Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svartík

16. 2. 2021
svartik-page-001.jpg

jumpinka.jpgAhojky, já pro Vás mám polévku.

Přejeme Vám s bráchou dobrou chuť.

A k Velikonocům patří
také kočičky (teď myslím ty na proutku :)

Tradice svěcení kočiček

 

Vrbové proutky nesoucí sametové kočičky symbolizují pro křesťany palmové ratolesti, kterými byl vítán Kristus přicházející do Jeruzaléma. Tradičně se čerstvé kočičky světily na Květnou neděli a byly v hospodářství uchovávány po celý rok. Lidové tradice a pověry svěceným kočičkám totiž přisuzují magickou moc. Aby pole dobře plodilo a úroda byla chráněná před kroupami, zapíchla se na kraj pole snítka kočiček. Zasunutá za krovem měla stavení chránit před ohněm a bleskem. Kravám se kočičky přidávaly do krmení, aby byly zdravé a měly dost mléka. Klidný spánek mrtvým zase měly zaručit větvičky vrby jívy položené na hrob. Na Velký pátek se chodily dívky česat pod vrbu, aby jejich vlasy byly dlouhé a zdravé. Vrbový proutek také v tento den otevíral zemi a odkrýval tajné poklady. Vrbové větvičky mají na Velikonoce své místo i dnes, přestože už na starobylé

Velikonoční bílá polévka

Suroviny:  

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 g brambor, oloupaných, krájených na kostičky
  • 4 vejce, uvařená natvrdo
  • 250 ml smetany na vaření
  • čerstvý kopr, jemně nasekaný
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • ocet a sůl

Příprava:

V hrnci na másle osmahneme do světle zlaté barvy mouku. Zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu. Vsypeme brambory, sůl, kmín, bobkový list a za občasného míchání vaříme 20 minut. Až brambory změknou, přidáme smetanu a kopr. Vytáhneme bobkový list. Dochutíme octem a solí. Vejce nakrájíme na čtvrtky. Polévku rozdělíme do talířů, přidáme vejce a slaninu, případně čerstvý kopr.