Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

Tomáš Bartoušek    

tom.jpg       Celý dosavadní život jde shrnout do dvou aktivit : fotbal a muzika. Muzika klasicky - základka, v 7.třídě kapela se spolužáky T. Ptáčkem a J.Komárkem a už to frčelo.. Tomu předcházelo osudové setkání s muzikantem Karlem Hozou(www.patrola-slapeto), který k nám přišel na základní školu coby učitelský nováček matematiky. Matematika mě teda vážně nikdy nebavila a ani Karel to nijak nevylepšil. Hned na první hodině s ním, kdy jsem jako vždy do něčeho ťukal, pískal si a podupával do rytmu, přišla jeho osudová otázka:  "Hele ty tam, ty na něco hraješ?" A já abych se neshodil před celou třídou, tak jsem hned vypálil odpověď : "Já?  Na všechno!" A abych tomu dal důraz tak jsem dokoktal : " Třeba i na dudy, vole!"  A bylo ticho! Ovšem hned druhý den, když se otevřely dveře do třídy a vstoupil Karel na další hodinu matematiky, jsem trochu znejistěl. Kromě třídní knihy v ruce jedné, tak v té druhé držel jakýsi kufr nemalých rozměrů. Po usednutí do lavic a zapsání do třídní knihy se stalo to čeho jsem se obával. Jen rázným pohybem ruky mi ukázal kam se mám neprodleně dostavit. K tabuli! Otevřel kufr a ...... byli tam!! Opravdový dudy! Ony tam byli  a já byl v hajzlu. Pár trapných pokusů a šel jsem si sednout. Karel si je vzal a hrál nám celou hodinu - super! Jen chci dodat, to byl nějakej rok 1985, tedy hlubokej "totáč", to bylo na velkej průser!  No ale pak už to šlo, prostě jsme spolu byli na stejný vlně a muzika mě uplně spolkla. Moje první "elektrika", zpěv, kamarád a spolužák (J.Komárek- bicí) a můj top třídní kamarád T. Ptáček- baskytara. A už jsme jeli !  To byla doba!  Karel to dával tak nějak muzikantsky dohromady, žehlil průsery a my byli "slavný". Do dneška si pamatuju jak zařídil, že se o nás mluvilo ve školním rozhlase. A to už mělo váhu!  Po kecech o SRPŠ , stavu jisker a pionýrů přišla informace zásadní : Vznikl Zkrat! Ale nebojte se, né elektrický ale hudební. Žáci 7.A pod vedením K. Hozy atd atd....    To byl učitel panečku!  To jsem vlastně zapoměl dodat, první kapela se jmenovala ZKRAT. 
V tu dobu jsem natočil i svojí první písničku. Samozřejmě na dohození Karla, jsem u S. Kalouse (saxofon v orchestru K. Vágnera) nazpíval písničku " Kluci co se motaj kolem Káči" .                                    

 A to byl konec základky a začátek všeho...................

 

 Pak už se to střídalo a hrálo a hrálo...  Všechny kapely a různé hudební formace měli jedno společné, vždy jsem zpíval a hrál na kytaru, tedy až na jednu ale o té později. Zmíním jenom některé kapely a projekty za kterými si stojím.

20240309_154853.jpg

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Zkrat !  -    první kapela, první zkušenosti, muzikantské nakopnutí

TBC plus - vokální trio "skoro chlapecká kapela". Jediná kapela kde jsem nehrál na kytaru.  Složení : Kromě mě - K.Hoza (www.patrola.slapeto.cz) a Tomáš Bartůněk muzikálová a operní hvězda. (hlavní role Dracula, Monte Christo, Tři mušketýři , Krysař, Polská krev atd...(www.tomasbartunek.com).     Tady to bylo úplně mimo formát, nazařaditelné ale super! Udělali jsme CD a hráli kde se dalo. Od soukromých muzikálových večírků po natáčení v TV.  Škoda že Karlos zrovna v tu dobu "stavěl " Patrolu a TBC šlo trochu stranou.... navždy ?

May-Day! -   Moje první autorská kapela. Pouze vlastní repertoár a navíc skvělý muzikanti!

Dr-PeToM (www.drpetom.cz) - country-bigbeat. Tak tady je to jasný. Rodinná kapela. S tátou hraju vlastně nějakých 25 let. Nejdřív ve dvou, dvě kytary, zpěv - večírky,oslavy, hospody a od roku cca 1998 kdy přišel na bicí M. Pacola a za  mix pult  J. Svoboda, už dohromady pod hlavičkou Dr. PeToM (začátky jmen Pepik,Tomáš, Milan). V roce 2007 nás doplnil T.Hána na klávesy. Tady hraju do dneška a jsem tomu rád .

Paralela -   Autorská kapela. V současnosti připravujeme první CD.

                                                                          

______________________Dotazník  

 

Obecné 

kytary        :   12str. Takamine,  Fender Telecaster USA ,    

                        6.str.  Furch G22 SR CUT  (srpen 2015)

mikrofon   :   Shure SM 58

zpěv          :    nižší tenor - baryton, odborná pomoc - soukromě u Lindy Finkové

efekt          :     nejčastěji - zpěv TC Helicon Voice Live, kytara - Super Chorus CH1

aparát       :    nejčastěji  Marshall AS 50D acoustic,Yamaha stagepas 600i

software    :    Cubase  

 jídlo           :    maso! Nej asi řízek. heslo: když je hlad i husa je dobrá...

pití               :    pivo!! Ale taky musí bejt   -  káva/rum

potěší mě  :   debaty o kytarách, aparátech a podobný keci převážně v hospodě

vzory           :  lidsky i hudebně určitě Roman Horký/ Kamelot (co ten dokáže napsat...angel), celoživotně skladatel Karel Svoboda

 

Mediální stopy

kapely         :   Zkrat , May-Day! , Dr.PeToM , Paralela

CD               :   TBC plus a spousta drobností pro TV (silvestr atd...)

TV. pořady   :  Generace roku 2000 (Zkrat), klip na stadionu Strahov. Rozjezdy pro Hvězdy 4X (soutěžící+ host TBC plus),Rande-Mayerová-Boura (TBC plus), Dobroty, pořad 10let Novy..

film             :    V roce 1990- role syna hudebníka M.Palečka v malé povídce, klipu( režisér Alan Lederer).  V roce 2002 ve filmu režiséra V. Polesného - Malované děti, role flašinetáře a zpěv jedné z písní v tomto filmu (Když jsem byl v arestě). 

ocenění      :   cena Karla Šípa za nejlepší vystoupení v pořadu  Rozjezdy pro hvězdy za rok 2000.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář