Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1994-1995 Olomouc - Zlín 3:0

Po reprezentační přestávce, vyplněné startem české reprezentace na Švédských hokejových hrách, se rozběhl kolotoč Extraligy ledního hokeje závěrečnými zápasy základní části. Hokejisté AC ZPS Zlín podlehli nešťastným závěrem na ledě mistrovské Olomouce.

Hanáci nevyhráli plných osm kol za sebou, a tak chtěli v prvním zápase po reprezentační přestávce tuto nepříznivou sérii přerušit. Naposledy vyhráli na domácím ledě 8. ledna při zápase 29. kola s poslední Jihlavou. Od té doby jakoby pro mistra bylo vítězství zakleté. "Berani" nastoupili bez dvou velkých opor - pro zranění nehráli reprezentant Janků (chřipka) a kapitán mužstva Štraub (koleno). Trenér Vůjtek nechal odpočívat Meluzína, který měl za sebou náročný reprezentační program.

V Olomouci se hrál od úvodního buly dramatický hokej, i když mu chybělo to pravé koření - branky. Úvod patřil Zlínu, neboť již v desáté vteřině vyzkoušel pozornost Cagaše v bráně Olomouce Zdeněk Okál a zanedlouho jej důkladné prověřil i Petr Kaňkovský. V 5. minutě byl Cagaš po střele Juríka již překonán, ale v poslední chvíli stačil ještě špičkou hole vyškrábnout kotouč z brankové čáry Nohel. Poté iniciativu přebrali "kohouti", ale i po šancích Tomáška a Navrátila zůstal nadále bezbrankový stav. Ve 14. minutě se šel zchladit na trestnou lavici zlínský Maškarinec, ale Hanáci si při početní převaze vypracovali pouze šanci v podobě sólového nájezdu Zimy, který však těsně minul. Vše si vynahradili o čtyři minuty, když trestnou lavici zahříval Kowalczyk. Za pouhých 22 vteřin putoval kotouč po ose Zima - Brančík k Vavrečkovi, který tvrdou střelou od modré čáry nedal Kamešovi, který měl zakrytý výhled, šanci vyniknout. Hned v úvodu druhé třetiny měl Zlín výhodu přesilové hry, neboť rozhodčí Homola potrestal domácí za pozdní příchod z kabin! "Berani" darovanou šanci na vyrovnání nevyužili a mohli být ještě rádi, že Eichenmann nedotáhl v oslabení do úspěšného konce blafák. Hra se poté zbytečně kouskovala a jedničkami na ledě byli oba brankáři. Obě mužstva měla šance na dva zápasy a nevyužity zůstaly také přesilové hry. V závěrečném dějství se sice hrál dramatický hokej, ale dlouho nepadaly branky. Zvýšit vedení mohli Hanáci v 53. min, když byl vyloučen Hučko, který nahradil Gureně. Nic z toho nebylo a tak rozuzlení detektivky na moravském ledě přinesl až samotný závěr. Zlínští devadesát vteřin před závěrem odvolali brankáře Kameše a sáhli k power - play.

Početní převaha o jednoho hráče "beranům" nevyšla, kotouče se zmocnil Tejkl, Navrátil přelstil Kotáska a od červené čáry za pouhých třináct vteřin trefil opuštěnou zlínskou branku. "Berani" se po této brance jakoby sesypali a Nohel v poslední minutě ještě zpečetil vítězství Hanáků.

14. února 1995 39. kolo extraligy: HC Olomouc - AC ZPS Zlín 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 18. Vavrečka (Brančík, Zima) - 1:0, 59. Navrátil (Tejkl) - 2:0, 60. Nohel - 3:0. Vyloučení 2:5, využití 1:0. Rozhodovali Homola - Barvíř, Bleimel. Diváků: 4 950.

AC ZPS Zlín: Kameš - Tesařík, Kowalczyk, Krajíček, Roman Kaňkovský, Maškarinec, Gureň (41. Hučko) - Miroslav Okál, Hub, Zdeněk Okál - Mejzlík, Petr Kaňkovský, Kotásek - Jurík, Čajánek, Sedlák (41. Meluzín).

Vladimír Vůjtek (Zlín): „Hráči obou celků byli z denní dvoufázové přípravy unavení. Tomu proto odpovídal i průběh zápasu, i když šťastnějším byli nakonec domácí. Náš kolektiv hrál bez úderné řady Janků, Štraub a Meluzín. Posledně jmenovaný sice ve třetí třetině nastoupil, ale již nám to nestačilo.“

Autor: Roman Ordelt

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář