Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční recepty

 

Kokosové kuličky
Suroviny jsou na 40 kuliček.
160g ovesných vloček
160g bio másla
100g vlašských ořechů
2 lžice třtinového nebo palmového cukru
3 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr amylon
Bio kokos strouhaný
Ovesné vločky a vlašské ořechy nahrubo rozmixujete, ingredience smíchejte dohromady do hmoty a tvarujte kuličky. Obalte v kokosu a dejte zruhnout do lednice.
Dobrou chuť s Darem.

kokosove-kulicky.jpg

 

 

 

 

 

 

Sněhové kuličky

1 šálek másla

3/4 šálku palmového cukru

1/4 lžičky soli
2 a 1/2 šálku špaldové mouky

vanilka

1 šálek pekanových ořechů
 
 
Smíchejte 1 šálek másla s ¾ šálkem palmového nebo třtinového cukru, vmíchejte čtvrt lžičky soli, špaldovou hladkou mouku (2 a 1/2 šálku), lžičku vanilky a šálek najemno nasekaných pekanových ořechů (mohly by být i vlašské).
Vypracujte rukama těsto. Pečte na pečícím papíře v pekáčku 15 minut.
Po vyndání z trouby obalte v moučkovém cukru. Nechejte vychladit a ještě lehce pocukru
jte.

snehove-kulicky.jpg

 

Skořicové hvězdicové sušenky

 

Kořeněné cukroví pro perfektní občerstvení po dni stráveném venku. Podáváme je s velkými hrnky se svařeným vínem nebo horkou čokoládou.

400 g neloupaných mandlí
3 bílky
2 šálky (250 g ) palmového cukru
1 lžička mleté skořice

Troubu předehřejte na 140° C.
Jemně nasekejte nebo rozmixujte mandle. Rozmixujte bílky v míse na tuhý krém. Prosejte cukr a postupně vmíchejte pod vaječné bílky. Nechejte odstát a stranou dejte 2 vrchovaté lžíce této směsi. Jemně vmíchejte mandle do vaječné směsi. Posypte pracovní plochu cukrem.
Vypracujte směs na těsto o tloušťce asi 0.5cm. Vykrajujte sušenky formičkou ve tvaru hvězdy a položte je na pečicí papír. Každou hvězdu trochu potřete vaječnou směsí.
Pečte asi 30 minut až jsou sušenky křupavé na okrajích a trochu měkké ve středu.

 

Zázvorky

 

Bezlepkové zdravé cukroví.

90 g javorového sirupu
60 g másla
125 g pohankové mouky
2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
1 lžíce přírodního třtinového nebo palmového cukru

1. V menším kastrůlku popustíme máslo, přidáme javorový sirup, necháme vše na mírném plameni rozpustit a dobře promícháme. Poté směs sundáme z ohně a necháme vychladnout.
2. Do mísy prosijeme pohankovou mouku, přimícháme zázvor, jedlou sodu a cukr. Směs promícháme a přidáme vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto.
3. Z těsta potom vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na máslem vymazaný plech. Válečkem kuličky lehce zploštíme.
4. Plech s kuličkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů. Pečeme asi 15 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout.

 

Pečený kapr na cibulce

 

0.5 kg kapra
1 šálek najemno nakrájené cibulky
1/4 šálek sušené petržele
extra panenský olivový olej
citrónová šťáva
nerafinovaná kamenná sůl
kmín

Nakrájejte očištěného kapra na větší kousky. Do masa udělejte zářezy. Osolte. Smíchejte cibuli s trochou oleje a touto směsí potřete kapra. Zářezy též naplňte trochou této směsi. Kmínem kapra posypte a pokapejte citrónovou šťávou.

Pečte při 180 st. C asi 30 minut nebo do měkka.