Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1915

22. 9. 2021

                              

                                 Rok 1915

Rok 1915 bude černým písmem zapsán v dějinách českého národa, neboť krutou persekucí postupováno proti jeho vynikajícím lidem.

Na prvním místě je to persekuce dra. Karla Kramáře, opravdového vůdce českého národa. Za své platné služby pro soustátí a svůj národ, za svoji práci český národ vychovati k reální politice byl odměněn dne 21. Května zatčením, uvězněním a odsouzením k smrti. Ačkoliv byl členem delegací a požíval imunity, bylo na něho sáhnuto. Stejný osud stihl jeho politické přátele, dra. Al. Rašína a redaktora Nár. Listů V. Červinku. Neslýchaně zakročeno bylo proti poslanci  Václavu Klofáčovi, který jako člen rakouské delegace byl zatčen hned 7 září 1914, ale žaloba podána na něho teprve 24. Května 1917 v době, kdy byla svolána říšská rada. Vedle těchto uvedených poslanců byli zatčeni, vězněni a odsouzeni poslanci Buřival, Choc, Netolický, Vojna, dr. Soukup. Zatčeni a vězněni žurnalisté a spisovatelé Dyk, Dušek, Hájek, Kunk, Hantich, dr. Scheier, dr. Preiss, dr. Bartoušek, Jul. Myslík, Em. Špatný aj. Vyšetřování vedlo se vídeňským zeměbranám soudem takovým způsobem, že žádný civilní soudce by si tak vésti nemohl. Krutou persekucí stíháno od samotného počátku války české Sokolstvo. Všecka činnost Sokolstva, která za vílky přenesla se skoro výhradně na cvičení mládeže a na pomocnou činnost válečnou, např. na propůjčení tělocvičen k účelům nemocničním, ubytování vojska, vystěhovalců atd., sbírkám na válečnou pomocnou akci, výpomoc při polních pracích, spravování a udržování stravoven pro dítky narukovaných, službu bezpečnostní, to všechno nezabránilo, aby vládou nebyly stíhány jednoty sokolské.

První kroky nastaly na Moravě, kde rozpuštěna celá řada jednot v roce 1914 a 1915 a to v Jevíčku, Husovicích, Ivančicích, Lanžhotě, Lišné, Hošticích, Heroticích a Kosticích, z malicherných a nepatrných příčin. V Čechách nastalo rozpouštění až v roce 1916, Dne 23 listopadu 1915 rozpuštěna Česká Obec Sokolská, poněvadž prý jest střediskem českého Sokolstva, které v době předválečné prý projevilo intensivní snahu ku pěstování styků s cizinou a bratrské smýšlení k Srbsku a Rusku. Mimo to prý Česká Obec Sokolská stála prostřednictvím svého starosty JUDra. J. Scheinera ve spojení se sokolskými jednotami americkými, které provozovaly krajně nepřátelskou propagandu proti Rakousku. Domnělé ono spojení tvořil dopis americkou jednotou zaslaný dru. Scheinerovi s dotazem, zdali je ochoten rozdati sbírky ve prospěch osob v mocnářství válkou stižených. Dr. Scheiner byl zatčen a dva měsíce vězněn. Současně rozpuštěn byl Svaz Slovanského Sokolstva, ačkoliv týž ihned při počátku války činnost svou zastavil.

Z časopisů sokolských zastaven po dobu války c. k. polic. ředitelstvím v Praze Věstník České Obce Sokolské pro nepřípustný způsob psaní,  Rapor měsíčník v Kolíně vycházející, Věstník sok. Župy Podbělohorské. Konfiskací jednotlivých čísel časopisů a knih k tisku připravených provedeno bezpočtu, z důvodů většinou neoznámených. Odhalení Husova pomníku v Praze dne 6 července dělo se potichu, bez všech okázalostí.

V jednotě naší konalo se v r. 1915 sedm schůzí výborových a řádná valná hromada, která se konala za slabé účasti 15 bratří a 3 dorostenců. 7/2 br. starosta vzpomněl bratří, kteří se odebrali za vojenskou povinností, čímž utrpěla činnost naší jednoty. Žádal zbývající, aby s chutí věnovali se práci a tak pokleslou činnost v jednotě vzpružili. Br. Frant. Peterka měl přednášku „ Dějiny tělocviku“ v níž vylíčil výchovu tělesnou ve všech dobách, přešel na zakladatele našeho Sokola a skončil výzvou pracovati v duchu jich.

Zpráva pokladní vykazuje (asi v roce 1914) příjem 858 K, 66 h, vydání 844 K, 83 h, hotovost pokladní činí pak 13 K, 83 hal. K návrhu br. Zlonického vykonali členové volby aklamací. Zůstali titíž členové jako v roce předešlém. Z valné hromady zasláno 18 lístků bratřím ve válečném poli dlícím s podpisy přítomných. Ve výborové schůzi dne 17 února konané zvolen jednatelem br. Ant. Petele a funkci pokladníka uvolil se vykonávat br. starosta za br. Štulíka. Od měsíce března počalo opět cvičení v tělocvičně.

Na pokyn Č O S na základě přípisu župy Sladkovského v příčině vojenského výcviku mládeže usneseno též věnovati tomuto pozornost. Se cvičením a to po většině pořadovým, počne se hned, jakmile dostaví se mladíci z obcí Bysně, Tuřan, Libovice, Lotouše, Písku a Studněvsi, vyzvaných obecními úřady. Cvičiti bude br. Frant. Peterka vždy v neděli odpoledne, případně ve svátek. Cvičení tato konala se několikrát, ale potom uvázla zcela, poněvadž mladíci k tomu vyzvaní přestali úplně choditi. Koncem léta opustil jednotu naši obětavý a velmi čilý br. Eduard Žvachta, přesídlil na Motyčín. Zaslán mu výborem děkovný přípis za jeho, každým členem uznanou, obětavou práci pro jednotu naši. Cvičení činného členstva v březnu počatá liknavostí a nedocházením bratří a částečně i vinou náčelníka přestala nadobro, a v naší jednotě nastal trapný klid. Během roku přihlášen a přijat pouze jediný nový člen br. Josef Řach. Příjem jednoty v r. 1915 byl 143 K, 48h, vydání 136K, 79 h, hotovost 6K, 69h.