Mrkvová bábovka s mandlemi
Mrkvový dort s mandlemi
300 g loupaných mandlí
300 g mrkve
300 g cukru
80 g mouky
4 vejce
špetka soli
citronová kůra
½ prášku do pečiva
Poleva:
2 bílky
150 g moučkového cukru
citronová šťáva
V míse smícháme vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, přidáme nasekané mandle (část na hrubo, část rozemeleme na mouku). Aby se mouka z rozmixovaných mandlí nelepila, dáme mandle na chvíli do mrazáku, obsažený tuk ztuhne a lépe se pak mixuje.
Do směsi přidáme nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promícháme a dáme do vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 ° 10 minut, potom pečeme na 180° půl hodiny.
Než mrkvový dort vychladne, připravíme polevu – vyšleháme bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Polevou ozdobíme vršek dortu.