Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. série

Vánoce u Simpsonových

Čas Vánoc se blíží. Bart s Lízou píší dopisy Santovi, Homer a Ned soupeří ve výzdobě domů a Marge - k nelibosti jejího manžela - zavolají Patty a Selma s nabídkou, že se na Štědrý večer zastaví.Jenže tato idylka má brzy skončit. Pan M.Burns totiž nevyplatí svým zaměstnacům každoroční vánoční prémie, což by samo o sobě nebyla taková tragédie, peníze na dárky by se vzaly z Margeiných úspor, jenže Bart opět provede jednu ze svých lumpáren a to sice, že si nechá udělat tetování a na jeho odstranění padnou právě úspory.Navíc Marge neví, že Homer přišel o prémie a ten se to před ní snaží ututlat. Vydává se sám na nákupy, ve snaze pořídit dárky, ale na žádné pořádné nemá peníze, proto se rozhodně přihlásit jako Santa Claus rozveselující děti v obchodním domě s nadějí, že si něco vydělá a přece jen zachrání Simpsonovské Vánoce.Mezitím se také vydává pro vánoční stromeček, jenže všechny jsou moc drahé a výplatu za Santa Clausování dostane až na Štědrý den a tak mu nezbývá nic jiného, než stromeček ukrást z lesa.Hlava rodiny konečně nastupuje k dočasné práci v obchodním centru. Zničehonic se tam ale objeví Bart a on je prozrazen. Vysvětlí synovi jak se věci mají a že jakmile zde svoji práci dokončí, bude vše zase v pořádku.Na večer si tedy jde Homer pro výplatu, ale dostane pouhých 13 dolarů, to v něm uhasí i poslední plamínky odhodlání co měl. V tu chvíli potkávají Barneyho a ten začne pobízet Homera, aby šel společně s ním na psí závody a výplatu vsadil. Homerovi se to nejdříve nezdá, ale nakonec souhlasí a i s Bartem se vydávají na stadion.Navzdory Barneyho radě vsadí na psa jménem Spasitel. Ten však dobíhá poslední a Homer už je vážně zoufalý. S Bartem prohledávají sázenky poházené na parkovišti před závodní halou, ale nic se jim najít nepodaří. V tom zaslechnou bědování kohosi a zahlédnou muže, jak odhání právě toho psa, na kterého měli vsazeno. Ten skočí Homerovi přímo do náruče a na Bartovo naléhání souhlasí, že si ho nechají.Vrací se domů a Homer přiznává barvu, ovšem toto vše přehluší nadšení ze Spasitele, kterého Marge považuje za nejlepší vánoční dárek. Na závěr celá rodina zpívá vánoční koledy.

Malý génius

Bart švindluje na svém testu a tím přesvědčí vedení školy, že je génius. Předají ho do zvláštní školy pro nadané děti, kde samozřejmě nezapadne. Nakonec se vrátí zpět do své školy a přizná, že známku na testu nezískal poctivě.

Homerova odysea

Zajímavostí je, že ačkoliv měl tento díl scénář dokončený jako první, byl ve sledu epizod zařazen až jako třetí v pořadí.Bartova třída jede na výlet do Springfieldské jaderné elektrárny, kde mezitím Homer zaviní havárii, za což je pro opakované porušování bezpečnostních předpisů vyhozen. Po neúspěšných pokusech o získání nové práce se Homer rozhodne pro sebevraždu, ale je zachráněn ostatními členy rodiny, kteří jsou přitom málem sraženi projíždějícím automobilem. To Homera rozčílí natolik, že umístí na místo incidentu značku Stop a následně začne osazovat i jiné, často nesmyslné značky (např. Pozor, značka). Péče o bezpečnost dopravy ho však brzy omrzí a pokusí se přimět obyvatele Springfieldu, aby bojovali za uzavření jaderné elektrárny. Rozladěný Montgomery Burns nabídne Homerovi místo bezpečnostního inspektora elektrárny a zvýšení platu. Homer souhlasí a prohlásí přede všemi, že se postará o to, aby elektrárna zůstala bezpečná. V dalších epizodách je však i nadále vidět Homerova neschopnost.

Taková nenormální rodinka

Po incidentu na party u ředitele Burnse dospěje Homer k závěru, že jeho rodina není normální. Aby se zase měli rádi a byli k sobě hodní, nastoupí Simpsonovi do střediska rodinné terapie u doktora Moura. Protože to v jejich případě Mour vzdá, musí jim vrátit dvojnásobek peněz. A tak, co nedokázala medicína, dokáže nový televizor...

Bart generálem aneb kdopak by se Nelsona bál

V této epizodě se Bart Simpson střetává s protivníkem Nelsonem. Bart se rozhodne jít do války proti Nelsonovi, což je odkazem klasických válečných filmů.

Smutná Líza

V tomto díle je na počátku Líza smutná a odmítá se věnovat dokonce aktivitě při hraní vybíjené s výmluvou, že je příliš smutná. Při hraní v orchestru ale dostává neuvěřitelný záchvat improvizovaného hraní, ale dirigent jí to zatrhne. Cestou na příští zkoušku ji veze Marge a říká, ať se usmívá, ale když uvidí, jak se k ní chovají ostatní spolužáci, tak ji vytrhne a veze zpátky. Líza poté trénuje na saxofon doma, ale Homer ji to zakáže, protože dělá rámus. Líza z okna zaslechne dalšího saxofonistu a jde se k němu podívat. Na mostě hraje Murphy Krvavá dáseň, starý jazzový saxofonista. Líza se mu vyzpovídá se svými problémy a pomocí hraní si zlepší náladu. Poté pro ni Marge přijede a veze ji domů. Líza a celá rodina si zlepší náladu tím, že Líza navštíví svého saxofonového přítele v klubu Jazzová díra, kde Krvavá dáseň hraje píseň, co spolu s Lízou složili. Jako vedlejší děj se odehrává počítačový souboj v boxu mezi Homerem a Bartem. Bart zvítězil 47× a Homer ani jednou a tak se vydá trénovat do herny a tam se naučí tajné taktiky. Před dokončením Bartovy porážky jim vypojí elektriku, aby se společně vydali do Jazzové díry.

Volání přírody

Soused Flanders si pořídí nový přívěs, Simpsonovi nemohou zůstat pozadu. A tak se svým novým ojetým přívěsem vyrážejí do přírody. Vůz uvízne nad propastí, Homer s Bartem se ztratí a zapadnou v bažinách. Homer se dostává do středu pozornosti médií i vědeckých laboratoří - coby blíže neidentifikovatelný tvor z bažin… V tomto díle se poprvé vyskytují

Mluvící hlava

Homera přes ulice Springfieldu pronásleduje rozzlobený dav, protože drží odřezanou hlavu sochy zakladatele města, Jebediaha Springfielda. Obklopený nevrlým davem, Bart poprosí o pochopení a popíše události předcházejícího dne.Vypráví, jak si půjčuje pět dolarů od Homera a vytratí se do místního kina sledovat Mutanti prostoru IV. Na cestě vrazí do skupinky místních chuligánů. Jeden z nich, Jimbo, mu navrhne, ať se s ním a jeho kamarády do kina vplíží bez placení.Později, po filmu, chlapci háží kameny na Jebediahovu sochu. Jimba napadne, že by soše mohli uříznout hlavu. Bart se pokusí hrdinu města bránit, ale Jimbo a jeho kamarádi se mu vysmějí. Ještě tu noc se Bart nenápadně vykrade z domu a hlavu soše pod rouškou tmy uřeže.Druhý den jsou samozřejmě všichni Springfielďané pobouřeni stětím hlavy sochy zakladatele jejich města. Bart vyhledá Jimba a jeho kamarády a zjistí, že jsou rozrušení stejně, jako zbytek obyvatel a navíc jejich včerejší řeči nebyly míněny vážně, doufají že se jim výtržník dostane do ruky, aby mu mohli zlámat všechny kosti. Barta to vyděsí a tak se vrací domů a poví svojí rodině celou pravdu. Homer se tedy společně s Bartem vydává navrátit soše její hlavu, ovšem naneštěstí jsou přistiženi právě oním rozvášněným davem.Nakonec Bart přednese řeč, ve které se odvolává na to, že jeho čin spojil město a jeho obyvatele a naučil je cenit si svého dědictví. Springfielďané souhlasí, a tak společně vrátí hlavu na její původní místo, hlava je skoro zázračně spojena s tělem a Bartovi je odpuštěno.

Ve víru vášně

Homer zapomene koupit Marge dárek k narozeninám a tak jí dá věc, která se hodí hlavně jemu, bowlingovou kouli. Marge se ale vzepře a jde hrát bowling. Seznámí se zde s francouzským instruktorem Jaquesem. S tím se velice sblíží a Homer začne žárlit a bát se o své manželství. Pokouší se Marge připomenout, kde je její rodina a domov. Marge se nakonec k Homerovi vrátí.

Světák Homer

Homer jde na oslavu a shodou okolností do stejné restaurace jde Marge s dětmi na večeři. Bart si všimne Homera, jak opilý tančí na stole s břišní tanečnicí a vyfotí jej. Fotografii na kopírce rozmnoží a ta se rychle rozšíří po městě. Homerovo manželství je ohrožené a Marge se bojí, aby Bart nedostal špatný příklad. Homer se tedy rozhodne, že Barta s tanečnicí seznámí, aby viděl, že je to obyčejná žena.

Kyselé hrozny sladké Francie

Bart zlobí více než kdy jindy a tak ředitel Seymour Skinner navrhne Simpsonovým výměnný pobyt pro Barta ve Francii. Simpsonovi na to přistoupí a na oplátku si musí vzít k sobě albánského studenta Adila. Bart ve Francii zažívá perné časy, protože musí pracovat na vinici a jeho hostitelé se k němu nechovají dobře. Bart chce za každou cenu utéct. Mezitím ve Springfieldu si Homer velice oblíbí Adila, který má zájem o jeho práci v jaderné elektrárně. Homer mu dokonce ukazuje plány elektrárny. Později se zjistí, že Adil je špión, který získává informace o jaderných technologiích, a je vyměněn za amerického dětského špióna. Bart se vrátí z Francie jako hrdina a umí mluvit plynně francouzsky.

Je Šáša vinen?

Šáša Krusty je obviněn z přepadení Kwik-E-Martu. Homer tam zrovna ve chvíli přepadení nakupuje zmrzlinu na večer. Navíc je Krusty zachycen bezpečnostní kamerou. Pro Barta a Lízu je šáša idolem a nechtějí uvěřit tomu, že by spáchal něco takového. Snaží se přijít celé věci na kloub. Zjistí, že Kwik-E-Mart přepadl šášův kolega Levák Bob se šášovou maskou, kvůli tomu že ho při představení ponižoval. Krusty je osvobozen a Levák Bob je zavřen do vězení.

Hezkej večer

Hezkej večer je třináctý díl první série amerického animovaného seriálu Simpsonovi, který byl poprvé vysílaný 13. května 1990.Napsali jej Matt Groening a Sam Simon a režírován byl Davidem Silvermanem a Kentem Butterworthem.Marge je nespokojená se svým manželstvím a proto zavolá psychologovi do rádia. V době, kdy do rádia volá, Homer v práci zrovna poslouchá stejnou stanici a vyslechne si, co Marge vadí. Rozhodne se, že se změní. Koupí Marge květiny a bonboniéru a pozve ji na večeři do restaurace. Pro děti si najmou najmou paní na hlídání. Když rodiče odejdou, děti se dívají na televizi, kde ukazují portrét jejich paní, která je hlídá, a upozorňují na ni jako na zlodějku jménem Drákulka Halamová. V té chvíli do obývacího pokoje vejde zlodějka a děti se snaží skrýt. Ta je ale najde, sváže je a začne vykrádat dům. Za pomoci Maggie se dostanou z pout a uhodí paní Halamovou baseballovou pálkou. Děti chtějí zavolat rodičům, ale telefon nefunguje, a tak běží zavolat z telefonní budky. Mezitím se Marge nemůže dovolat domů, a proto se s Homerem rozhodnou jet podívat domů, co se děje. Najdou tam svázanou paní Halamovou, ale netuší, že je zlodějka. Rozváží ji, omluví se a Homer jí dá ještě peníze navíc.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář