Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na jaké nemoce byste se měli nechat očkovat když jedete do jetnotlivých zemí ?

13. 3. 2015
Každý z nás si může ve svém očkovacím průkazu prohlédnout, proti čemu všemu byl v mládí očkován. Očkování má u nás dlouhou tradici. Každý je očkován proti TBC, záškrtu, tetanu, dávivému kašli, dětské obrně, spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Pokud se ale rozhodneme cestovat do zahraničí, zejména do exotických destinací, je třeba zdůrazňovat význam očkování jako zásadního způsobu prevence onemocnění infekční chorobou.

 

Kde získat informace?

Máme-li vybrán krátkodobý zájezd s cestovní kanceláří, měla by nás - pokud jde o renomovanou kancelář - upozornit na nutnost povinného očkování pro danou lokalitu. Naopak, jedeme-li do zahraničí na vlastní pěst, nebo na delší pobyt, měli bychom si zjistit co nejvíce informací a to včas, aby bylo možno dodržet potřebné odstupy mezi aplikací jednotlivých doporučených vakcín.  Očkování provádějí specializovaná pracoviště - střediska očkování a cestovní medicíny.

Očkování pro domov i cizinu

Některá očkování, která nemusí být povinná, ale jen doporučená, se hodí doma i v cizině. Například klíšťová encefalitida je vhodná při delším pobytu v přírodě. Protože se jedná o sérii tří injekcí, musíme na toto očkování myslet už v zimě. Infekční žloutenka je nebezpečná tam, kde nemůžeme zaručit hygienické podmínky. Doporučuje se do všech zemí Afriky, Severní i Jižní Ameriky, Asie a Austrálie. Vakcína je k dispozici pro typ A, typ B, ale i kombinovaná.

Ochrana před cestou do exotických zemí

Při cestě do „exotických" krajin se setkáme s povinným či doporučeným očkováním proti specifickým chorobám vyskytujícím se v dané lokalitě.

Při cestě do některých zemí Afriky a Střední a Jižní Ameriky či Asie je vyžadován mezinárodní očkovací průkaz se záznamem o vakcinaci proti žluté zimnici. Konkrétně se to týká tropické Afriky, Saudské Arábie, Turecka, Číny, Malajsie, Indonésie, Kambodži, Laosu a Vietnamu, a tropů a subtropů Jižní Ameriky.

Tyfus můžeme potkat tam, kde jsou problémy s hygienou, a očkování lze jen doporučit, stejně jako očkování proti choleře, vzteklině, chřipce, meningokokové encefalitidě a meningitidě A a C atd.

V očkovacím středisku je každému zájemci vypracován individuální očkovací plán na základě odhadu rizika získání přenosného onemocnění, které konkrétní osoba při své cestě podstoupí. Po případném doplnění pravidelného očkování se plánuje a provádí nejprve očkování povinné (pokud je vyžadováno do země, kam turista směřuje) a potom doporučené očkování. Vždy je nutno vážit výhody vakcinace a existující kontraindikace.

 

Cestovali jste do exotických zemích a dodrželi jste všechna očkování? Nebo jste očkování ignorovali a přivezli jste si zdravotní komplikace?