Jdi na obsah Jdi na menu

2018

Vánoční koncert 2018

18. 12. 2018 2018

 

vanocni-koncert-2018.jpg

V á n o č n í   k o n c e r t    16.12.2018

Na sváteční odpoledne 3. adventní neděle se uskutečnil už po dvanácté vánoční koncert. Ten letošní byl trochu jiný. A v čem? Sbor nám zazpíval krásné, pro nás málo známé, vánoční písně. Navodily příjemnou, poklidnou atmosféru v sále tak, jak to má v předvánočním, někdy hektickém, období být. Řadě posluchačů se při zpěvu orosily oči, neboť prožitek byl velmi emotivní. Na vánoční koncert v obci jsme si už zvykli, je to pro nás tradice, moc by nám chyběl. Návštěvníků tentokrát bylo o třetinu méně než v loňském roce, ale kdo chtěl, ten přišel a jistě nelitoval. Vánoční koncert Sboru studentů a studentek SZŠ Havlíčkův Brod umí pohladit po duši. Na závěr dostala paní sbormistryně jako poděkování květiny. Všem jsme jim popřáli šťastný návrat domů, příjemné vánoční svátky a pevné zdraví v dalším roce. Budeme se těšit zase za rok!

J.V.

Fototografie z koncertu si můžete prohlédnou na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Vanocni_koncert_12_2018/

Celý příspěvek

Rušinovské čertohrátky

11. 12. 2018 2018

certohradky-2018.jpeg

 

Dnešní doba je uspěchaná, hodně věcí se mění. Mladším to nejspíš moc nevadí, ti starší to vnímají trochu jinak. I ty Rušinovské čertohrátky předběhly letos  sv. Barboru. Nebylo to ovšem nijak na závadu. Barevný plakátek nabízel odpoledne plné her, soutěží a zábavy pro děti i dospělý doprovod. A tak v neděli 2.12.2018 ve 14 hodin, v hospodě U ořechu, vypukly Rušinovské čertohrátky. Akci předcházela náležitá příprava. Ve sklepení hospody bylo vytvořeno dekorativně velmi působivé peklo. Sám Lucifer a hejno čertů různého věku se těšili, až se objeví první návštěvníci. V hospodském sále bylo nachystáno jako protiklad samo nebe. Prostřené stoly, ozdobený stromeček i sál, připravená hudba. Přicházející děti netrpělivě čekaly na zahájení. Nejprve ale všichni museli projít Nebeskopekelnou vrátnicí. Tam dostali barevnou taštičku na odměny a pak už první cesta vedla přímo do podzemního pekla. Nejprve trochu nejistoty a váhání, ale všechno dobře dopadlo, žádné slzičky. Čerti se moc snažili a každý kdo přišel, dostal po splnění úkolu zaslouženou odměnu. A pak se mohlo pokračovat dál. V nebi Mikuláš a andělé byli na děti také trochu zvědaví, malé vyzkoušení není nikdy na škodu. Hry, soutěže, tanec, zábava volně a vesele plynula až do setmění. Tehdy nastal čas na lampionový průvod a rozsvícení stromečku. Trochu připomenu, že předloni nám pršelo, minulý rok bylo pěkné počasí a letos? Všechny nás zaskočila nečekaná ledovka a déšť. V krátké době vrstva ledu na všem svítila jako sklo. Ve chvilce bylo venku nebezpečno. Po návratu do hospody došlo na občerstvení a společné posezení. Místních dětí a dětí z okolí se sešlo celkem 48. Líbilo se to bez výjimky všem. Je třeba ocenit náročnou přípravu všech, kteří se podíleli na uskutečnění této akce. Stálo to za to a to je ve výsledku ta nejlepší odměna. Ještě nás čeká vánoční koncert a pak už se pomalu bude blížit konec roku. Přeji všem pohodové vánoční svátky, plnou nůši zdraví a spokojenost v rodinách.  

                                     J.V.

Fotografi si můžete prohlédnout na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Rusinovske_certohratky_12_2018/

Celý příspěvek

Setkání s důchodci

25. 11. 2018 2018

pinakolada.jpg

 

 

Setkání důchodců - neděle 18.11.2018

Nově zvolená předsedkyně Výboru pro kulturu při návštěvě důchodců každého pozvala na připravovanou akci. Tradiční každoroční setkání bylo rovněž ještě vyhlášeno místním rozhlasem. V pěkně vyzdobeném sále hospody U Ořechu se všichni postupně začali scházet již před 12.hodinou, neboť pohoštění začínalo obědem. Na bramborovém salátu a řízku si pochutnali všichni, porce byly vydatné. U kávy se zákusky se zase pěkně povídalo, vždyť někteří se vídají zřídkakdy. Stále je na co vzpomínat. Pěkný program taneční i hudební předvedly děti z Dětského domova v Nové Vsi u Chotěboře. Publikum vystoupení odměnilo potleskem a pochvalou. Hlavní program zajistilo pozvané dívčí DUO PiňaKoláda z Písku.Velmi příjemně posluchače překvapily svým pestrým repertoárem, hraním písniček na přání a zábavným slovním doprovodem. Byly velmi bezprostřední. Na vystoupení, které bylo zahájeno v 15 hodin, byla pozvána také místní veřejnost a zájemci z okolních obcí. Kdo chtěl, mohl si zazpívat i zatančit. Všem se program líbil a dobře se bavili až do 19 hodin. Škoda, že ten čas tak rychle utekl. Na letošním setkání bylo přítomno 48 místních důchodců.

JV.

Fotografie z události si můžete prohlédnout na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Setkani_s_duchodci_11_2018/

Celý příspěvek

VEŘEJNÉ OŠETŘENÍ STROMU SVOBODY

19. 9. 2018 2018

adelka-2018.jpg

SETKÁNÍ   U LÍPY ZELENÉ NA MODLETÍNĚ

 

Už zjara letošního roku nadace Partnerství / Lidé a příroda / zveřejnila informaci o pátrání po stromech, které byly vysazeny v souvislosti s koncem I. sv. války a vznikem ČSR. Jednalo se o dnes již 100leté lípy – symboly míru a svobody. Na Modletíně takovou lípu máme. Dlouho se o ní nic nevědělo. Na konci II. sv. války podle pamětníků u ní proběhla velká slavnost. Pravda je, že jsme o lípě informováni trochu více od r. 2016, díky panu Ing. Bohuslavu Málkovi a paní Marii Řeháčkové z Modletína. Už tehdy bylo na OÚ rozhodnuto, že je třeba lípu řádně odborně ošetřit a také označit, neboť kolem vede červeně označená turistická trasa. Na popud OS Benediktus z.s. se vše dalo do pohybu a dobrá věc se podařila. Po získání finančních prostředků arboristé 5. září 2018 dopoledne začali s náročným ošetřením lípy. Trvalo to téměř do 18 hodin a ještě nebylo vše hotovo. Pozvání občanů a zájemců bylo vyhlášeno rozhlasem a informace byla také na webu obce. V 17 hodin se sešla skupina lidí u lípy. Nejprve hovořil pan starosta V. Pešek, pan Ing. M. Jindra seznámil s plány Benediktusu do budoucna, kronikářka J. Vodičková hovořila o lípě samé a vedoucí arboristů vysvětlil, jak je prováděno odborné ošetření takovýchto stromů. Paní Ing. Valehrachová ocenila úspěšnou akci a pochválila vysázení ovocných stromů podél cest v okolí Rušinova. Tato aktivita je prý na Havlíčkobrodsku ojedinělá. Zároveň vyzvala, aby i jednotlivci vysazovali jakékoliv další stromy na vhodných místech. Po projevech byl odhalen kámen s deskou, která připomíná 100leté stáří lípy a samozřejmě vznik první ČSR. Protože nebyl nalezen zápis o vysazení lípy zelené v obecní kronice, budeme alespoň vědět něco o její současnosti. Mám-li hodnotit sama za sebe, tak jsem zklamaná, jak málo lidí z obce se zúčastnilo. Mezi přítomnými z Benediktusu byli i dobrovolníci ze zahraničí. Popovídání u lípy bylo příjemné. Opékaly se špekáčky a ochutnávaly napečené koláče.                                                                 JV.

 

 Lípa Amálka na Modletíně byla v rámci kampaně Stromy svobody 1918 - 2018 veřejně ošetřena 5.9.2018. Součástí bylo i slavnostní odhalení vsazeného kamene s pamětní deskou.

 

Fotografie z příjemně stráveného odpoledne si můžete prohlédnout na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Lipa_Adelka_Modletin_9_2018/

 

 

Celý příspěvek

Pouťové posezení

12. 8. 2018 2018

009.jpgNa sobotu 28.7. byli prostřednictvím místního rozhlasu pozváni všichni občané a zájemci na pouťovou zábavu. Akce byla naplánována do prostoru u hřiště. Původní dřevěnou dosluhující chatku vedle prodejny, kde se prodávalo občerstvení, nahradila nová, zděná. Celý měsíc vytrvale pracovali dobrovolníci z řad občanů a řemeslníci, aby se nová stavba, právě na pouť, mohla dát poprvé do provozu. Hlavně díky velkému nasazení a navzdory nesnesitelnému počasí se dílo podařilo. Řada návštěvníků nešetřila opravdovou chválou. Z Třemošnice dorazil „Music team Petrus,“ aby v 17 hodin zahájil pouťovou zábavu. Rušinovští hasiči, jako vždy, měli na starost veškeré občerstvení. Prasátko, které grilovali, věnovalo ZD Maleč. S křenem a zeleninovou oblohou chutnalo výtečně. Na hranolkách s kečupem nebo tatarkou si pochutnávaly děti i dospělí. Pivo v tom horku teklo proudem. Na zapůjčeném skákacím hradu se malé i větší děti dostatečně vyskotačily. Návštěvníci docházeli průběžně, bylo jich něco přes 140. Dorazili i ti, kteří běžně nechodívají. Byla možnost si zatančit, i když jenom na betoně. Ani na pouť jsme se tolik očekávaného deště, i přes strašící zataženou oblohu, nedočkali. Zábava skončila asi kolem půlnoci.   JV.

Fotografie z akce pohledem M. Kutílka si můžete prohlédnout na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Poutova_zabava_7_2018

Celý příspěvek

Dětský den a kácení máje

10. 6. 2018 2018

detsky-den.jpg

Dětský  den  a  kácení  máje  9.6.2018

Spojení těchto akcí na jeden den se nám už dříve osvědčilo. Letos máme neskutečně teplé a slunečné jaro, bohužel, ale bez tolik potřebných srážek. 8.června má svátek Medard a k němu se vztahuje lidová pranostika: „Medardova kápě 40 dní kape.“ Déšť bychom sice všichni už přivítali, ale ne právě teď. Přípravy organizovalo SDH Rušinov a OÚ. Na sobotní odpoledne se sešlo 16 dětí, což je na naši malou obec potěšitelné. Dětský den jsme zahájili ve 13 hodin, jak bylo v plánu. Po úvodním přivítání a seznámením s programem, dostaly děti taštičky na odměny za splněné úkoly na 11 stanovištích a také lístečky pro kontrolu, zda žádné stanoviště nevynechaly. Lístky byly také důležité pro losování při bohaté tombole. Na tu se všichni těšili, byly v ní hodnotné dárečky. Poděkování a pochvala patří Kateřině Š., která byla v získávání sponzorů nejúspěšnější. Tombolu si sama připravila a všechny sponzory zveřejnila. Na závěr dostaly děti 2 knížky – Chotěbořské úsměvy aneb Hašek a Herrmann vyprávějí…. , druhá s názvem S tebou mě baví svět, seznamovala s vývojem volnočasových aktivit v průběhu 60 let v Chotěboři. Nafukovací hrad, nová trampolína a houpačka pomohly odčerpat nekonečnou dětskou energii. Párkem v rohlíku a limonádou byla částečně doplněna. A to už country skupina „Hrůza band“ z Chotěboře začala vybalovat nástroje, aby po celé odpoledne i večer pobavila návštěvníky. Účastníků, mimo dětí, bylo 8 desítek. Těší nás, že dorazili i modletínští. Pak už bylo na řadě kácení máje a těšení se na scénku, která vždy kácení doprovází. Připravila ji Lucka A. a předvedli ji společně s Eliškou Č./ Křemílek a Vochomůrka /, Zdenek J. se Štěpou V. / Rumcajs a Cipísek /. Májku vydražil p. Vlastimil P. za 411,-Kč. Občerstvení pro účastníky bylo bezchybné. Výborné grilované kýty s oblohou a nápoje podle přání přišly k chuti každému zájemci. A abych nezapomněla, přeci jen zapršelo, trochu i zabouřilo, ale to už nám program nijak nenarušilo. Musím poděkovat všem, kteří byli na stanovištích, všem, kteří se účastnili příprav na celou akci a samozřejmě také těm, kteří se postarali druhý den o úklid prostoru. Věřím, že se sejdeme zase na nějaké příští akci.                                               JV.

Fotografie z akce si můžete prohlédnout na tomto odkaze: 

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Kaceni_maje_a_detsky_den_6_2018/

sponzori.jpg

 

 

 

 

Celý příspěvek

Pálení čarodějnic

2. 5. 2018 2018

carodejnice-rusinov-2018.jpg
Pálení    ohňů   -   pondělí  30.4.2018

Pálení čarodějnic probíhá každoročně, je to už dávná tradice. V Rušinově i na Modletíně proběhl tento rituál stejný den. Od rána foukal nepříjemný vítr a byla oprávněná obava, že navršená hromada větví a dřeva nebude moci být zapálena. K večeru však naštěstí vítr utichl.

Akce byla zahájena jako vždy opékáním špekáčků.  Zkonzumovalo se jich skoro 8 kg. Všem moc chutnalo, dodávající firma má dobrou pověst. Zatím co minulý rok byla nepříjemná zima a všichni se s radostí ohřívali, letos, neboť nám přálo velmi pěkné počasí, tomu bylo naopak. Na velký oheň jsme se dívali z povzdálí. Hlídky kolem sledovaly, aby se oheň náhodou nerozšířil na suchou trávu, okolní stromy, nebo na ráz dřeva v blízkosti.

Děti se dostatečně vydováděly na hřišti, dospělí poseděli a povídali u piva. Mnozí obdivovali postavenou a velmi pěkně ozdobenou májku. Byla celková pohoda a spokojenost. 

 

 Fotografie si můžete prohlédnout na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Paleni_carodejnic_Rusinov_4_2018/

Celý příspěvek

Statistiky

Online: 1
Celkem: 557611
Měsíc: 1326
Den: 31

ČEZ DISTRIBUCE

Cookies

Rušinov

Kontakt

Obecní úřad Rušinov

Rušinov 3
583 01 Rušinov

Úřední hodiny:
středa: 18:00 - 19:00

ostatní dny po telefonické domluvě

tel.: 569 692 281

mobil starosta Pavel Šimon: 777 550 271

mobil místostarosta Mgr. Libor Čapek: 777 550 273

mobil 2. místostarosta Vlastimil Pešek: 777 550 639

mobil hospodářka Ing. Zuzana Kolářová: 777 849 567

Číslo účtu: 1124030329/0800

IČO: 00268160
DIČ: CZ 00268160

e-podatelna: rusinov@seznam.cz

ID datové schránky:
3nhawfk

ostatní e-mail adresy:

Starosta
Pavel Šimon: starosta@obecrusinov.cz

1. místostarosta (statutární)
Mgr. Libor Čapek: mistostarosta@obecrusinov.cz

2. místostarosta (lesní hospodářství)
Vlastimil Pešek: 2.mistostarosta@obecrusinov.cz

Hospodářka
Ing. Zuzana Kolářová: hospodarka@obecrusinov.cz

Pověřenec GDPR
Mgr. Libor Čapek: gdpr@obecrusinov.cz

Umístění kamenné úřední desky:
Rušinov 46
na budově obchodu

Libor Čapek | Aktualizováno: 14. 12. 2023 | Nahoru ↑