Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pracovní využití pro České seveřánky

Na tomto místě bych Vám nejprve doporučil investovat, z pohledu velmi cenného obsahu, drobných 100Kč za knihu Běh s "Vlky" aned Canicross od Jaroslava Monte Kvasnici. Nemusíte mít ani závodní ambice, ale i tak je třeba dodržovat zásady tréninku, výcviku, krmení a napájení, aby jste Vašemu pejsku neublížili přetěžováním, špatnou stravou a péčí, nebo neopatrností při sportovní aktivitě. Tato kniha je velmi krásný, poučný a celkem stručný návod jak bezpečně na to. Stejně Vám potřební informace poskytne Sport psích spřežení od A do Z (autor Libuše Pečená).

Sturčně pár nejdůležitějších zásad

  1. S pejsky aktivně trénujeme jen v chladnějším počasí (to je teplota pod cca 15C), abychom zabranili jejich přehřátí a nenávratnému poškození jejich zdravý. V teplejších dnech můžeme trénovat jejich poslušnost a povely.
  2. Před delší trasou v zápřahu (před kolem, nebo na běžkách, či saních) pejsky alespoň hodinu nebo půl předem napojíme vodou, do které přidáme třeba trochu rozpušteného živočišnéhu tuku (vývar, atd...) což donutí se pejska napít.
  3. Trasu plánujeme tak, abychom se vyhnuly tvrdému terénu (asfatky, cesty s ostrým kamením), který je pro psí packy nepříjemný a hrozí ryziko poranění. Naopak vhodné jsou ujeté lesní a polní cesty. Délku zvyšujeme postupně (začít můžete třeba na 3km), stejně jako přidáváme tréninkové jednotky v týdnu, kdy začínáme 2-3x a postupně se dostaneme na 4-6x. Nikdy pejska nepřetěžujte, můžete mu tak znechutit jeho nadšení pro práci a hlavně nenávratně zničit zdravý. Pokud jezdíme celou zimní sezónu, na jaře tréning neukončíme ze dne na den, ale postupně zase ubíráme tréningové jednotky a jejich náročnost.
  4. Po vyjetí je lepší pejsky, zvláště jedete-li v zápřahu na kole, trochu brzdit než se alespoň trochu zahřejí. Není dobré aby z prostydnuté země, ze spánku hned vyskočili a hnali jako rakety.
  5. POZOR!!! Pejsky musí Vaše společná aktivita bavit a to bude tou nejlepší motivací. Proto si připravte ty nejlepší pamlsky a chvalte jimi za uposlechnuté povely (doleva, doprava, stůj), které je musíte nejprve naučit když je neumí, nebo třeba i za úseky, které krásně a soustředěně zaběhl, aniž by se zabýval loužičkami po svých kamarádech.
  6. Po návratu opět nabídněte pejskovi vodu klidně opět i s vývarem. Nechte ho vydýchat a zklidnit. Zkontrolujte jeho packy, namasírujte stehna, pochvalte ho!
  7. Někdo krmí už 30minut hned po tréningu, jiní až za 1,5 hodiny. Tak tady někde je ten čas kdy dopřát pejskovi jeho porci po výkonu.
  8. Co se týká dogpackingu - nošení zátěže, je třeba pejska na batůžky nejprve zvyknout bez zátěže, nebo s jen malou vahou. Postupně hmonost i vzdálenosti přidávat. Maximální hmotnost, kterou může již trénovaný pes nést je 1/3 své hmotnosti a to v denní porci 10-15km (dle náročnosti terénu).

 

Vybavení pro Vaše spotovní i rekreační aktivity s Vašim pejskem nabízí

logo.png

 

 

 

 

Bikejöring

bikejoring01.jpg

bikejoring02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dogpacking

dogpacking01.jpg

 

 

 

 

 

 

dogpacking02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dogtrekking, Canicross

dogtrekking01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skijöring

skijoring01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

skijoring02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PULKA - zdoj foto web FB MusherZeitung - k pulce se používá spřežení 1-3 psů, kteří táhnou saně za pevné oje spojené obloukem, musher jede na běžkách za saněmi, na laně připevněném ke spřežení.

pulka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video Český seveřánek

 

 

 

Videa dogpacking

 

 

 

 

 

Video skijöring