Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na výstavě neb jak moc je důležitá výstavní taktika

10. 2. 2013

Na výstavě neb jak moc je důležitá výstavní taktika

 

DEN "D" - Výstava

Den před výstavou, večer před výstavou proběhlo velké koupání, česání a všemožné dokrášlování naše čtyřnohého kamaráda.

V noci jsme si pospali v závislosti na tom, jak daleká cesta nás čeká.

Budík zvoní a je to tu. Den "D", den výstavy. Ranní vstávání a poslední fáze přípravy na výstavu u každého probíhá jinak..........takže toto je na vás.

Věci a doklady o kterých jsem si říkali v povídání "Co s sebou na výstavu" máme sbalené. Z ledničky tak maximálně vytáhneme naše jídlo, pití.

Podle počasí vybavíme našeho pejska/fenku (aby to holkám nebylo líto) potřebnými doplňky, pokud je to nezbytně nutné.

Kdo má možnost se přepraví v pohodlí automobilu, kdo tuto možnost nemá, spolehne se buď na městskou a nebo meziměstskou dopravu.

 

Přejímka na většině výstav probíhá v rozmezí 7,00  9,00 hod. Mnoho vystavovatelů se snaží být v místě konání co nejdříve, aby si mohli zabrat nejlepší místo blízko kruhu a nemuseli se později tlačit mezi již "ubytovanými" vystavovateli,

případně se bát, že skončí v zácpě před místem výstavy a nestihnou tak posuzování ve své třídě...............už se tak stalo a ne jeden krát. Vzpomínám si na vyprávění z Evropské výstavy v Budapešti r. 2008, ohlášená zápca na MVP Praha květen 2013 (pokud si dobře pamatuji) a šílená zápca na tutéž výstavu, ale v listopadu 2013, kdy se ze tří směru na Výstaviště v Letňanech valila auta a mnoh vystavovaelů tak nestihla posouzení ve své třídě

Čas posouzení v kruzích je znám dle propozic........obvykle mezi 9:00 - 14:00 maximálně do 15:00 hod

 

Naše popojíždědlo nás dopravilo před areál výstavy, přejímku u vstupu jsme prošli bez problémů.........teď najít halu a kruh, kde posuzování bude probíhat a najít si dobré místo, kde budeme čekat, až na nás přijde řada.

Během čekání se ke kruhu scházejí naši konkurenti se kterými budeme ve třídě, případně náš chovatel, pokud sám aktivně vystavuje.........časem si mezi vystavovateli jistě najdete i přátele, případně i mimo vaše plemeno a čas před začátkem vystavování krom pečlivé přípravy výstavního jedince, vyplníte povídáním na různé téma.

 

Posuzování začíná: Jakmile se dostaví rozhodčí do kruhu, je třeba dávat pozor, kdy přijde na řadu třída, do které jsem svého psa/fenu přihlásili.

Pokud s sebou máme doprovod, je dobré ho pověřit, aby hlídal dění v kruhu, zatímco vy se budete věnovat závěrečné úpravě svého výstavního jedince.

 Je třeba též bedlivě sledovat pracovníky v kruhu a snažit se poslouchat, kdo je právě volán do kruhu. abyste nepromeškali vlastní posouzení a nebyli rozčarování nebo pak možná i zklamáni.

 

V kruhu:Po vyvolání Vašich čísel v dané třídě většinou oběhnete se všemi nastoupeními psi kolečko (ale nemusí být pravidlem). Snažte se být během posouzení co nejvíce v klidu a v pohodě, neboť své pocity přenášíte na svého psa/fenu. Psi mají velký dar vycítit, v jakém rozpoložení se my nacházíme a reagovat podle toho. Pokud pobyt v kruhu budte brát jako jednu velkou pohodovku, pak oni taky. Proč by se měli zbytečně stresovat, když my páníčkové jsme v klidu.

 Následně se vystavovatelé seřadí tak jak nastoupili do kruhu, postaví psi do postoje a čekají, až si je rozhodčí zavolá k sobě.................další dění v kruhu závisí na tom, zda chce rovnou rozhodčí psa vidět ve statickém postoji nebo v pohybu, to závisí na jeho rozhodnutí. Vždy se nejprve běží tam a zpět, následně se udělá kolečko /někdy i více, jestliže dá rozhodčí na pohyb/. Snažte se psa předvést, co nejlépe to jde, protože nejen na upravném exteriéru, postoji závisí.

Když jsou posouzeni všichni jedinci, jdou do závěrečného kolečka, kde může rozhodčí určit pořadí, nebo si naopak psi přerovnat do pořadí a znovu poslat do pohybu.  Teprve až pak vybere nejlepší (maximální počet je 4 jedinci).

Když jsou posouzeny všechny třídy, nejlepší ze tříd - mezitřída, otevřená a šampiónů (vítězů) se utkají o nejvyšší titul (závisí na typu výstavy).

Následně nejlepší pes, fena, mladý a veterán proti sobě stojí o titul Best of Breed - tedy nejlepší v plemeni. Nyní se můžete setkat i s titulem Best oppositte Sex (tedy nejlepší opačného pohlaví)

Jakmile jsou posouzena jednotlivá plemena, nejlepší čekají odpolední závěrečné soutěže. Na tom, zda se jich zúčastníte závisí na tom, jaké jsou vypsané (je třeba se podívat do katalogu) a o jakou výstavu se jedná.

Pár rad:

V kruhu je třeba bedlivě sledovat dění a práci rozhodčího,

Plně se soustředit na psa, protože rozhodčí se kdykoliv během posuzování jiného psa může podívat na vás.

Být svému psu oporou, když to potřebuje, nenechat ho dělat zbytečné hlouposti.

Naučte se vyzdvihnout jeho pozitivní stránku, naopak skrýt nedostatek během předvedení

Snažit si držet rozumný odstup od soupeře s ohledem na povahu vašeho psa.

Vzít s sebou kartáč nebo hřeben do kruhu není zbytečnost.

Vybírat takové oblečení, abyste dělali dobrou kulisu svému psu a ten před vámi vyniknul. Oblečení by mělo být pohodlné pro vás, ale nesmí rušit psa.

Do kruhu vždy s pozitivní náladou a radostí, neboť i to se přenáší na vašeho psa.

Mějte VŽDY na paměti, že pro psa musí být výstavy v první řadě zábava, čas který trávíte společně. 

 

Časem zjistíte, o čem vlastně výstavy jsou. Snažme se, aby výstavy byly v PRVNÍ ŘADĚ O PSECH a mějme na paměti, že to všechno dělají jen z lásky k nám. Ten skutečný život se odehrává za branami výstavišť a vystavování je pro ně prostě jen něco navíc.

Vám všem odvážným přeji mnoho štěstí a hodně výstavích úspěchů, ale především šťastné a milované psy.