Jdi na obsah Jdi na menu

Slovenský brankářský rekord v hokejové zámořské NHL

28. 11. 2014

Jaroslav Halák jako první slovenský brankář vychytal Super- Shootout

Hokejisté New Yorku Islanders přepisují úspěšně klubové historické statistiky a velkou zásluhu na tom má slovenský brankář Jaroslav Halák. Slovenský brankář vychytal v souboji NHL proti Philadelphii (1:0) třetí „shutout“ v sezóně a jako první slovenský brankář v zámořské NHL takzvané „Super-Shootout“.

Rodák z Bratislavy vychytal všech jedenadvacet střel „Letců“ z Philadelphie a připsal si tak svůj třiatřicátý zápas s čistým kontem v NHL. A nejen to! Ani v samostatných nájezdech ho Letci z Philadelphie nepřekonali, a tom přitom na něj jeli „dovednostní soutěž“ takoví střelci jakými byli Claude Giroux a Scott Laughton.
A aby toho nebylo málo, Jaroslav Halák skvělým výkonem vychytal vítězství New York Islanders nad Washingtonem 3:2 po prodloužení a Halákovi Ostrované tak vyhráli osmý zápas v řadě.

Zatímco jednomu slovenskému brankáři se v zámořské NHL daří, Peter Budaj, rodák z Banské Bystrice, stále marně hledá formu

Před začátkem sezóny Petera Budaje Montreal Canadiens vyměnil do Winnipegu Jets, který ho poslal do farmářské AHL, konkrétně do mužstva St. John's IceCaps. Nicméně Budajovi se nedařilo ani na farmě, v průměru inkasoval 3,58 gólu na zápas a měl 89,1 procenta úspěšnost zákroků. Budaj je zklamaný, ale přesto ve svým sedmatřiceti letech chce bojovat o místo v NHL a zatím se rozhodně nechce vracet do Evropy.

Peter Budaj přiznal, že se mu stýská po Montrealu, kde působil i se svým kamarádem, čechem a čerstvým otcem Tomášem Plekancem, se kterým si stále píše. Na hokejovém blogu se Budaj vyjádřil v tom smyslu, že v celku Montreal Canadiens chtěl zůstat, ale klub požádal loni o výměnu ve chvíli, když se v minulé sezóně po zranění brankářské jedničku klubu Careyho Pricea kouč Canadiens rozhodl dát prostor Dustinu Tokajskému před Budajem. „Myslím, že se ještě prosadím do nějaké branky v celku NHL. Jen nedovedu říci, jestli to bude ve Winnipegu,“ nechal se na blogu slyšet Peter Budaj.

Václav Prokůpek