Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duch Svatý a sv. Marie Magdaléna de Pazzi

25. 5. 2015

marie-magdalena-de-pazzi-3.jpgSv. Marie Magdaléna de Pazzi (1566 - 1607)
 

Překážky Vlití Ducha Svatého jsou: dvojakost úmyslů, tvrdohlavost, „zlořečená vlažnost”, nedostatek pokory, lpění na sobě. Nejvhodnější podmínky naopak jsou: prostý úmysl, „mrtvá vůle”, činná účast na „Milující Lásce“ Slova, poznání svého nic. Je nutno snažit se o tři charakteristické známky tohoto Ducha. Jsou to: čistota, pravda, svatost.
Duch Svatý je „Duch Lásky”, proto láska k bližnímu je podmínkou a zároveň ovocem, jak praví světice na Boží Hod Svatodušní roku 1604: „Tento Božský Duch je Láska a hledá lásku, proto se neusadí v těch srdcích, která nemilují... Tato Božská Láska a Čistý Duch se nemůže a nechce nikterak usadit v těch duších, které mají ostrý jazyk, neboť velmi nenávidí a má v ošklivosti reptavé jazyky, od těch se vzdaluje a utíká.”
„Ale jak sladká a slastná je cesta, kde tělo kráčí s Duchem a Duch Svatý s tělem, takže duše při každém kroku rodí tisíckrát Boha, kdyby mohl být zrozen, Ten, který nemůže být zrozen... Při každém kroku (abych tak řekla), který dělá, rodí Boha. Každým pohybem nohou, který tato duše udělá, zrodí Boha. Na této cestě rozmlouvá s tímto Duchem, který je celý Láska, takže každým slovem, každou myšlenkou a touhou rodí Krista.”
„Hýbající a vždy Nehybný Duch vyvádí (jako z pramene) z Podstaty Otce Jeho Slávu... a z Vtěleného Slova Lásku, aby Ji udělil tvorům a oslavil je a dal jim kráčet v lásce... Tento Duch jako létající a vznášející se orel uchopí a vezme duše, které Ho přijaly, a zanese je před Slovo. Některé z nich umístí v Jeho Nejsvětější Hlavě, jiné ve Svatých Ústech, a jiné jsou tak čisté a krásné, že je může umístit – činí to se Zalíbením – v Jeho Zářivých Očích, ba stanou se samy očima, že vidí to, co vidí Slovo... A to se může stát jen účastí na Milosti, citem lásky a opojením Krví...
Duše vidí Boha vždy, když Boha spatřuje v každé věci. Vidí tvory (lidi) pokaždé, když citem lásky dychtí po jejich Spáse. A toto dychtění je tak veliké, že se nespokojí s jedním, dvěma, ani třemi městy, ale vidí ještě i ty, kteří teprve přijdou.”
„Duch svatý uchopil Slovo z Lůna Otcova a zasadil je do Marie.”
„Vidím tohoto Ducha Čistoty, jak pohnut Otcem, Nehybným Pohybem sestupuje a s Prudkostí se vlévá do Marie.” 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář