Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Amos Komenský roku 1628 odešel do exilu a domů se již nikdy nevrátil. Místo, kde opustil vlast leží nedaleko Žacléře a událost připomíná památník, který není důstojnou upomínkou člověka evropského významu. Proto jsme zahájili přípravu zbudování památníku nového, který by generacím stávajícím i budoucím lépe pedagoga, filozofa, spisovatele i reformátora přiblížil.

 

  • 8. 8. 2018

Pomník už se rýsuje a ve fotoalbu najdete aktuální snímky jak z výstavby přímo na Růžovém paloučku, tak pár záběrů z umělecké slévárny HVH v Horní Kalné, kde budou odlévat středový motiv.

  • 17. 10. 2017

Do Fotoalba byla přidána složka s historickými snímky ze vzpomínkových slavností a odhalení památníku JAK u školy a na Růžovém paloučku (listopad 1970).

  • 16. 10. 2017

Na koordinační schůzce bylo rozhodnuto vypsat výběrová řízení jak na zhotovení památníku Jana Ámose Komenského, tak komiksu věnovanému jeho životu a dílu. 

  • 1. 10. 2017

Realizace nového pomníku je zase o krok blíž. Městu Žacléř se podařilo získat dotaci, která umožní jak jeho zbudování a výraznou úpravu prostoru Růžového paloučku, tak vydání komiksu o životě Jan Ámose Komenského, který přiblíží životní pouť významného člověka všem generacím.