Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1989/1990 Zlín - Kladno 5:5

Minuta ticha, tisíce zapálených svíček, černé pásky na rukávech hráčů i rozhodčích. Kulisy prvního zápasu po pohřbu tragicky zesnulého kapitána hokejistů TJ Zlín Luďka Čajky byly mrazivé. Nekonal se ani tradiční nástup obou týmů na led s bojovným pokřikem, hudba na zimním stadionu byla ztlumená…

Zcela netypická atmosféra ovládla již nic neřešící poslední zápas základní části s Kladnem, se kterým zlínští hokejisté neztratili v dosavadních vzájemných duelech ani bod. Tentokrát chyběla motivace a zřejmě i chuť. Byl to takříkajíc zápas z povinnosti.

Při jakémkoliv výsledku si mužstva ponechala šesté a sedmé místo, takže se hrálo maximálně o prestiž.

Domácí hokejisté byli iniciativnější, přesto ale ve 13. minutě prohrávali 0:2. Po celé řadě šancí je kladenští překvapili dvěma vydařenými akcemi Kameše a Fialy a nečekaně vedli. Pak Zlín přidal, v krátkém rozmezí Svobodou a Raděvičem vyrovnal a až do konce zápasu si udržoval herní převahu. A kdyby využil jen polovinu nabídnutých a vytvořených šancí, musel vyhrát dvouciferným rozdílem.

Hlavní rozhodčí Jirka řídil utkání přísným metrem, a proto byla druhá půle lepší. Zejména mladý zlínský útok Mařák, Požárek, Václavíček se vyznamenal. Posledně jmenovaný také vstřelil vedoucí branku na 3:2. Zápas tím dostal ten správný drajv, neboť o necelých šest minut později odpověděl vyrovnáním Mach. Ale ani ne stav 3:3 dlouho na ukazateli skóre nesvítil. O změnu se postaral teprve sedmnáctiletý zlínský odchovanec, obránce Hamrlík, který ještě v téže minutě, co skóroval Mach, se ideálně uvolnil a poslal černý kotouč s jistotou ostříleného borce za záda kladenského brankáře Kameše. Byla to jeho premiérová trefa v nejvyšší soutěži.

Kladno se nevzdalo, skvěle kontrovalo a konečná remíza 5:5 nakonec znamenala první bod, který v letošní sezoně toto mužstvo vzalo Zlínu ze vzájemných zápasů.

František Kaberle (trenér Kladna): „Utkání poznamenaly dva momenty - smutná zpráva o úmrtí Luďka Čajky a dále fakt, že kromě dvou bodů už nebylo nic v sázce, o našich soupeřích pro play-off se rozhodlo jinde. Tomu odpovídalo i menší nasazení obou celků. Zlín měl až na začátek více ze hry, nám se podařilo trochu šťastně remizovat.“

Eduard Novák (trenér Zlína): „Pod tíhou tragédie svého kapitána jakoby moji svěřenci zpočátku ani nechtěli hrát. Až postupem času pod vlivem fyzické únavy přišli na trochu jiné myšlenky, totiž hokejové. Podle obrazu hry na tom nebyli o mnoho lépe ani Kladeňáci. Proto si obě mužstva zaslouží pochvalu za úsilí a dobrou vůli nezklamat diváky. Z toho pohledu je snad i konečný výsledek spravedlivý. Pokud jde o nastávající play-off, bude pro nás trenéry velice obtížné hráče psychicky připravit ta, aby na ledě odevzdali všechno.“

34. kolo: 16. února 1990 TJ Zlín - Kladno 5:5 (2:2, 2:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 15. Svoboda (Vlach), 16. Raděvič (Pavlas), 22. Václavíček (Svoboda), 28. Hamrlík (Petřík), 52. Hub - 6. Kameš (Mikolášek, Tatíček), 13. Fiala (Tatíček, Dudáček), 28. Mach, 55. Mach (Čermák, Matula), 57. Mach (Matula). Rozhodčí: Jirka - Janíček, Mihálík. Vyloučení: 1:1. Bez využití.

Zlín: Hrazdira - A. Stavjaňa, Kořený, Pavlas, Svoboda, Albrecht, Pospíšil, Petřík, Hamrlík - Tomek, Vlach, Maruška - Raděvič, Štraub, Chalánek - M. Stavjaňa, Hub, Vodák - Mařák, Požárek, Václavíček. Trenéři: E. Novák, Přikryl.

Kladno: J. Kameš - Lhotský, Bakala, Kruliš, Tatíček, Černý, Mádl, Dudáček, Eichenmann, Fiala - Jágr, V. Kameš, Mikolášek - Matula, Mach, Slabý (21. Čermák) - Nedvěd, Zajíc, Hasil. Trenéři: Sýkora, Kaberle.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář