Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (11)

3. 6. 2017

titus_brandsma_3-180x128--1-.jpg

Bl. Titus Brandsma (1881 - 1942)

Vášeň pro studium mystiků
V klidném městečku Ossu má Titus všechen čas, aby se mohl zabývat svým oblíbeným předmětem: studiem mystiků, a na prvém místě mystiků karmelitánského Řádu. V tichu své cely rozjímá dlouho klasiky karmelitánské spirituality: Terezii z Avily, Jana od Kříže, Magdalenu de Pazzi a jiné. Probírá jejich stránky, vstřebává do sebe jejich ducha.
Den po dni je jeho život stále víc utvářen žízní po Živém Bohu, kterou ony stránky překypují. Titus je opatřuje poznámkami, komentuje, vrývá si je do paměti. Zdá se, že znal zpaměti všechny stránky "Hradu v nitru" od Terezie z Avily.
Skoro nepozorovaně v něm vzrůstá jedna potřeba: potřeba Boha. Naléhavě se ozývá jedna volba: radikální poslušnost ke Kristovu Evangeliu. V jeho srdci se otevře cesta kontemplace. Mnoho jeho přátel tvrdí, že dosáhl nejvyšších vrcholů mystického spojení s Bohem. Nemáme důvod, abychom o tom pochybovali: osoba otce Brandsmy vykazuje ponenáhlu víru a moudrost, které jsou radikálně nové, zejména v nejtěžších chvílích. V Dachau říkává se samozřejmostí: "Bůh je všude, i zde." 
Otec Titus vidí na základě své osobní zkušenosti a radosti, jakou mu působí čtení stránek světců, jak je užitečné šířit díla karmelitánských mystiků, aby k nim měli všichni přístup. Je přesvědčen, že se i prostí lidé mohou stát dospělými ve víře, poskytnou-li se jim přiměřené prostředky. Tak smýšlí ten, kdo touží, aby i jiní dospěli k lásce. 
V roce 1917 se pustí Titus spolu s otcem Hubertem a s několika spolupracovníky do překládání spisů svaté Terezie z Avily ze španělského originálu. Za necelý rok vyjde první svazek, který je celý dílem našeho bratra. Je to vydavatelský úspěch. Na programu je sedm svazků. Čtyři jsou vytištěny v krátké době; ostatní budou uveřejněny až po smrti otce Tita.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář