. Ale je fakt, že veľmi dobre rozumiem ľuďom, ktorí napr. behajú agility a ako prevencia úteku z parkúru za fenkou je kastrácia asi fajn :-)))

My jsme pro!

Tracy, napsáno takypaničkou,20. 7. 2007 9:02

Ahoj Majky! Zase jsem počase zkoukla tvé stránky a je tu téma pro moji takypaničku. Ta si myslí, že zodpovědní páníčci, kteří nechtějí štěňátka, by své miláčky kastrovat měli! Teda ty zvířecí - protože když do naší smečky dvou kastrovaných fenek a dvou kastrovaných koček přišel přítel paničky a mrňouse už nechtějí, tak se docela vyděsil, jestli tu má zůstat :o))) Ale my holky psí i kočičí jsme fakt pořád veselé a hravé :o) a je nám fajn, že nás nikdo a nic neobtěžuje :o)

Kastrace?

Darja http://nasekajsa.webgarden.cz,18. 7. 2007 8:35

Je to věc každého chovatele. Mám doma (kromě vižlí parádnice) ještě 2 kokříky, staroušky. Jeden měl /bphužel/ rakovinu varlat, tudíž je kastrovaný. A rozhodně mu to na elánu do života neubírá ba naopak!=) Ve svých 11letech zažívá druhou pubertu;o) Pokud se rozhodnete kastrovat "štěně" - u fenky se doporučuje před prvním háráním, jinak je téměř stejné procentu možnosti vzniku nádoru na mléčné liště (tedy na vemínkách). U psů se k tomuto zákroku přistupuje, aby se snížila jejich agresivita. Upřímně ale nedovedu posoudit, jestli je to účinné.
Kastrace je prostě věc páníčka. Není to nic drastického. Pouze tím předcházíme např. nechtěným štěňátkům - pro fenku samotnou je tento zákrok příjemnější než při "každém hárání" aplikovat dávku formonů - antikoncepci.
Takže Majky - pes "bez koulí" je taky pes=)

jak kdy

zdenča,31. 5. 2007 17:18

Já si myslím,že když se rozhodneme nemít štěnata,je to dobré(myslím u fenek).Fenky mohou postupem času míti různé nepříjemnosti(např.zánět dělohy,rakovinu ml.žl.,..)a kastrací ve vhodném roce tomu můžeme zamezit.Proto s kastrací souhlasím už jen proto,že fence pomůžeme od výše zminovaných obtížích po kterých stejne následuje operace(kastrace).Říká se,že fenky i pejsci se po tomto zákroku změní.K tomu nemůžu nic dodat nýbrž má fenečka to ještě nepodstoupila.Takže Kastrace někdy pomůže předběhnout nějaké nemoce a možná některého psika nějak zklidní,ale nevim.Ale kastrace se nebojme je to poměrně banální zákrok

já ne,já budu plemeník:-)

Artík,25. 5. 2007 16:12

No, já jsem dlouhosrtej, takže i zezadu vypadám skvěle:-). jen, když se rozvaluju na zádech, tak se mi Lucka směje, co prej to tam mám za vohavnost. Tsss. Taky říkala, že jelikož mám bejt chovnej a jelikož nejsem žádnej velkej sexuální maniak a za holkama nezdrhám, to jen do lesa a po stopách, takže mě nechá, tak jak jsem, ale kdybych se toulal, tak bych šel pod kudlu. A všichni, co tě Majkýsku známe, víme, že ty teda žádnej chudák nejseš. Ale takovej Bojárek...no, chce to asi po kastraci dodržovat přísnější režim, no.

Na kastraci není nic špatného :o)

Sherry,23. 5. 2007 13:04

Myslim, že tohle záleží na každym člověku. Pokud má někdo fenku o který ví že nikdy nebude mít štěnátka tak než riskovat, že by v budoucnu onemocněla rakovinou, tak jsem určitě pro kastraci. Četla jsem článek že pes nebo fena po kastraci přestává být hravá a je takovym vlastním stínem. Opak je pravdou ten pes nebo fena po kastraci je naopak milejší a přítulnější a ještě má nízké riziko onemocnění. Mikey je ted 14 dní po kastraci právě z toho důvodu výskytu rakoviny v pozdějším věku, ale taky z důvodu hárání holek, těžko bych to uhlídala :o)) Každopádně proti kastraci samozřejmě absolutně nic nemám :-)

kastrace

Majky a Jitka,22. 5. 2007 22:28

Majky: Tak, máme tu nový námět na debatu. A asi to nebude debata dvakrát příjemná, protože kdekoli panička řekne, že jsem vykastrovanej, zazní většinou slovo: chudák. No, já si teda rozhodně jako žádnej chudák nepřipadám a dost mě to, i paničku, uráží. Nejsem ani o trošičku méněcennější než pejskové "s koulema". Po vykastrování jsem se vůbec nezměnil, jsem stále stejně veselej, stále stejně aktivní (až moc) a kamarádím/nekamarádím s každým zcela stejně jako před tím. Neposunul jsem se ani níž na hierarchickém žebříčku mezi mými kamarády. Zůstávám stále stejně vysoko (Art by mohl vyprávět, jak ho rubu, když neposlechne:-)) Takže náš názor na to, jestli ano nebo ne, je jasný. Panička: Pokud chci dát svého pejska vykastrovat, proč ne. Je to mé rozhodnutí a já s ním budu žít zbytek života. A v případě Majkyho toho vážně nelituju, protože se vůbec nezměnil a ani vztah jiných psů k němu se nezměnil (jo, některejm trošku víc voní, ale ty si dokáže usměrnit sám a bez bitky). A upřímně, když vidíte velkýho, krátkosrstýho psa ze zadu a má tam vše od přírody, vypadá to prostě divně. Tak a teď netrpělivě čekám, kdo mě sjede jako první.:-)))