Jdi na obsah Jdi na menu
 


Směrnice pro bratrstvo nazarénů v koleji bosých karmelitánů sv. Basila v Baeze

11. 5. 2015

220px-johncross.jpgSv. Jan od Kříže (1542 - 1591)



"V této době (kdy byl provinciálním vikářem) bylo založeno v naší koleji sv. Basila v Baeze Bratrstvo nazarénů, přičemž tento služebník Boží uspořádal a potvrdil zásady, jimiž se řídí. Mezi jinými to byly tyto:

 

 

 

  • Ať členové bratrstva každý měsíc přijímají společně.
  • Ať mezi sebou odstraní nepřátelství a žádné nepřipouštějí.

  • Nikdo ať nežije špatně.

  • Ať jdou v procesí všichni ve stejném oděvu a ve stejné obuvi, aniž by jeden druhého předčil třeba jen v jediné tkaničce.

  • Kříže ať jsou stejné a téhož provedení.


Bratrstva nazarénů byla společenství kajícníků, kteří v průvodech na Květnou neděli (trvajících mnohdy po celý den) nosívali kříže na znamení lítosti nad hříchy, jichž se dopustili. Tato forma kajícnosti, rozšířená v některých částech Španělska dodnes (např. v Seville), bývala mnohdy provázena přehnanou okázalostí ve způsobech umrtvování. Proto je tato série směrnic, které dal sv. Jan od Kříže jednomu takovému bratrstvu v Baeze a které se vyznačují jednoduchostí, střídmostí a zaměřením na to, co je podstatné, sympatickým svědectvím o jeho autentické zbožnosti. Text je shrnutím zřejmě delšího spisku, jenž dosud nebyl nalezen, a v aktuální podobě se nachází v světcově životopise od otce Alfonse od Matky Boží.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář