Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství České republiky

 

2023

 

6.5. 2023 - 11. 5. 2023 se konalo ve městě Hluk otevřené MČR amatérů, kde Honza dosáhl 4,5 bodů a 68. místo. Se stejným počtem bodů hrál i Rapid, který byl součástí tohoto turnaje a 53. místo.

27.6.2023 - 28.6.2023 se konalo ve Zlíně republikové kolo školní mládeže. Přestože v kraji naše družstvo excelovalo ve srovnání s republikovými účastníky neměli moc šancí a skončili na 23. místě.

2022

Polofinále MČR 12. 11. 2022 - 19. 11. 2022 ve Špindlerově Mlýně 76. místo se 3 body

2019

Honza se svou slibnou šachovou kariérou pokračuje i na gymnáziu Jeseník, kdy spolu s hráči SK Jeseník překvapivě zvítězili v krajském kole a tím se kvalifikovali na MČR ve Zlíně dne 18. až 19.6.2019. Družstvo jesenického gymnázia ve složení Jan Cimburek (SK Řetězárna Česká Ves), Martin Valíček (ŠK Jeseník), Sára Tschuliková (ŠK Jeseník) a Martin Horký (ŠK Jeseník). Turnaj se hrál na 9 kol tempem 2 x 20 minut na partii + 5s/tah.

První den turnaje se v průběžné tabulce dostali na výborné 18. místo o půl bodu před družstvo z Gymnázia Olomouc-Hejčín. Honza měl velkou šanci porazit kandidáta mistra, ale díky malé nepozornosti s ním remízoval. Celkem nahrál 5 bodů, ovšem vítězství jednotlivců přišlo v turnaji družstev nazmar.

Druhý den dostali hodně silné soupeře a nakonec v celkovém pořadí  23. místo z 30 družstev. Přesto si mladí gymnazisté zaslouží velkou pochvalu za předvedený výkon, když si proti svému nasazení z 26. místa polepšily o 3 příčky.

Výjezd družstva Gymnázia Jeseník na MČR ve Zlíně by se neuskutečnil bez obětavého rodiče Václava Tschulika, který naše svěřence na turnaj odvezl a po celou dobu turnaje je také doprovázel za což mu patří velké díky.

 

 

Rok 2018 byl na Mistrovství České republiky asi nejúspěšnější, protože se ho Honzík účastnil hned 3x a to MČR školních družstev ve Zlíně, MČR družstev ve Varnsdorfu a MČR rapid ve Žďáru nad Sázavou.

Ve dnech 15.6. - 17.6.2018  se ve vzdáleném Varnsdorfu konalo MČR v šachu družstev mladších žáků, kterého se zúčastnila šestice hráčů SK Řetězárna Česká Ves na základě vítězství krajského kola. Po téměř 7-mi hodinové jízdě autobusem a vlakem usedalo k šachovnicím družstvo ve složení Jan Cimburek, Erik Skypala, Jan Basler, Adam a David Pírkovi a jako hostující Anastázie Vojčáková, aby poměřili své znalosti s těmi nejlepšími týmy z celé republiky. Už jen fakt, že jsme se probojovali až na MČR pro nás byl úspěch, protože v obrovské konkurenci jsme neměli moc šancí. Navíc vítězství jednotlivých hráčů přišlo nazmar v případě, kdy nevyhrála nadpoloviční většina družstva. Našim dětem se nedařilo v jednotlivých partiích vyhrávat současně, pouze ve 3 případech jsme uhráli remízu a získali  tak 3 body, které ovšem stačily pouze na předposlední místo.

Nahrané body: Jan Cimburek 4,5 z celkového počtu 9, Erik Skypala 1 bod, Jan Basler 5 bodů, Adam Pírek 2 body, David Pírek 3,5 bodu, Stázka Vojčáková 2,5 bodu.

  Organizátoři si pro děti i doprovod připravili výšlap na Hrad Tolštejn, kdy každý tým dostal mapu se zaznamenanými šesti stanovištěmi a tam se záludnými otázkami. Na konci cesty nás čekala dnes již zřícenina středověkého hradu, který byl vybudován na ochranu cesty z Čech do Lužice se dvěmi vyhlídkovými věžemi. A protože počasí bylo vskutku nádherné, naskýtal se nám překrásný výhled na všechny strany. wink

 

Hned po návratu v pondělí 18.6.2018 odjížděli byť hráči SK Řetězárna Česká Ves, ale tentokrát reprezentovat ZŠ Jeseník, kterou družstvo mladších žáků ve složení Jan Cimburek, Jan Basler, Adam a David Pírkovi navštěvuje. Ve dnech 19.6. - 20.6.2018 se ve Zlíně uskutečnilo MČR školních týmů v šachu. V krásných a reprezentativních prostorách Kongresového centra Zlín bojovalo 30 tentokrát čtyřčlenných družstev. První den se v dopoledních hodinách odehrálo 5 kol a naši kluci se probojovali na krásné 10 místo. Odpoledne se ve volném čase konala prohlídka budovy Krajského úřadu ve Zlíně a budovy Univerzitní knihovny. Krajský úřad sídlí v bývalé správní budově Baťových závodů, tzv. mrakodrapu, která byla svého času nejvyšší budovou v Evropě. Je v ní např. kancelář pana Bati umístěná ve výtahu a také vyhlídková terasa, ze které je nádherný výhled na celý Zlín. Po oba dny snímalo hrací sál množství kamer, a takto vzniklý videozáznam byl okamžitě streamován online na internet – na youtube a tak i rodiče nebo trenéři mohli děti sledovat v přímém přenosu. Našim hráčům se druhý den již tolik nedařilo, pouze třikrát uhráli remízu a propadli se tak na konečné 19. místo.

 

Zástupci mládeže z Olomouckého kraje se o víkendu 8. a 9. září 2018 zúčastnili Mistrovství ČR v rapid šachu do 14 let ve Žďáru nad Sázavou. Hrálo se v kategoriích do 10, 12 a 14 let, vždy hoši a dívky zvlášť.

Shodně 4/9 získali Lenka Poljaková (D14) a Jan Cimburek (H12) a 26. místo ze 44. hráčů.

 

 

Na Mistrovství České republiky 2017 se Honza probojoval ze sedmého místa na Mistrovství Moravy a Slezska (z celkového počtu 68 hráčů), konaném v Koutech nad Desnou na podzim 2016.

Absolvovali jsme týden každodenního dojíždění a bohužel jen sbírání zkušeností, konkurence byla obrovská a přestože Honzík hrál opravdu kvalitní a dlouhé partie (2,5 až 3 hodiny), nahrál jen jeden bod. Byl 24 nasazený a taky tak skončil na 24. místě :(

Ale už jen to, že se dostal na mistrovství republiky považuju za obrovský úspěch a taky že ustál veliký psychický nápor, byť někdy i se slzami v očích.                                                                                                                  

 

Další turnaje na úrovni mistrovství  České republiky 2017 tentokrát MČR družstev mladších žáku měl možnost si Honza zahrát díky přijatém pozvání SUPk Vinary, a tak jsme trávili víkend od 16.6. do 18.6.2017 v Krnově, kde se mistrovství odehrávalo. Honzovi se podařilo nahrát 4 body v konkurenci Beskydské šachové školy (1. místo), Unichess Praha (2. místo), ŠK Kuřim, Lokomotiva Brno, a dalších z celé republiky nejlepších teamů. Byla to ale soutěž družstev a jako družstvu se nám podařilo vyhrát pouze nad Albrechticemi, získali jsme 3 body a skončili na 27. místě.

 

karlovyvary-vinary.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A tentokrát třetí účast na mistrovství České republiky 2017 byla v rapidu, kam postoupil jako třetí nejlepší šachista olomouckého kraje díky neúčasti Jana Koláře. Konala se ve dnech 9. - 10. 9. 2017 v Mostu. Na stupně vítězů  samozřejmě nedosáhl žádný z reprezentatnů našeho kraje, ale Honza nahrál 4,5 bodů a to mu stačilo na 28. místo ze 44 účastníků jeho kategorie. Kamarád a spoluhráč Lukáš Blaha nahrál 4 body a skončil na 30. místě. Lépe si vedly holky, kdy Emča Růžičková šestá a Táňa Nesporá byla devátá...Vzdálené místo konání turnaje znamenalo sice náročnou cestu, ale zároveň možnost navštívit místa, na která se z našeho kraje často nedostaneme. V našem případě se jednalo o hrad Hněvín nad Mostem a děkanský kostel zachráněný z historického Mostu, jinak zničeného těžbou uhlí.

hrad-hnevin.jpg   pohled-na-most.jpg   

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014

Ve dnech 10. - 11. května 2014 jsem se zúčastnil Mistrovství České republiky do 8 let v Táboře.

Ubytovali jsme se v soukromém penzionu v historickém centru města Tábor, které byl jak za starých časů vydlážděno kostkami. Zaujali nás úzké uličky, pomalované popelnice historickými postavami, mezi jednotlivými šachovými partiemi jsme stihli navštívit muzeum čokolády nebo strašidelné podzemí.

Přihlášeno bylo 81 chlapců a 18 dívek.

Výsledky:

22. místo 5,5 bodů

imga0908.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013

Ve dnech 4. - 5. května 2013 jsem se zúčastnil Mistrovství České republiky do 8 let ve Vyškově.

Přijeli jsme už v pátek odpoledne, protože pořadatelé pro nás připravili prohlídku Dyoparku, který byl ve večerních hodinách otevřen jen pro nás - šachisty. Vláček, který vyjížděl od ZOO koutku, nás dovezl na místo, kde jsme si prohlédli všechny dynoušky a  ve 3D jsme shlédli krátký film. Ubytovali jsem se v Hotelu Dukla a v sobotu ráno to začalo.

Přihlášeno bylo celkem 110 (!) dětí, a to 90 chlapců a 20 dívek. Turnaj byl sehrán na 9. kol, když prvních šest kol bylo na pořadu v sobotu, zbývající tři pak v neděli dopoledne. Hrací tempo bylo 20 minut na partii s přidáním 10 sekund za každý provedený tah. Těsně před zahájením turnaje došlo ke změně hrací místnosti, neboť hrací sál v hotelu Dukla se ukázal kapacitně nedostačující, tak pořadatelé zajistili rozlehlou školní jídelnu v nedaleké základní škole.

Výsledky:

43. místo  5 bodů