Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty na 1 týden

25. 10. 2014

Prostudujte si než začnete  7 bodů a  informace  z kolonky bez čeho se neobejdete.

1. den očisty.

Jezte naposledy oběd, k večeři maximálně jablečnou šťávu.

2. den očisty.

Tento týden je seznamovací se s novými věcmi. Udělejte si nákup, pravidelný režim. Udělejte si čas na to. Můžete si přivstat o 15 min.

 

Ráno - než si dáte svůj první drink, zacvičte si. Cvičení najdete ve videích. Cvičte první týden základní sestavu kundaliní jogy. Cvičte alespoň 15 min denně. Po cvičení a ranní očistě(očistěte si jazyk škrabkou na jazyk, kterou koupíte v drogerii, můžete také žvýkat a kousat sezamový olej po dobu 5-15min) si rozmixujte nebo odšťavněte mrkev, jablko a řepu. 

 

Ingredience: 4 větší mrkve, půl malé řepy, 2 jablka

 

mrkvova_ava.jpg

 

 

Oběd: polévka

 

Ingerdience: Mrkev, petržel, celer, brokolice, květák, cuketa, 4 plátky zázvoru, špteka soli, kurkumy, zázvoru sušeného, papriky, půl hrnku basmati rýže.

 

1907448_858884574121810_2522619124701211067_n.jpg

 

Do vroucí vody dáme plátky zázvoru, stlumíme oheň, dáme pokličku a mezitím propláchnem rýži a necháme okapat. Mírně zvednete oheň a dáte rýži, nechte chviličku zavřít a přidejte mrkev a zbytek zeleniny a vařte 10 min. Přidejte sůl a koření. Na závěr už na talíři přidejte majoránka(odhleňuje).

 

10712936_858884630788471_7645638794722518735_n.jpg

 

 

 

Večeře: rizoto

rýže basmati s dušenou zeleninou.

1/2 hrnku rýže opražíte na pánvi s ol. olejem,  zalejete vodou, přidáte zleneinu co vám vyhovuje(cuketu, mrkev, hrášek, řapíkatý celer, brokolici) osolíte přidáte kurkumu, koriandr a zeleninu a dusíte.

nebo zvolíte variantu na odkaze

www.awakening-klinika.com/clanky/recepty/ryze-basmati-se-zeleninou.html

 

 

 3.den očisty: Během dne pijete medovou vodu nebo Tulsi čaj nebo fenykl s koriandrem přelitý vroucí vodou.

www.awakening-klinika.com/clanky/recepty/detoxikacni--ocistujici-napoje.html

 

Snídaně: Šťáva z mrkve, jablka a řepy

Svačina: Ovoce

Oběd: polévka: Dýňová s opraženou slunečnicí a jáhly


Ingredience: jedna menší dýně a 1 velká mrkev na 4 porce.

 

recepty--vareni-055.jpg

Dýni rozkrojíme a vydlabeme semena, ty si můžete dát usušit a chroupat je jsou výborné.


 

recepty--vareni-054.jpg

 

Dýni nakrájíme na kostky a s mrkví dáme vařit do papinova hrnce. Trochu přisolíme himalájsou solí. Rozmixujte tyčovým mixerem, přidejte trochu kurkumy a koriandru. Orestuji na olivovem oleji s čenekem rozdrceným kostičky kváskového žitného chleba nebo slunečnici a můžete si uvařit také jáhly a přidat do polévky.

  

recepty--vareni-058.jpg

 

A už jen podávám v hlubokém talíři. Můžete si to dosolit, dopepřit. Je to výborný.

 

Svačina: Opět si můžete dát šťávu nebo hrst ořechů(mandle). Nebo zeleninu.

 

Večeře: Uzené Bio tofu se zeleninou a bulgurem nebo rýží basmati.

Jako základ dejte řapíkatý celer trochu kurkumy a zázvoru. přidejte Tofu a dejte zeleninu. Můžete dát dýni, cuketu, mrkev, celer, petržel, hrášek. Orestujte, osolte a můžete podlít trochou ovesného mléka(není třeba). Můžete také přidat maličku rýžového škrobu s vodou, udělá to takovou lehkou omáčku. Postačí jen jedna lžička na půl balení tofu.

Příloha rýže nebo bulgur.

tofu-s-ryzi.jpg

4. den
 

Snídaně: ovesná kaše

 

kase.jpg

 

Drcené ovesné vločky zalejete horkou vodou, necháte, přídáte jablko, rozinky, čisté kakao a mleté mandle. Přidávám nurtijam(bylinna pasta, která výrazně posiluje imunitu). Nemusíte dávat. Můžete přidat oříšek ghí másla.

Jablka si můžete pro lepší stravitelnost přelýt horkou vodou a posypat skořicí.

 

Oběd: Zeleninové placky.

 Ingredience - 1. menší květák, 1 mrkev, 2. hrsti ovesných sekaných vloček(lépe se spojí a rozmočí), sůl, kurkumu, strouhanku(kdo nemůže lepek, dá strouhanku kukuřičnou).

Květák povaříte na páře, rozmačkáte s mrkví, osolíte a přidáte k vločkám, které jste zakapaly vodou a ol. olejem a vše smícháte v míse. Uděláte takové těsto, pokud je moc řídké přidejte vločky a počkejte až se nasáknou a hmota je měkčí. Vytvarujte karbanátky v ruce a obalte ve strouhance. Dejte na pečící papír a postříkejte nebo pokapte ol. olejem.

Na páře si udělejte ještě řepu červenou a podávejte s bramborem. Můžte do karbenátek přidat bylinky. Můžete si také dát lžičku sojanézy.

 

 recepty--vareni-038.jpgrecepty--vareni-041.jpgrecepty--vareni-043.jpg

 

Svačina: sklenice mrkvové štavy můžete s řepou a jablkem se skořicí

Večeře: Zeleninová polévka viz 2.den s nastrouhaným tofu.

 

polevka-s-tofu.jpg

 

5. den

Snídaně: Avokádo rozmačkáte s trochou soli a žitným kváskových chlebem.Ozdobíte výhonky a zakápnete ol. olejem a dáte si lžičku ostropestře. Nejlépe ostropestřecovou kaši. Je to naložené v oleji a je to úžasný pro všechno.

 

avokado.jpg

 

Přesnídavka: hruška

Oběd: Polévka z červené čočky s možností krutonků pokud to je jako oběd, pokud si polévku uděláte jako večeři dejte si tam jáhly. Přidejte cokoli je zelené, výhonky alfa alfa, řeřichy, libeřek, pažitka, petržel, výhonky mungo.

 

cc.jpgpolevka-z-cervene-cocky.jpg

 


Svačina: tyčinka sezamová s medem(ve zdravé výživě)

Večeře: basmati rýže s hlívou ústřičnou.

Na oleji oprahnete řapíkatý celer, přidáte mahá koření(ve zdravé výživě), přidáte hlívu nakrájenou na nudličky, orestujete, můžete si tam přidat i mrkev, cuketu, dýni jak máte rádi. Osolíte, můžete dochutit omáčkou sojovou Tamari nebo japonskou omáčkou sojovou. Ne jinou. Promícháte, zamíchejte do teplé rýže hrášek ještě a salát čínský. Dobrou chuť.

 

6. den

Snídaně: Zeleninová šťáva(mrkev, jablko, řepa). Můžete i kaši si dát( rýžovou, pohankovou). Kaše si můžete dozdobit goji, rozinkami, jablky, hruškou, banánem. To co dělá kaši chutnou je nutrijam.

Přesnídavka: vždy si můžete dát ovoce nebo šťávu.

Oběd: polévka mungo

Orestujte řapíkatý celer, kurkumu, koriandr a mungo fazole, kořenovou zeleninu můžete také dát. Zalejte vodou, osolte, můžete dát libeřek a mořskou řasu. Povařte va papiňáku. Pokud chcete hustou kaši rozmixujte to posléze. Podávate s výhonky, čímkoli zeleným. S chlebem nebo krutony(vždy kváskové a žitné).

 

mungo-polivka.jpg

mungo.jpg

 

 

Večeře: těstoviny s pastou. Můžete udělat pastu z cukety,mrkve, pastyńáku, dýně. Nebo také můžete uhělat z hlívy, žampionů(to málo), nebo jen pesto z bazalky a ol. oleje

Uvaříte celozrné nebo špaldové, kukuřičné špagety.

Uděláte základ na řap. celeru, česneku na plátky, cuketě, pastiňáku, mrkvi. Můžete přidat stáhnuté rajčata se šlupky(ty však duste jen chvilku) přidáte až nakonec.

Pokud děláte s houbami tak si přidejte parmazán. Houby poduste na ol. oleji a česneku.

 

spaget-houby.jpg

 

spagety-cuketa.jpg

 

 

 

7. den

Snídaně: Mandlové mléko, žitný chléb, ol. olej, rajče, řeřicha, klíčky, tymián dle volby.

Ingredience: mandle, kokos, dejte jakékoli ořechy, nebo jen dle chutí jen mandle. večer namočíte do vody a ráno umixujete buď v té samé vodě nebo dáte čistou, to je na vás.

Ráno si udělejte mléko z mandlí postačí 10 mandlí, trochu kokosu, nejlépe čerství a můžou být i para ořechny, nebo konopné seminka. Večer je dejte namočit a ráno vše rozmixujte. Poté je přeceďte přes sítko.

kokosove-mleko-1.jpg

 

mleko.jpg

 

kokosove-mleko.jpg

 

Žitný chléb s ol.olejem a rajčatem.

Kváskový chlém pokapu ol. olejem dám rajčata Kumato, pokud nemáte dejte normální, přidejte si bylinky, osolte himalájskou solí pokud potřebujete.

 

 

snidane-svacina-chleba1-ol.ol..jpg

 

 

Svačina: ovoce

Oběd: Polévka - Boršč

Ingredience: řepa, cuketa, brambory, mrkev, petržel, celer, zelí, himalájská sůl, kurkuma, zázvor, tofu, umeocet nebo kvalitní ocet vinny, dle chuti.

borsc.jpg

Vše uvařte v papinově hrnci nalejte do talíře a můžete ozdobíte nastrouhaným tofu a zeleným.

 

1bors.jpg

 

Svačina: hrst ořechů nebo šťáva

Včeře: rýže se zeleninou

Ingredience: rýže basmati, cuketa, můžete si dát i patizon, jakoukoli zeleninu co máte rádi, mrkev, hrášek, řapíkatý celer, porek, koriandr, pepř, kurkuma, zelená petrželka.

Orestujete zeleninu na ol. oleji místo cibulky dáte řapíkatý celer na tom zpěníte koření a orestujete zeleninu.

smes-ryze.jpg