Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co se právě děje kolem midicimbalomu?

18.2.2015 převoz z místa velkého testu.

Nyní budou probíhat úpravy, opravy, optimalizace,

změny, tak, aby bylo dosaženo, lepších výsledků.

Provedené změny a jejich současný stav a rozpracovanost se bude

popisovat  níže.

19.2.2015 kompletní rozborka nylon verze, vyvíjení nových snímačů, imitace strun, nebo zkrácení strun o neaktivní část. Zvýší se tak tvrdost strun, i při menším tahu. Plán vložení krycí, spodní a sub-vrchní desky, krytu a noh. Zvýšení odolnosti proti poruchám. Zvětšení úhlu strun oproti desce. Sníží se váha-původní nohy měly rám. Snímače - odstranění parazitního vlivu akustického rázu, při otevření a zavření dveří v místnosti. Vytvoří se prostor pro nový, připojovací konektor. Pokud si to změny vynutí, zcela jiný tvar kobylek. Tyto změny si vyžádají delší čas pro konstrukci a vývoj.

22.2.2015 rozhodnutí předělání nylon verze midicimbalomu

Líbí se mi verze navržená v bodě 14, a část řešení v bodě 10, která je popsána v příspěvku TEORIE, JAK BY TO MOHLO  FUNGOVAT. Nyní se budou zajišťovat díly, potřebné k realizaci upgrade. Z nylon verze midicimbalomu bude vytvořena vývojová verze, na které se mohou zkoušet různé úpravy, které by měly přinést životaschopné řešení.

 

27.2.2015 otestování principu 17, nález jeho nepoužitelnosti. Při různých jiných testech objev řešení výborného odpružování paliček od snímačů jiným, než popsaným způsobem.

Odstranění původních dílů, překážejících při hře bez strun a nahrazení nevyčnívajícím ukotvením. Foto je dole na stránce. Pracuje se na řešení předělání z nylonové verze na novou bez strun. Použije se převodník od firmy s dynamikou. Nyní bude následovat předělávka konektoru hrací plochy na typ pro převodník s dynamikou. Bude se pracovat na výrobě mezidílu pro upgrade pružnosti snímačů.

Pokud bude řešení dobře fungovat, díky sjednocení připojovacího konektoru, půjde hrací plocha připojit i k převodníku vlastní výroby bez dynamiky. Budou pořízeny nahrávky domácího testu, obou převodníků, na nové upgradované hrací ploše a přidám k ostatním videím na stránku.

28.2.2015 výše označené zeleně je zrealizováno a funguje. Dvojitou úpravou snímačů bylo dnes dosaženo plynulejší a větší hloubky dynamiky, v závislosti na síle úhozu. Úpravou paliček-vratnou do původního stavu, bylo dosaženo vlastnosti imitace pružnosti struny a mnohem rychlejší artikulace na struně, s vyšší mechanickou repeatabilitou úhozu.Úpravami byla dosažena schopnost snímačů pracovat pro oba převodníky.

Zbývá doplnit nohy, kryty, předělat konektory, aby tóny na hrací ploše odpovídaly správnému rozložení. Potom již bude možné využívat midicimbalomu k nácviku hry na cimbál. Po těch letech výroby, si konečně vychutnám hru na cimbál.

3.3.2015 - doplněny šroubovací nohy. Konektory a díly potřebné k

sjednocení obou typů midicimbalomu a správnému propojení tónů jsou připraveny k montáži.

4.3. 2015 druhý, velký, významný test midicimbalomu. Výsledky v příspěvcích-Popis nectností obou typů-testy.

8.3.2015- odpojení starého typu připojovacího konektoru na nylonové verzi a výměna přípojného místa s konektory mechanická část, propojeno se snímači. Plán: Zbývá přepojit konektor převodníku bez dynamiky, pro sjednocení všech verzí na všechny vzorky.

Jedná se o 4 kombinace propojení. Na každý převodník musí jít připojit oba typy hracích ploch, a na každou hrací plochu musí jít připojit oba typy převodníku.

9.3.2015 myšlenka vytvoření jiného převodníku úhozu na midi, tak aby byly odstraněny všechny popsané nectnosti obou převodníků. Přepojování zapojení vnitřního konektoru převodníku bez dynamiky.

13.3.2015-sjednocení konektorů proběhlo úspěšně. Nyní je možné kombinovat připojení obou převodníků a obou hracích ploch. Tóny jsou rozloženy správně. Po upgrade hrací plochy a jeho zlepšení dynamických vlastností, bych chtěl vyzkoušet znovu napnut nylonové struny se zachováním vylepšujících pneumatických členů. Předpokládám zachování rychlosti bez dynamiky a pokusím se zařadit převodník s dynamikou, který dříve se strunami nemohl pracovat.

Chtěl bych eliminovat rozměrové výškové chyby kobylek, které znesnadňovaly hru.

Na internetu nalezeny převodníky úhozu na midi, převodníky pro varhany bez dynamiky, převodníky s piezo pro bicí. Stálo by za to, vyzkoušet jejich vlastnosti.

14.3.2015- nylonové struny nevylepšují, ba naopak zhoršují vlastnosti midicimbálu s převodníkem s dynamikou. Paličky odskakují tak rychle, že je převodník nestíhá vyhodnocovat. Struny by se měly kotvit v polovině hrací plochy, a na to nebyla plocha předem rozvržena. Třetí verzi již opravdu nebudu vyrábět pro pokusy...leda že by..ale né, raději ne. I při velkém napnutí, nylonová struna není dostatečně tvrdá. Na obě verze jsem si zvykl i bez strun. Navíc se dá laborovat s materiálem umělé struny a to v široké paletě kombinací parametrů. Jde o to, aby materiál byl hutnější a více vyvýšený. Barevně, výrazně odlišený od podkladu.

Dnes proběhla i konzultace na téma zvukový modul. Závěrem je nákup SM Pro V-Machine, v zahraničí se nyní lze výhodně zakoupit, je v akci. Odpadne tak zvuková karta a počítač. Jen někdo musí zapracovat a vytvořit VST pro cimbál.Třeba z Tyros3, nebo 4 nebbo 5?, vzít ze stylů, otevřít v programu, převést na VST...?

Dalším závěrem je využít miniaturního multimediálního PC. Má malý odběr proudu, není hlučný, je výkonější než V-Machine, nesporně lehký. Lze vše nakonfigurovat tak, aby nebyla potřeba myš, klávesnice ani monitor. Stačí dvouřádková zobrazovací jednotka, nebo led diody.

Keyboardy mají většinou midi-USB přímo do počítače a některé také usb pro flešku.

Chtělo by to vyzkoušet, zda  konektor  kláves pro flešku, příjme a komunikuje s převodníkem usb/midi din, a dokáže tak přehrávat povely z midicimbalomu. Nebo, zda k této komunikaci bude potřeba netbooku, jako např. jen pro transport a převod dat. Mohlo by se tak za utracené peníze, keyboardu využívat např. v rodině pro děti, a nebylo by to tak úzkoprofilově využité jenom na cimbál.

Dneškem spokojeně vyvíjení končím, parametry zařízení, mě pro nácvik vyhovují. Snad jsem někoho inspiroval, a bude se ubírat cestou vývoje a výroby nádherného nástroje-cimbálu.

Rozvíjejte také folkorní muziku v našem kraji, nebot´ naše hudba má být především radost, a má rozdávat radost všem.

20.3.2015 neustále mě přichází na mysl další a další, možné, i nemožné řešení midicimbalomu. Ukončení vyvíjení něčeho, co je tak v ranném stádiu přece nelze:-)

Udělejte něco pro midicimbalom, Vytvořte VST plugin cimbál . Musí být s pedálem a ukončovat již rozeznělé akordy a tóny po odšlápnutí pedálu. Vyrobte s dynamikou, a další typ bez dynamiky. Bude to velikým přínosem pro elektrický cimbál. Hlavně nebude třeba ten těžkopádný počítač! A drahé programy !  Kdo má možnost někoho doporučit, kdo by to uměl, bude přínosem i info, vedoucí k úspěšnému dokončení pluginu.

Vymanit se ze spárů pc, a udělejme midicimbalom opravdu přenosným. Toto je výzva! Předem děkuji.

25.3.2015-potvrzení přijetí objednávky na upravený  MIDI převodník klaviatury 2×32 kláves s displejem a voličem MIDI kanálu (1-16), kablíky pro tlačítka Sustain a Reset. Tento modul pro testování MIDI cimbálu bez dynamiky.

27.3.2015-převzetí převodníku typ Organion s úpravami a jeho testování.

30.3.2015-Testování a  realizace principu 14, který je popsán v sekci -Teorie,  jak by to mohlo fungovat. Pokus pokračuje, napnutě doufám, že bude možné odladit parametry a upgradovat o další pedál pro umělou dynamiku.

1.4.2015-Odeslání nového převodníku zpět výrobci k odladění reakcí na vstupní podnět a přizpůsobení pro využití midicimbalomu, ne varhan, s přidanými požadavky na další upgrade pro umělou dynamiku ovládanou pedálem.

2.4.2015- začínám s tvorbou VSTi v programu - Maize Sampler , jen se budu muset zdlouhavou formou -pokus omyl naučit vytvářet VSTi tak, aby byl zvuk co nejvíce skutečný. První vzorky jdou přehrávat ve free piánu, zatím však nevím, zda nakonfiguruji pedál, a zda půjde přidat do vzorků nelineární změna ruchů, vztažně ke změně hlasitosti úhozu. Pokud se chcete podělit se  zkušenostmi, napište mi do e-mailu.

3.4.2015-významná úprava - Hammered Dulcimer Trilogy Complete EXS24 V2,od Bolder sounds v programu Kontakt 4. U tohoto sfw cibálu výborně funguje pedál, ale rozsah byl menší než na velkém cimbálu. Rozsah jsem dnes rozšířil, změny  uložil, vše je připraveno k používání bez dalších úprav. Zjistil jsem, že v Maize Sampleru nebude možné modelovat obálku zvuku v podobě přídavných samplů od určitých úrovní velocity. Ale to je ještě předčasný závěr, třeba mě něco napadne. VST  s příponou .dll je velice lákavá myšlenka, protože by se přehrával ve free piánu a to by se možná, nainstalovalo do Raspberry Pi 2 Model B +, což je v podstatě miniaturní počítač 5V/300mA.

Prozkoumal jsem, proč nefunguje tlumení rozeznělých tónů pedálem u Moldova concert cimbalom. Tento samplový software není nakonfigurován tak, aby to bylo možné. Musely by se vzít vzorky a znovu je využít pro vytvoření nástroje pomocí nějakého programu, který umí přiřadit ON/OFF sustain tak, aby ON hrály  long a při změně na OFF se zamutovaly a zároveň začaly hrát short. Princip funkce v současném stavu je realizován automatickým ztlumováním dlouhých vzorků, bez možnosti zásahu pedálem, nelze mutovat. Jinak sfw je autorskými právy chráněn, takže vzorky využít také nepůjdou...

9.4.2015-po prozkoumání specifikací Raspberry Pi 2, jsem tuto variantu pro midicimbalom zavrhl. Tablet by mohl být zajímavou variantou.

16.4.2015-teoretická příprava a návrhy nového, budoucího vzhledu midicimbalomu, a externího rack bloku. Rozvaha nad variantami celek, nebo dva bloky. Myšlenka vetknutí originálního a netradičního designu midicimbalomu, s přihlédnutím v první řadě na hrací pole, ergonomii rozložení snímacích polí, trvanlivost, mechanickou stabilitu a celkovou estetičnost nástroje. V neposlední řadě hmotnost a rozměry minimalizovat. Přípravy pro transportní režimy, výrazně usnadnit obsuze.

Toto jsou myšlenky pro vývoj midicimbalomu, pokud se výrobci převodníku podaří splnit moje požadavky na parametry a upgrade převodníku z 1.4.2015.

25.4.2015- jak dostat midicimbalom sfw do Pipo X8: Windows 8.1 ?

Kdyby to šlo ..... sound procesor modul by byl přenosný....

29.4.2015-výrobce převodníku zasílá hotový modul s uprady a úpravami zpět na test. Očekávám ho v nejbližší době.

Dnes proběhla důležitá, telefonická konzultace na téma vývoj a žádané parametry midicimbalomu. Byla mi nabídnuta spolupráce, která by měla být přínosem v hlavních bodech účelu midicimbalomu. Můj prvotní úkol ve spolupráci, je definovat požadavky a zajistit  ověřené, potřebné podklady a podrobné informace, sloužící pro vytvoření zvuku cimbálu bez nutnosti používat drahé programy instalované v pc. Tím do budoucna zajistit dostupnost midicimbalomu nejen ve fázi školení hry na nástroj.

30.4.2015- dokončeny úpravy velkého, testovacího počítače. Pro rychlejší a jednodužší propojení  midicimbalomu a pc byly na pc provedeny nestandartní úpravy:

Na boku pc je nyní přišroubovaný lcd monitor bez stojanu. Uvnitř pc byly namontovány zesilovač a reproduktory, ušetří se tak místo. Z počítače vede pouze jeden napájecí kabel 230V. Kabely monitotu vedou vnitřkem pc, ne venkem. Klávesnice bude upevněna nahoře a myš zůstává externě dlouhým kabelem. Pc váží 14kg....toto není řešení pro finální verzi, pouze domácí a vývojová testovací verze.

4.5.2015- testování doručeného, nového převodníku. Pro zodpovědné otestování bude potřeba více času, na výrobu několika druhů vzorků snímacích polí, pro vyvození závěru, zda některé vlastnosti převodníku doladit, nebo zda lze používat jako finální verzi. Již nyní se ale jeví, že bude pracovat bez potřeby zásahu. Tento převodník je velice zajímavý, s výborně vyřešeným zobrazovačem, šikovně vyřešeným ovládáním, a jeho rozměry jsou pro midicimbalom ideální.

6.5.2015-plán, nápad a návrh designu těla midicimbalomu. Tělo nástroje z polystyrenu uvnitř s dřevěnými rožky pro bajonetové zámky nohou, balsové vnitřní obložení pro montáž elektroniky převodníku, stínění alum. fólií. Tvar laděný ergonomicky, povrch vytvořit stejně, jako se vyrábí surfovací prkno. Nejvrchnější povrch metalýza. Vyřešit odvod statické elektřiny a svádění náboje tak, aby nedošlo k poškození převodníku.

11.5.2015 - otestování nejnovějšího převodníku - popis v sekci - Převodník

14.5.2015 - zabudování elektroniky zakoupeného, nového převodníku, do plastové     krabičky. Uložení fotky do fotoalba stránek.

16.5.2015 - Upgrade optočlenového bloku o 2 přípojné konektory pro převodník s umělou dynamikou. Kombinace dvou verzí zařízení starý/nový typ má dodat trubičkovému midicimbalomu bez dynamiky umělou dynamiku a možnost přepínat až 16 druhů - zvuků nástroje. Výroba první verze velocity pedálu pro levou nohu. Vývoj a popis pedálu bude popisován v sekci velocity pedál pro midicimbalom.

17.5.2015-ověření, že bude možné používat nový převodník ve spojení s optočlenovým modulem. Převodník je schopen pracovat se všemy vstupy sepnutými, a reaguje na jeden odpojovaný. Tím je ověřeno, že se nezahltí a bude reagovat. Označení všech jednotlivých konců vodičů nového převodníku a odizolování, proletování konců.Tím je převodník připraven pro zapojení do některého z typů midicimbálové plochy pomocí canon konektorů. Zbývá, u modulu optočlenů, propojit jejich výstupy do namontovaných konektorů a jejich protikonektory přiletovat k vodičům nového převodníku. Dále vyrobit plánovanou, zkušební, hrací plochu pro vyzkoušení kontaktní metody, bez trubičkových snímačů. Dneškem odkládám další práce a pokusy, midicimbalomu začaly prázdniny a zřejmě na dlouhou dobu. Nenašel se žádný sponzor vývoje projektu, ani vážný zájemce o již funkční varianty.

19.5.2015- založení midicimbalom - fórum, vloženo do menu. Můžete reagovat  formou komentářů.

4.10.2015 - nalezen správný postup startu midicimbalomu tvořeného nejnovějším modulem a starou optočlenovou jednotkou.

Objevení lepšího řešení, jak by mohl elektronický cimbál fungovat.

Zásadní myšlenka spočívá v elektronické náhradě tvorby zvuku na struně v rezonančním akustickém obvodu. Struny budou, ale nylonové neladěné.

Jejich reakce - elektroakustické, budou převáděny a počítač, který bude stále nedílnou součástí řešení, se postará o ostatní výsledek-cíl.

Doposud se ovládaly originální nahrávky tónů a zněly dle definování pomocí protokolu midi. Nyní by se snímaly všechny reakce a reálné zvuky na nylonových strunách. Počítač by umožnil bez převodu midi protokolem, správné generování zvuku s dynamikou úhozu a autentické chování,zabarvování zvuku i dotlumování jednotlivě, hraní prsty,obrácenými konci paliček atd.

Na nové verzi by musela být namontována stranová i pomocná dusítka, jako na velkém cimbálu.

Tento návrh již nebudu realizovat, jde pouze o návrh řešení pro zapálené nadšence

a vývojáře.

23.10.2015 - Častější hraní na midicimbalom znamená stálé skládání a rozebírání jednotlivých modulů a propojení k pc. Celou sestavu kromě pc bude dobré umístit do racku. Pro učení akordů by se hodilo doplnit ke každému tónu, uprostřed struny, dvoubarevnou leddiodu. Vpravo 6 tlačítek pro určení výšky akordu , 1 pro křížek-zvýšení o půltón, tlačítka pro dur, mol, sedmičku, šestku a maj. Je to minimální základ pro hru doprovodu ke zpěvu.

Struna bude svítit rudě jako tónika a ostatní struny-tóny v akordu zeleně. Realizace bude vyžadovat mikroprocesor a další součástky, nebo malý mikropočítač raspberry.

Pokud by se měla osvětlovat struna po celé délce, musela by se podél ní umístit světlovlná plexi lišta s rozptylovou povrchovou úpravou.

Ještě lepší učební forma by fungovala jinak. Pouze 12 tlačítek pro rozsvícení chromatického tónu ve všech oktávách. 1 tlačítko, to určí, která struna znamená tóniku, bude svítit rudě v oktávách po celé ploše.

Z hudební teorie známe, které tóny patří do akodu. Toto řešení umí všechny akordy......

24.10.2015-pro větší variabilitu možnosti učení se svítivými strunami, bude nejlepší nadčasově zařadit na desku midicimbalomu 58 světelných označovačů, které budou spolu s elektronikou řadiče led ovládány  jednoduchým kabelem  z pc, kde běží  zároveň program Kontakt 4. Vytvořená aplikace pod win. bude ovládat každou, světelnou strunu a rozsvěcovat ji podle učebního programu.

Uvažuji o tříbarevné led, kde je možné odlišit všemi možnými barvami i jednotlivé oktávy. Každá led bude umět paletu barevných odstínů.

25.10.2015-stanovení parametrů a vlastností určených  pro vývoj podfunkce midicimbalomu s názvem "Učení světlem".

Pro tuto rozšířenou schopnost midicimbalomu je vytvořen příspěvek, kde se dočtete o podrobnostech vývoje podfunkce.

31.12.2015-pod každou elektronickou strunu umístěna leddioda, v každé oktávě jiná barva. Ze zadní strany byly umístěny žlaby pro vedení forem kabeláží od leddiod.

Vpravo na hrací ploše bude umístěno 12 aretovatelných kláves, uspořádaných od C, jako u klavíru.

Každá klávesa bude s indikací aktivního stavu pomocí led v tlačítku. Tlačítka budou žluté a půltóny černé.

Jednoduchost řešení je praktická. Zvolí se akord jako na klávesách, rozsvítí se ledky u strun cimbálu. Lze se tak snadno naučit rozmístění tónů, na základě znalosti z klavíru.

 

23.1.2016-dokončen upgrade o učení světlem.

Ještě mě láká myšlenka přidat midicimbalomu do hardware sekce učení světlem, světelný seqencer a dekodér akordu s displayem.

Zde se však jedná o naprogramování arduino uno, 80S51, Led display po sériové lince, nějaké záznamové, výměnné ic médium, např. reprogramovatelná 8pin paměť v spec. soklu pro ukládání písní, které se chci naučit. Obdoba USB klíčenky.

Čeká mě v tomto údobí spousta učení v oblasti programování mikročipu. Některé plány se zdají téměř nemožné. Doba si to však žádá.

Takže -hurá do toho, začnu přímo dekodérem akordů.

4.2.2016-dekodér akordů již zobrazuje navolené tóny. Display má dva řádky, po 16 znacích, modrý podsvit.

Začínám programovat druhou hlavní funkci-rozpoznání akordů.

7.2.2016 - pokus o realizaci dekodéru,

program fungoval zdánlivě správně.

 

10.2.2016-po zaplnění programu více akordy se některé akordy ruší. Např. cism7 a Edur6 mají stejné  tóny v akordu, jen jinak poskládané.

16.2.2016- po odladění všech chyb dekodér akordů pro midicimbalom funguje správně. Kód programu pro arduino uno jsem umístil na těchto stránkách a je volně k dispozici.

22.2.2016 -1.oprava dalších chyb v programu dekodéru. Opravy aktualizuji  i na stránkách.

                  -2. nahrání programu do arduino pro mini a montáž HW s displayem do  cimbálové hrací plochy.

                  -3.opuštění myšlenky na výrobu světelného seqencéru. Učení světlem je již nyní dostatečně efektivní, i  bez seqenceru. Tato varianta více podpoří vštípení znalostí potřebných pro hru na cimbál. Toto bylo hlavním cílem učení světlem midicimbalomu.

Duben 2016 - montáž spodního ochranného krytu z překližky. Plánuji zvýšit stabilitu noh nástroje, závitový válec má kónický tvar a nesedí v trubkách.

Květen 2016 - usazení a montáž hrací plochy do korpusu velkého cimbálu. Nyní existují 2ks midicimbalomu. Skládací a velký.

Červen 2016 - v tomto období čerpám informace pro zdokonalení

midicimbalomu. Veřejná vystoupení cimbálových muzik mohou napovědět,

co a jak vylepšit. Nové poznatky doplním do sekce - Souhrn důležitého pro vývojáře.

27.6.2016-test rozkládací lehké verze. Po delším uskladnění v kufru

test funkčnosti celku.

Nálezy mechanických poruch a jejich oprava-1/snímací pole se odlepovaly.

Oprava přilepením tavnou hmotou.

                                                                          -2/Samotné snímače  vyskočily ze snímacích polí- znovu zasunutí do správných pozic.

Šroubení noh suchá - oprava promazáním.

Dynamika midicimbalomu nefunguje jak by měla, tóny nejsou spolehlivou

odezvou na úhoz. Jiný převodník bez dynamiky pracuje spolehlivě.

Zdá se, že pro dynamiku není zvolený druh snímačů vhodný.

Na toto téma jsem se poradil s firmou MICRODESIGNUM, zda není jiné, lepší řešení snímání, pro spolehlivou dynamickou odezvu na úhoz.

Z komunikace vyplynula i jiná řešení. Konkrétně snímání mikrofony pod strunami, nebo např. piezosnímače. Za konzultaci děkuji, třeba se někdo vydá tímto lepším směrem.

Pro mne by to znamenalo začít od začátku jinak s nejistým výsledkem.

JEDNÍM Z HLAVNÍCH VÝHOD MIDICIMBALOMU MĚLO BÝT ŘEŠENÍ bez tahu strun.

NĚKDY VYNALÉZÁNÍ NOVÉHO nikam nevede...

11.7.2016- Rozhodnutí pokračovat návrhem vlastního převodníku pro midicimbalom s citlivostí na úhoz paličky. Mám také nový návrh řešení snímače úhozu. Od nynějška razím heslo vývoje svépomocí. Je snadnější vědět, co která páčka, a upravit vše podle potřeby, než být závislý na špatně honorované práci ostatních.

Vzhledem k tomu, že od začátku vývoje elektonického cimbálu uplynulo mnoho let, lze očekávat i lepších výsledků díky novinkám v oblasti elektroniky. První zkoušky vzorků budou rozhodující.

 

15.3.2017 - pozastaven vývoj midicimbalomu ve prospěch průzkumu časové stálosti použitých trubiček a materiálů, ze kterých jsou první dva prototypy vyrobeny. Předpokládaná doba 3roky.

15.9.2017- nové nápady řešitelné pomocí 3D tiskárny.

8.12.2017- midicimbalom je vystaven extrémním skladovacím podmínkám.

13.6.2018 - kdo má zájem podílet se na vývoji midicimbálu- kontaktujte

                  rahoubaky@seznam.cz

26.3.2020 - Stále probíhá testování odolnosti použitých dílů. Vystaveno dlouhodobým změnám teplot při skladování v nevytápěné a neklimat. místnosti. Velké výkyvy vzdušné vlhkosti. Předpokládaná doba testu trvanlivosti materiálů asi do r.2022. Důležité pro reprodukovatelnost a bezporuchovost. Chválím vývojáře a stavitele nových, vylepšených el. cimbálů.

Přeji všem hodně úspěchů, a cimbalistům snad již konečně třeba i druhý, ale elektronický nástroj. A  hlavně buďte zdraví .

R.O.

30.9.2020 - Od začátku vývoje midicimbalomu uplynula delší doba, otevírají se nové technologické možnosti. Zvažuji zařadit do řešení snímání úderu paličkami, ne strunami. Cíl pokusit směřovat k mobilním aplikacím v androidu.

HW test pokračuje-vlivy okolí na trvanlivost komponentů.

1.5.2021 - hlavní viditelné projevy po testu:

Dřevěné součásti lyry změnily geometrické rozměry-oprava rašplí a zabroušením.

Zasekávají se tlačítka klaviatury akordu - pnutí dřeva zdeformovalo plastovou masku pro tlačítka- výměna a  úprava masky.

Některé struny nehrají- nutno zjistit příčinu.

Plastové vložky závitnic nohou nedrží, uvolnily se. Nutno přepracovat systém šroubení nohou.

22.5.2022 Informace pro zájemce o koupi midicimbalomu:

Děkuji za Váš zájem o zařízení z projektu midicimbalom. Cimbál není určen k prodeji.

Je stále ve fázi vývoje, testování, oprav a nemůže sloužit jako hotový, funkční

výrobek. Technologie a možnosti jdou směrem k novinkám. Tři vážní adepti

na poli vývoje udělali kus práce v diplomových pracích. V zásadní části

cimbálu je slepá cesta, jedná se o snímače. Zde bych viděl nutnost využít

jiného tlakového snímače než je elektretový mikrofon. Vyřešilo by se tím:

1.Reakce cimbálu na tlakové rázy z okolí - bouchnutí dveřmi...

2.Velká škála signálu oproti elektretu umožní pracovat se silnějšími

trubicemi a tlaky, zakomponování odražení paliček do designu trubice.

3.Možnost použít převodník se snímáním okamžité úrovně nástupné hrany impulsu.

Ale je to jen teorie. Nevlastním 3D tiskárnu na pokusy, málo času,žádný investor........

Cimbálu zdar...

14.8.2022-Nový směr bádání v oblasti snímače na bázi vodivé gumy.

19.2.2023-Nový přenos mechanického pulzu paličky ze struny na snímací trubici je zprostředkováván předepnutým stahovacím páskem. Na struně je pásek stažen jakoby ve smyčce a ve tvaru písmene velké J se bříškem dotýká trubice tak, že je polo-promáčknutá. Tato modifikace nejlépe spolupracuje s převodníkem od Microdesignum s citlivostí úhozu.

Dále je odstraněn parazitní přeslech na diskantních, nylonových strunách. Provedeno tak, že je společná kobylka neprůchozí, nýbrž fixační.

Dále bylo nutné zrušit polopropustnost tlakového vedení ke snímačům. Po kalibraci převodníkem funguje lépe.

Po úspěchu těchto úprav byly sňaty: obvodový, dřevěný, nosný rám, lyra a masivní šroubovací nohy. Hmotnost  i rozměry v rozloženém stavu se značně zmenšily. Nyní jsou nainstalovány odnímatelné nohy, které zbyly ze zrušené verze přenosného cimbálu.

 

Po provedení finálních testů je zrušena cimbálová mechanika- skládací verze beze strun.

Po projevených závadách  převodníku s optočleny, bez citlivosti úhozu- neopravitelná závada zalitého konektoru scsi, kdy vynechává jeden tón s mech. namáháním konektoru, je zrušen tento převodník.

Zrušené testovací prototypy a sňaté díly  byly rozmontovány a některé dřevěné díly použity do kamen na zátop.

Nyní bude test časové stálosti takto provedených změn a funkčnosti po delší době. Zbývá tedy pouze jedna varianta.

6.9.2023-Pracuje se na rozšíření funkce učení světlem. Naprogramované

akordy z písně se budou postupně přepínat na povel pomocným pedálem.

Svítí všechny struny v akordu, usnadní to zábavnou formou zapamatování

akordů na hracím poli. Do Arduina se nahrají akordy z písně, po restartu

zůstane píseň v cimbále i po odpojení zdroje energie, i po restartu počítače.

3.2.2024 - finální test po delší době. Prozkoumání vlastností a funkce midicimbalomu.

I tento poslední, zbývající kus neobstál ve finální zkoušce.

Výsledky: Repeatibilita tónu-nedostetečná

                 Dynamika úhozu-nespolehlivá, neautentická

                 Odolnost proti nevyžádaným chybám -nedostatečná

                 Věrnost výstupu v závislosti na akci-nepříznivá.

                 Možnost nápravy technického principu snímání-tato cesta snímání-negativní   

Vážení příznivci a fandové midicimbalomu,

je mi to líto, ale jedná se o slepou cestu.

Toto zařízení nebude fungovat se snímačem elektret, pneumatická membrána, kontaktovaná ke struně z nylonu, ke spokojenosti. Důvod je prostý, struna dokmitává a  spouští opakovaně vzorek tónu. Přirovnám to jako stisk klavírní klávesy v rytmu chvění struny cimbálu. Odladění algorytmu převodníku nepomáhá.

Po více jak 10 letech jsem se rozhodl  pro definitivní ukončení testů a vývoje.

Snímací deska je rozebrána a ekologicky zlikvidována. 

Převodníky Microdesignum nabízím pro případné zájemce k odprodeji,

1ks bez dynamiky a jeden s dynamikou. Tyto převodníky jsou z principu zadání funkční, ale neposkytuji na ně záruku. Případní zájemci o převodník na mejl: rahoubaky@seznam.cz

Rozumná cena 6500Kč za dynamický včetně zdroje, usb/midi /din, včetně pedálu a kabelu k němu, připojovací box-konektor zakončený stínícími káblíky

Bez dynamiky /organ upravený laděním zakázky pouze převodník v krabičce 3500Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 27.2.2015