Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exkurze Svět záchranářů Karlovy Vary 14.4.2018

V sobotu 14. 4. jsme s dětmi a rodiči vyrazili na exkurzi do Karlových Varů. Vydali jsme se do Světa záchranářů, jedná se o areál, který tvoří specifické budovy, které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Součástí tohoto areálu je dopravní hřiště včetně železničního přejezdu s lokálkou ČD. Nacházejí se zde také další venkovní lokality pro věrnou simulaci rizik ve venkovním prostředí.

Vyrazili jsme brzy ráno autobusem, který byl zajištěn díky starostovi SDH a starostovi obce, a to již v 7:00 z místí zastávky ČSAD a to proto, abychom v 9:00 byli ve Světe záchranářů. Zde jsme měli domluvený program Svět rizik. Po příjezdu na místo se nás ujali pracovníci Světa záchranářů, kteří se nám představili a vysvětlili nám, jak bychom se měli v celém areálu chovat. Poté nás rozdělili do 4 skupin (2 skupiny dospělých a dvě dětí). Každá skupina prošla celkem čtyřmi objekty:

Domeček rizik – v tomto objektu nám byla vysvětlena rizika, která číhají na každého v domácnosti v jednotlivých částech domu. Zde si děti nebezpečí sami hledaly a poukazovaly co by mohlo nastat. Domeček byl reálně zařízen, nacházel se zde obývací pokoj, kuchyňka, schodiště, koupelna, pracovna a dětský pokoj. Vedle domečku byla jedová zahrádka, kde jsme si mohli prohlédnout rostliny, které by nám mohly nějakým způsobem ublížit. Nedaleko této zahrádky se nacházelo jezírko, ve kterém v letním období probíhají simulace záchrany tonoucího, avšak my jsme viděli pouze koi-kapry, kteří jsou zde přes zimu, aby jezírko čistili. Poblíž domečku se nacházel také rozestavěný objekt, ze kterého bude v budoucnu stanice horské služby.

Objekt Nemocnice– v tomto objektu nám dva zdravotníci vysvětlili pravidla první pomoci a jak se v takových to situacích správně zachovat. Všichni si mohli vyzkoušet resuscitaci na figurínách, dále si děti mohly vyzkoušet měření tlaku a použití fixáží na končetiny. Dozvěděli jsme se zde velmi zajímavé informace o věcech, které se stále vyučují (i na zdravotnických školách), ale v praxi zdravotnické záchranné služby nejsou využívány. Velkým překvapením bylo, že vedle objektu stál vůz ZZS, který byl propojen se samotným objektem, a tudíž jsme si mohli prohlédnou zařízení tohoto vozu.

Objekt Hasičského zbrojnice – nejdříve jsme vystoupali do prvního patra, kde se nacházela jeskyně, ve které jsme se posadili na špalíky kolem ohniště. Společně s hasičem jsme si povídali o rizicích spojených s ohněm. Vysvětlil nám, za jakých okolností vzniká oheň, jak rychle se oheň šíří, co může způsobit taková svíčka na vánočním stromečku nebo proč nelít vodu do horkého či hořícího oleje. Poté jsme se odebrali do přízemí, kde jsme si mohli prohlédnout spálenou kuchyni. Aby k takovým situacím nedocházelo u nás doma a my mohli rychle uhasit oheň, ukázal nám druhý hasič hasící sprej, který je velmi dobrý pomocník jak do domácnosti, tak do dopravního automobilu.

Objekt Policejní služebny – zde se děti dozvěděly velmi důležité a užitečné informace o bezpečnosti, s kým se nemají dávat do řeči či jako se doma ochránit před nečekanou návštěvou. Mohly si na vlastní kůži vyzkoušet policejní celu, fotografování pachatelů či simulátor řízení. Dospělí s policisty probrali zajímavá témata týkající se bezpečnosti sociálních sítí, platebních karet a bezpečnosti elektronického bankovnictví. Policisté vše doplňovali velmi zajímavými informacemi a zážitky z praxe.

Po ukončení celé exkurze jsme se všichni odebrali do blízkého obchodního centra VARYÁDA, ve kterém jsme se naobědvali, a většina z dětí i dospělých završila oběd výbornou zmrzlinou. Řadu účastníků zaujal stánek před obchodním centrem, který nabízel trdelníky s různým možnostmi posypu, kterého dostatečně využili. Po návratu k autobusu jsme ještě shlédli natáčení nových spotů kampaně Záchranného kruhu TY TO ZVLÁDNEŠ a pak jsme nastoupili do autobusu a odjížděli směr Střížovice.

Byla by to moc klidná exkurze, kdyby se něco nestalo. Bohužel náš autobus měl na cestě defekt a my jsme museli dojet do nejbližší obce, a to byl Bezděkov, kde jsme čekali na jiný autobus. Tohoto času děti využily k hraní her a dospělí k odpočinku. Všichni byli rádi, že se v této obci nacházel vietnamský obchůdek, kterého většina využila k dokoupení zásob na zbytek cesty. Po příjezdu jiného autobusu jsme se rozloučili s naším panem řidičem a přesunuli jsme se do nového autobusu, se kterým jsme dorazili až domů.

Myslím, že dětem i dospělým se výlet velmi líbil, odnesli si z něj velmi zajímavé informace a řadu zážitků, na které budou jistě dlouho vzpomínat.  

FOTKY

Za vedoucí František Hrubý

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 15
Celkem: 616158
Měsíc: 12566
Den: 530