Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři výstrahy proti tělu pro řeholníky

jan_od_krize-04_upr-150x216.jpgSv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

1) Především uvaž, žes přišel do kláštera jen proto, aby na tobě všichni pracovali a cvičili tě. Aby ses osvobodil ode všech nedokonalostí a veškerého zmatku, které by se v tobě mohly zrodit vzhledem k povaze a chování ostatních řeholníků, a abys ze všeho, co se tu stane, načerpal nějaký užitek, musíš si myslet, že všichni jsou dělníci (což také opravdu jsou) a přišli sem proto, aby tě opracovávali: jeden slovem, druhý skutkem, třetí myšlenkami proti tobě; všemu se podrobuj jako socha, kterou jeden vyřezává, druhý maluje a třetí pozlacuje. Nebudeš-li na to dbát, nepřemůžeš svou smyslovost ani přecitlivělost a nebudeš dobře vycházet s řeholníky v klášteře, ani nedosáhneš svatého míru a neubráníš se mnoha pokleskům.

2) Nikdy se žádné práce nestraň proto, že ti snad není po chuti a že v ní nenacházíš zalíbení, jedná-li se o službu Bohu; a také nic nedělej jen pro to zalíbení a uspokojení, které ti ona práce působí; nýbrž konej ji tak, jako kdyby se ti protivila; jinak se ti nikdy nepodaří dosáhnout vytrvalosti a přemoci svou slabost.

3) Při svých cvičeních se duchovní duše nesmí nikdy nechat zaujmout tím, co je na nich příjemného, a konat je pouze kvůli tomu; a už vůbec se jim nemá vyhýbat, připadají-li jí nepříjemná; musí naopak dát přednost tomu svízelnému a obtížnému... Tak nasadíš uzdu své smyslovosti. Jinak se totiž nezbavíš sebelásky a nedospěješ k Lásce Boží.


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář