Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Diamo propustí více jak tři sta lidí, do září má být vše hotovo

3. 6. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8587116-thinking-smiley.jpgPodnik Diamo v pátek 31. května v tiskové zprávě uvedl, že v rámci reorganizace firmy chystá propouštění.

 

Nový Jižní Wales hledí do budoucnosti uhlí

31. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

9d4f42c9e1_79537671_o2.jpgUhlí stále hraje v australském státě Nový Jižní Wales klíčovou roli. Přímo nebo nepřímo je v odvětvích těžby uhlí nebo uhelné energetiky zaměstnáno více než 125 000 pracovníků. Vláda Nového Jižního Walesu oznámila nový rámec na podporu těchto pracovníků a komunit pracujících v uhelných dolech.

 

Zničenou krajinu po dolech na Karvinsku mohou oživit divoká zvířata

30. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgRozsáhlé území mezi Orlovou, Karvinou a Havířovem poničené hlubinnou těžbou uhlí stále čeká na své nové využití. Moravskoslezský kraj nyní přišel s nápadem, jak část krajiny oživit novým způsobem: udělat z ní široké pastviny pro divoké kopytníky, a to i pro ty ohrožené, jako je např. asijský osel onager či indický jelen barasinga.

 

Nástin dějin Dolu Julius III v Kopistech

29. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1278056438ma3dgd.jpgPrvní doly tohoto jména v revíru byly Julius I a Julius II a s jejich budováním se začalo už v sedmdesátých letech minulého století. Vlastnila je Duchcovsko-mostecko-chomutovská akciová společnost. Ta zanikla roku 1876 a její majetek převzaly C.a K. státní hnědouhelné doly v Mostě.

 

Propuštěným horníkům nabízejí firmy desítky volných míst

28. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgPropuštěným horníkům na Mostecku nabízejí firmy desítky volných míst. Zájem mají o dělníky, řidiče velkostrojů i obráběče. Vyplynulo to z burzy práce, kterou uspořádala skupina Sev-en Česká energie. Kvůli zastavení těžby v lomu ČSA nyní práci ztratí 500 lidí, další stovka v srpnu. Lidé dostávají odstupné, mnoho zaměstnanců má nárok na restrukturalizační příspěvek od státu.

 

Hornické slavnosti letos proběhnou v červnu spolu s Dny Karviné

26. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

koblih.pngTradiční Hornické slavnosti OKD, které jsou určeny nejen rodinám zaměstnanců OKD, ale všem obyvatelům hornického regionu, se pro letošní rok spojily s městskými oslavami a uskuteční se 7. a 8. června pod názvem Dny Karviné a Hornické slavnosti 2024. Na čtyřech místech v centru města se návštěvníci mohou těšit na dvoudenní hudební a zábavný program pro malé i velké, který bude zcela zdarma.

 

Důl Fischer v Mezilesí

24. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgDůlní díla byla odvodňována dědičnou štolou, jejíž ústí leželo západně od šachty Caroli Boromei (Karla Boromejského). Štola dosahovala celkové délky kolem 560 m a podle dochovaných záznamů a map na ni bylo šest světlíků a podsedala několik šachet. Asi ve 230 m od ústí štoly otevírala jedna se šachet ložisko krevele, 400 m od ústí byla další otevřená šachta.

 

Uzbekistán zvyšuje objem těžby uhlí

23. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgUzbekistán aktivně zkoumá a těží ložiska uhlí s cílem dosáhnout do roku 2025 roční produkce 10 milionů tun, uvedla tamní prezidentská tisková služba. Země je známá svými značnými zásobami uhlí, které se odhadují na přibližně 2 miliardy tun, a chce maximalizovat potenciál těchto zdrojů.

 

Nahrazovat uhlí zemním plynem není dobrý nápad, varuje americký expert. Dopad na klima to jen zhorší

22. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

fototapeta-nerd-smajlik-student.jpgOdstavení uhelných elektráren a jejich nahrazení plynovými elektrárnami v České republice i jinde v Evropě má svá rizika, a nejde jen o nejistotu ohledně množství a ceny nakupovaného plynu. S těžbou a přepravou zkapalněného zemního plynu (LNG) jsou spojeny vysoké emise metanu, jehož dopad na změny klimatu je 80krát větší než v případě oxidu uhličitého, varuje profesor ekologie a environmentální biologie Robert Warren Howarth z americké Cornellovy univerzity.

 

Konec kotlů na uhlí do deseti let. Stát lidem výměnu zadotuje

21. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpg

Máte doma kotel na uhlí? Pak máte problém – i když je nízkoemisní, moderní nebo nový. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž nechce mít do deseti let v provozu žádný. Lidi chce stát motivovat k výměně uhelných kotlů dotacemi, stejně jako nyní dotuje lidem výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy. Cílem je, aby v roce 2034 byly v provozu nejhůř kotle na biomasu, tedy třeba dřevo nebo pelety.