Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Šedesáté narozeniny oslavil v pondělí 27. listopadu jeden z nejlepších hráčů kladenské hokejové historie EDUARD NOVÁK. V dresu s paní Poldi vyhrál pětkrát titul mistra ligy, úspěchy sbíral i národním mužstvu. Je mistrem světa z let 1976 a 1977.

Eduard Novák patří mezi legendy československé hokejové historie. Pětkrát vyhrál československý titul s Kladnem, s nímž oslavil také triumf v prestižním Poháru mistrů evropských zemí. Celkem odehrál čtyři mistrovství světa a dvoje olympijské hry. V letech 1976 a 1977 získal titul světového šampióna, z mistrovství v roce 1971 má stříbrnou medaili. Tu získal rovněž na olympijských hrách v Innsbrucku 1976, o čtyři roky dříve v Sapporu byl členem bronzového týmu. Celkem za ČSSR odehrál 113 utkání, vstřelil 48 branek.

Aktivní kariéru prožil v Kladně, Košicích, Písku, Gottwaldově, rakouském Klagenfurtu, s Františkem Kaberlem byli prvními Čechy v japonské Furukawě. Rok působil v Duisburgu. V československé lize odehrál během šestnácti sezón 560 utkání, vstřelil 306 branek.
Byl proslulý především jako hodně důrazný střelec a srdcař, který byl členem tehdejšího kladenského útočného "komanda" Novák-Nový-Bauer.

Jako trenér působil v Kladně, Gottwaldově, Plzni, prvoligových Kralupech nad Vltavou a nyní v druholigových Řisutech. Letos 27. listopadu oslavil šedesáté narozeniny. S manželkou Zdeňkou má dceru Olgu a syna Miroslava.

Eduard Novák je kladenským patriotem a vždycky se ke Kladnu hrdě hlásí. I letos, i když po delší době pravidelně nechodí na extraligové zápasy. Ty totiž většinou kolidují s utkáními druholigových Řisut, které od léta trénuje. Přehled ale neztratil. "Většinu kariéry jsem prožil v Kladně, kde jsem slavil i největší úspěchy, a tak není divu, že výkony našeho týmu sleduji. Letos ale extraligu nestíhám kvůli povinnostem v Řisutech. Proto se snažím číst komentáře a získávám také informace od Petra Kasíka, který nastupuje u mě v mužstvu," řekl nedávno v časopisu Libero. "Myslím, že trenéři mužstvo dobře poskládali. Kluci se rychle oklepali z toho špatného startu a mohou v sezóně uspět a myslet mnohem výš, než v minulém ročníku. Jediný problém bych snad viděl na postech obránců. Tam si myslím nemáme tak vysokou konkurenci, jenže kvalitních beků je málo v celé soutěži."

Někdejší extraligový trenér hodnotí spíš pozitivně i změny, které provázejí letošní sezónu. "Myslím, že každému, kdo někdy zažil boj o záchranu, se ulevilo zavedením nového pravidla o uzavření soutěže. Tím však netvrdím, že je to správné. Nevím, jak to hodnotit. Ale z vlastní zkušenosti si vzpomínám, že o tom snili snad všichni trenéři. V Kladně tedy určitě, protože my jsme ještě před pár lety hráli nad propastí," říká Novák a všímá si i další změny. "Líbí se mi pravidlo o deseti postupujících do play-off. Soutěž tím určitě získá na atraktivitě. Diváci dostanou nové lákadlo. A ta je třeba připravovat, protože český divák je jednoznačně ochuzený o kvalitu."

Eduard Novák velmi rád vzpomíná na předloňskou sezónu, kdy v české nejvyšší soutěži váleli hvězdy z NHL. "Vím, jak moc jsem se těšil na extraligu, když byla v NHL stávka. To byla pastva pro oči. ale teď mladí hned odcházejí. Naši nejlepší hokejisté působí venku. A domácí soutěž hodně trpí. Rozhodně však klukům nezávidím. Už za našich časů jsme dostávali nabídky ze zahraničí, jenže tehdy to znamenalo emigraci. Bylo to pro nás lákavé. Mohli jsme tak získat obrovské peníze. Jenže nikdo z nás Kladeňáků nechtěl odejít zakázanou cestu, i když ekonomická stránka věci byla vážně hodně lákavá. My jsme však chtěli především hrát velký hokej, což se nám podařilo a slavili jsme úspěchy," hodnotí kladenský oslavenec.

Text: www.hcrabatkladno.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář