Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1989-1990 Zlín - Pardubice 5:11

Po čtyřiceti letech první zápas pod staronovým názvem města Zlín skončil šestnáctibrankovou nadílkou. Pro obránce Antonína Stavjaňu šlo o vůbec poslední zápas ve zlínském dresu před odchodem do Finska a nakonec i vůbec v aktivní kariéře. Byl na ledě u pěti inkasovaných gólů. Autor dvou gólů Zlína kapitán Luděk Čajka byl vyhlášen nejlepším hráčem Zlína. Tímto zápasem se nevědomě loučil s fanoušky. Z následného osudného zápasu v Košicích se už nevrátil.

Proti úřadujícímu šampionu Tesle Pardubice, jež je letos jen průměrným týmem, domácí prohráli nečekaně lehce, dokonce rozdílem třídy. Přitom se utkání začalo vyvíjet pro zlínské hokejisty příznivě. Po oboustranně opatrném začátku se rozhodl zaútočit Čajka, objel branku a vstřelil vedoucí gól. Pardubičtí okamžitě začali přebírat otěže utkání a při přesilovce vyrovnali. Za nerozhodného stavu se zřejmě lámal chleba. Domácí měli mezi 10. a 14. minutou čtyři vyložené šance Marušky, Václavíčka, Raděviče. Neproměnili ani jednu z nich a Tesla trestala.

Po vstřelení vedoucího gólu se uklidnila, nastřelila tyč a pak za 146 vteřin (od 28. do 31. min.) nastřílela pět branek. Dostala tak Zlín do kolen. Jeho hráči totiž vyráběli jednu hrubku za druhou. V útoku byli neškodní, před vlastní bránou nebezpeční pro vlastního gólmana.

Nebylo divu, že Blažka vystřídal Hrazdira, ale ani on nebyl úspěšnější. Spoluhráči oběma brankářům příliš nepomohli. Zlín dokázal korigovat hru jen v momentech, kdy hosté ve svém úsilí polevili.

Domácí zcela zklamali a nebylo divu, že se zápas dohrával před prořídlými ochozy. Chtějí-li dokázat, že tento výpadek byl ojedinělý, musí to dokázat v pátek v Košicích a v neděli s Vítkovicemi. Jinak se souboj o osmičku začne vzdalovat.

Vladimír Šťastný (Pardubice): „Po opatrné úvodní třetině rozhodly tři minuty uprostřed utkání, kdy jsme vstřelili pět branek. Dali jsme si tak pěkný novoroční dárek, snad nám zlepšení vydrží a přivede nás do vytoužené osmičky. Velmi dobří byli dnes všichni reprezentanti a až na první gól brankář Svoboda.“

Eduard Novák (Zlín): „Co mám povídat. Je to pro mne totální zklamání – šok a musím to tak říci, rána do vazu. Prvoligový hráč musí hrát s nasazením a za každé situace. Jinak je to jen jméno na zádech dresu. Je pravdou, že Antonín Stavjaňa byl už celý den duchem ve Finsku a na ledě asistoval u pěti obdržených branek, ale těch příčin dnešního výkonu je samozřejmě víc a nejsou nové. Je chyba, že to přišlo uprostřed sezony. S kompletním týmem jsem pomýšlel dost vysoko, ale to už dneska neplatí.“

31. kolo: 2. ledna 1990 TJ Zlín - Tesla Pardubice 5:11 (1:1, 2:7, 2:3)

Branky: Čajka 2, Pavlas, Štraub, Václavíček - Jiroutek 3, Janecký 2, Lubina, Kopecký, Joudal, Czerlinski, Kovařík, Lupombský. Rozhodčí: Havlůj - Furmánek, Lipina. Vyloučení: 3:4 navíc Šejba na 5. minut. Využití: 0:2. Oslabení: 0:1. Diváků: 4369.

Zlín: Blažek (Hrazdira) - Čajka, Kořený, A. Stavjaňa, Svoboda, Pavlas, Albrecht, Petřík, Pospíšil - Chalánek, Hrstka, Vlach, Raděvič, Štraub, Maruška, Václavíček, Hub, Vodák - Tomek, Němčický, Požárek.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archívů.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář