Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolest a její definice dle Mezinárodní společnosti pro studium bolesti

„Bolest je nepříjemný smyslový a pocitový zážitek multidimenzionálního rázu ve spojení se skutečným nebo potencionálním poškozením tkáně anebo je v termínech takového poškození popisován.“ 

Bolest je pocit, který zahrnuje celou řadu problémů, od mírných až po těžké a jen vy sami můžete posoudit intenzitu bolesti a vysvětlit ji a popsat lékaři, který vám může pomoci.  Intenzitu bolesti klasifikujeme podle Malzackovy škály bolesti.

20988890_s.jpg

 

Malzackova škála bolesti

1 - Mírná

2 - Nepříjemná

3 - Intenzivní

4 - Krutá 

5 - Nesnesitelná

 

Na vnímání bolesti mají vliv také naše předchozí zkušenosti s bolestí a znalosti jak je možné bolest utlumit. Pocity ovlivňuje také duševní podpora lidí kolem vás.

 

Bolest rozeznáváme akutní a chronickou. Dále pak zvláštní druhy bolesti - fantomové (bolest amputované končetiny), myofasciální bolesti (jinde bolí a jinde je zdroj obtíží), analgie (zranění, které je v obdobných případech velice bolestivé, pacienta nebolí nebo nebolelo), neuropatické (u diabetiků), průlomové a nádorové.

 

Při velké bolesti se aktivuje určitá část mozku, mozek se snaží bolest tlumit - vytvářejí se látky tlumící bolest, které jsou svým složením podobné opioidům - morfinu (endorfiny).

Chronická bolest může provázet řadu onemocnění, například nádorové onemocnění, revmatické choroby, poúrazové stavy. Vnímání bolesti ovlivňuje celá řada fyzických, duševních, duchovních, etnických, ale i kulturních faktorů.

Akutní bolest:

Akutní bolest nás upozorňuje, že se něco děje. Bolest trvá několik hodin, maximálně několik dnů nebo týdnů. Vzniká na základě poškození tkáně nebo orgánu (úraz), mechanicky nebo nemocí, při vyšší intenzitě představuje velkou psychickou zátěž. Pacienti reagují fyziologickými změnami (prudké zvýšení krevního tlaku, prohloubení dýchání, nárůst svalového napětí, neklid, agrese k okolí i k sobě samému). 

Při akutní bolesti je možno zaznamenat ESP - sensoricky evokované potenciály v EEG.

Lokalizace akutní bolesti je obvykle dobře určitelná.

Neléčení akutní bolesti vytváří nebezpečí přechodu do chronické fáze.

 

Chronická bolest:

Trvá několik měsíců, někdy i mnoho let.

Chronická bolest je sama o sobě samostatnou nemocí.

Chronická bolest bývá neúměrně velká v poměru k tomu, co ji zprvu vyvolalo, zahrnuje poměrně rozsáhlé části těla pacienta, někdy až celé tělo, celého pacienta, chronická bolest bývá usídlena v nervovém systému (paměť bolesti).

Pacienti s chronickou bolestí bývají často celkově frustrováni, jsou v depresi a plní beznaděje, jsou pasivní, rigidní, mají katastrofické způsoby myšlení a někdy bývají i agresivní.

Vedle tělesného utrpení zahrnuje i problémy duševní, duchovní, sociální a také existenční.

Lékaři nemají chronické pacienty moc rádi, nevědí si s nimi moc rady, nemocní jsou někdy označováni za simulanty, hypochondry a v krajním případě jsou odesíláni na psychiatrii.

U těchto lidí dochází ke změnám životního stylu, pacient upadá do pasivity, sociální osamělosti, egocentrismu.

Mezi chronické fyzické bolesti patří dlouhodobé bolesti zad ve vyšším věku a po operacích páteře, bolesti kloubů při artróze, bolesti hlavy, bolesti spojené s poškozením nervů (např. při cukrovce, po pásovém oparu nebo borelióze), bolesti svalů a vaziva, bolesti po některých operacích, apod.

 

Průlomová bolest:

Jedná se o přechodné zvýšení intenzity silné bolesti u pacienta s dobře léčenou chronickou bolestí. Bolest se může objevit náhle, např. při určitém pohybu, při kašli nebo při polykání.

 

Pacient s chronickou bolestí by si měl vést deník, do kterého si zaznamenává sílu bolesti a komplikace, které s bolestí souvisejí (omezení v aktivitách, délku nepřerušovaného spánku, nepříjemné sny, svědění, nevolnost, zácpu, problémy s příjmem stravy a tekutin, apod.).

 

Nádorová bolest

Jako "nádorová bolest" je označována řada různých bolestivých stavů, kterými mohou trpět pacienti s nádorovým onemocněním. Bolest může mít u onkologicky nemocných řadu příčin. Může být způsobena přímo nádorem (prorůstáním nádoru do orgánů nebo do kostí, příp. tlakem nádoru na jiné orgány nebo na struktury nervového systému). Tato bolest také souvisí s onkologickou léčbou (bolest po operaci, zánět sliznice v ústech a ve střevě po chemoterapii nebo radioterapii, chronická bolest nervů poškozených předchozí radioterapií apod.). Onkologičtí pacienti mohou ale také trpět "běžnými" bolestmi, které nesouvisí ani s nádorem, ani s jeho léčbou (např. bolesti zubů, kloubů, bolesti hlavy, atp.).