Jdi na obsah Jdi na menu
 


PYROCAR 2018

Ve dnech 17.-18. srpna hostila Přibyslav největší setkání požárních automobilů, jejich řidičů a osádek PyroCar 2018. Toto setkání se uskutečnilo již popáté. Zástupci našeho sboru se letos zúčastnili potřetí, poprvé však i se zásahovým vozidlem Mercedes-Benz Atego CAS15 M2Z. Z minulých ročníků jsme věděli, že návštěvnost této akce se pohybuje kolem 30 000 lidí a jedná se skutečně o největší setkání požárních automobilů v České republice. Při letošním ročníku byl zřejmě překonán i český rekord v počtu hasičských vozidel na jednom místě z roku 2014, který činil 303 vozidel. Na PyroCar 2018 nakonec dorazilo 352 hasičských vozidel.

Zástupci našeho SDH vyrazili do Přibyslavi již v pátek 17. srpna v dopoledních hodinách. Ještě před odjezdem jsme byli povoláni KOPISEM k výjezdu. Mělo se jednat o požár travního porostu mezi Vlčtejnem a Sečí. Nakonec se jednalo o planý poplach, neboť na inkriminovaném místě měli pracovníci krajské SÚS mobilní obalovnu, ze které se při výrobě asfaltové směsi kouřilo a někdo to pokládal za požár. Po tomto poplachu jsme se vydali směrem Přibyslav.

CZ01_20180818_001 Photobooth

Jmenovitě odjeli reprezentovat náš sbor bratři Luboš Hajšman, Lukáš Hajšman, Miroslav Hajšman, Petr Škala, Jan Kasl, Vojtěch Plic a Vladimír Plic.

Po příjezdu na místo nás přivítalo krásné slunečné počasí.

 

Po potřebné registraci a zaparkování, jsme se vydali na průzkum letištní plochy, kde již stála řada automobilů a jiných exponátů. Určitě mezi největší a nepřehlédnutelné patřily dva letošní speciály od Rakouské firmy Rosenbauer. Jednalo se o vozy Panther 6x6 s hasícím ramenem a žhavá novinka TIGON na terénním podvozku TATRA. Po prohlídce těchto vozů jsme se vydali do víru zábavy.

   

Druhý den 18. srpna, od brzkých ranních hodin začaly na plochu proudit davy návštěvníků. Ještě před rozbřeskem vyrostly mezi vystavovanými automobily stánky, kde probíhal veletrh hasičské a záchranářské techniky, výzbroje a výstroje. Desítky vystavovatelů (cca. 65 firem a institucí), kteří zde představili nejnovější trendy z výroby automobilů a požární techniky. Z těch největších zde byli k vidění Požární bezpečnost, THT Polička, Kobit, Rosenbauer, TATRA, Scania a řada dalších. Bylo se opravdu na co dívat.

Slavnostní zahájení proběhlo v 11 hodin, kterého se ujal starosta sdružení Ing. Karel Richter a ministr vnitra Jan Hamáček. Po nich následovala celá řada proslovů zúčastněných hostů. Po skončení řečnického bloku se přibyslavské letiště rozeznělo tří minutové houkání sirén všech zúčastněných automobilů. My po prohlídce všech exponátů, jsme se rozhodli pro návštěvu hasičského muzea v Přibyslavi. I zde byla k vidění celá řada krásných věcí, ať to byli staré stříkačky a uniformy, vyznamenání, dokumenty a spousta jiných.

Výsledek obrázku pro muzeum přibyslav

Po 17 hodině jsme se vrátili zpět na letiště, kde stále probíhala řada ukázek, kulturní program, ať již hudební či mimo jiné volba MISS PyroCar. Bohužel dobrá nálada všech byla zmražená zprávou o náhlém úmrtí našeho starosty SH ČMS bratra Karla Richtera. Po tomto oznámení, bylo i přemýšleno, že zbývající program bude zrušen, ale nakonec vše doběhlo tak jak mělo. Na počest bratra Karla Richtera se opět rozezněly všechny sirény a přítomní mu vzdali poctu povstáním. I večerní ohňostroj byl věnován jeho památce. Naši zástupci se vrátili na zbrojnici v neděli 19. srpna po 15 hodině. I přes velmi smutnou tečku, musím konstatovat, že PyroCar 2018 se opět vydařil a již se těšíme na jeho další pokračování.

Vladimír Plic, starosta SDH Střížovice

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 6
Celkem: 618213
Měsíc: 12699
Den: 544