Zdravím!
Tato stránka vznikla, abych sama měla přehled o tom, co jsem již vytvořila. Zároveň chci postupně dát dohromady mé oblíbené recepty, abych k nim měla přístup kdekoliv. Potěší mne, když se vám tato stránka stane ispirací pro vaše tvoření - sama si ráda pročítám stránky jiných dortařek či dalších tvořilek :-)
Jsem mamina dvou rošťáků a potahované dorty jsem objevila asi v roce 2012 naprosto neplánovaně. Zkrátka nikdo v mém okolí mi nebyl schopen udělat dort pro kluky podle mých představ...
V čem byl problém?
Na prvním místě je pro mne chuť a kvalita surovin vnitřku dortu - dozdobení, aby to vypadalo hezky je na místě druhém, ale nesmí zklamat. Mnou oslovení cukráři s tím problém měli - buď to bylo výborné chuťově, ale dort se mi nelíbil (nejčastější problém), nebo byl dort skvělý pro foto, ale nikomu to nechutnalo... (fakt nechápu, proč někdo místo másla dá margarín, nekvalitní čokoládu nebo jakési ochucovadlo místo skutečného ovoce nebo rumu....) Tak jsem se do toho pustila. Prošla desítky stránek o dortování na internetu, oprášila staré poctivé recepty po babičce a začala "kuchtit" :-). Úspěch se dostavil okamžitě a hlavně jsem zjistila, že jsem právě objevila novou zálibu...
Dorty tvořím pouze jako svého koníčka pro svou rodinu a přátele, v drtivé většině jako dárek pro oslavence a příznávám, moc mne to baví :-)
Základní kynuté těsto
9. 3. 2015
Tento recept jsme vyprosily z naší bábí, která peče buchty nejlepší na světě :-) A protože nás všechny miluje, tak svůj recept, který dělávala od oka, několikrát přeměřila a přepsala nám ho na hrnečky. Peču podle něj přes 15 let a úspěch slaví vždy :-)
(těsto na 2 až 3 plechy, nebo pekáč buchet)
3 hrnky polohrubé mouky
1/3 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
3 žloutky
1 kostka droždí
sůl (navršená lžička)
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek a nasypeme doprostřed cukr. Nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Zatím postraně do mouky dáme sůl a připravíme si hrnek s olejem a 3mi žloutky. Poté vše řádně propracujeme ve vláčné těsto, zpracováváme tak dlouho, až se nelepí na stěny mísy.
Těsto pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme dělat, co umí... minimálně hodinu...
Jakmile máme těsto, můžeme se vyřádit... Koláče na plech i malé, buchty plněné či dukátové buchtičky...
Koláč na plech - vymažeme a vysypeme formu a poté ji opatrně vyložíme slabým plátem těsta. Pro méně zručné, to bude zábava na delší dobu, takže doporučuji si k tomu něco nalít... :-D
Na vrch můžeme naložit mražené ovoce (rybíz, borůvky..) nebo tvaroh rozdělaný s vajíčkem a cukrem, povidla rozdělaná s rumem.... a navrch posypeme drobenkou (kousek másla, hrubá mouka, cukr). Než šoupnem do trouby, necháme chvilku nakynout.
Nebo můžeme vytvořit buchty. Ať už plněné (moje nejmilovanější jsou s višněmi se skořicí) nebo malé na buchtičky se šodó... Také necháváme chvíli nakynout, než dáme péct.
Z dávky nahoře je vše, co je zde nafoceno. Já peču nejraději na cca 170 st.C a délka je podle toho, co se peče - zkrátka, až se vám to líbí :-)
Nyní jen počkat, až vám trouba provoní celý byt a dobrou chuť! :-)
PS: Pokud budete dělat malé koláče, je dobré kraje před šoupnutím do trouby potřít rozšlehaným vajíčkem.
Moc mne potěší, pokud mi dáte vědět, zda jste recept zkusili a s jakým výsledkem :-)