Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šampión Šampiónů ČR 2011

14. 1. 2012

 Šampión Šampiónů ČR 2011

Champion of Champion Czech Republic 2011

  • datum konání: 14. ledna 2012
  • místo konání: Praha, kongresový sál TOP Hotelu
  • rozhodčí: 

FCI sk. IX.: 1. kolo - Jílková Zdeňka, 2. kolo - Dolejšová Olga

FCI sk. X.: 1. kolo - Vondrouš Otakar, 2. kolo Panuška Vladimír

Finále: Ridarčíková (SK), Štefík Štefan (SK), Václavík Miroslav (CZ)

  • Podmínky soutěže: 

Soutěž je otevřena pro jedince  (pes/fena) s tituly: Český Junior Šampión, Šampión ČMKU,Český Šampión, Český Veterán Šampión, Mezinárodní Šampión krásy  (C.I.B) a Mezinárodní Šampión krásy (C.I.E).

Titul musí být přiznán do dne podání přihlášky. Soutěž je otevřena pro všechny jedince zapsané v plemenných knihách uznávaných FCI.

Soutěže se může zúčastnit i jedinech, kteý již dříve titul ŠŠ ČR získal.

 

Co předcházelo výstavě: Už čtvrtým rokem začínám svoji "výstavní sezónu" Šampiónem Šampiónů ČR, který se koná v kongresovém sále TOP HOTELu Praha. V r. 2012 dojde k malé úpravě, první budou vyhlášeny výsledky PES ROKU a Nejlepší JuniorHadler ČR za r. 2011, terpve v odpoledních hodinách začne vlastní Šampión Šampiónů za r. 2011.

V minulých letech byly nejprve vybrání nejlepší jedinci jednotlivých plemen (BOB) - I. kolo, II. kolo pak nejlepší jedinci ve skupině (BIG). Následovalo vyhlášení TOP DOG (Pes roku) a JuniorHandler. Cca od 18 hodin probíhalo samotné vyhlášení Šampióna Šampiónů. Pro závěrečnou desítků šampiónů bylo velmi náročné se udržet v dobré náladě a pozornosti až do večera.

14.1.2012 začne ŠŠ r. 2011 ve 13 hodin a nového Šampióna Šampiónů za r. 2011 bychom měli znát cca za 5 a 1/4 hodiny, což si myslím, že je i pro samotného psa docela snesitelné.

Nechci psát, že se těším, neboť v mém případě "těšit se" znamená o výstavu přijít. Nicméně jsou již známy dva výsledky, které jistě potěší příznivce plemene Afghánský chrt.

V soutěži PES ROKU za r. 2011 se na pátem místě s počtem 101b umístil Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, majitelky Lídy Faktorové. Yasani Iram je vyjmečný pes a letošní sezónu měl též velmi vyjmečnou.

ich.-multi-ch.-yasani-iram-z-allahovy-zeme_1.jpg

V soutěži TOP Veterán za r. 2011 se na třetím místě s počtem 84 bodů umístil Ich. Janek Čínské Hedvábí, majitelky Gabriely Loňkové - Landové. Ich. Janek Čínské Hedvábí je mimochodem strýcem naší fenečky Bonnie (její tatínek Justin byl Jankovým bratrem).

  ich.-janek-cinske-hedvabi.jpg

Oběma úspěšným majitelkám moc a moc gratuluji.

 

Moje dojmy 14.01.2012:   Výstavní rok 2012 rok, jak už jsem naznačila v úvodu vyprávění, začal pro mě už čtvrtým rokem Šampiónem Šampiónů ČR.

Ráno po probuzení jsem si říkala, jeslti mám všech pět pohromadě a jestli jsem normální, vstávat v sobotu v sedm hodin, být celý den na nohách, i když se necítím právě nejlíp.

Vyhrabkala jsem se z postele, pobalila všechny věci a v 7.55 jsem již stála na autobusové zastávce a čekala na autobus č. 102 směr  Kobylisy. Dalších 24 minut v metru, trasa "C". TOP Hotel se nachází na trase autobusu č. 115, nástupní stanice CHodov. Protože mi navazovalo všechno dopravní spojení, byla jsem v TOP Hotelu v 8,45.

Program soboty 14/1/2011 začal netradičně oproti rokům minulým vyhlášením soutěže PES ROKU 2011 a nejlepší JUNIOR HANDLER r.2011. Jestli časový harmonogram začal podle předpokladů netuším, páč jsem nějak nesledovala hodiny. Oproti ŠŠ 2008/2009/2010 jsem ani moc před samotnou soutěží PES ROKU a ŠŠ ČR 2011 nefotila.

Jako velký milovník chrtů, zejména chrtů Afghánských, jsem se moc těšila na vyhlášení skupiny X. FCI, neboť se na pátém místě umístil Ich. Multi Ch. Yasani Iram z  Allahovy země.

Asi není třeba  Yasani Irama z Allahovy země představovat. Ti, jež se pohybují kolem výstavních kruhů v České republice a v zahraničí, jej jistě znají. Pokud  by se někdo chtěl podívat na výčet jeho výstavních úspěchů, pak stačí juknou zde. Vyjmečnost jeho úspěchů podtrhuje i to, že je to pes ryze českého odchovu a českého majitele.

Snad někde v našich luzích a hájích chodí nebo bude brzy chodit tak úspěšný výstavní pes/fena našeho milovaného plemene Afghánského chrta.Česká republika se tak dočká dalších významných úspěchů našich odchovů a našich majitelů.

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, (majitel Lída Faktorová), vstup do fotogalerie PES ROKU 2011

 pes-roku_2011_pate-misto.jpg

PES ROKU 2011- skupina X. FCI

  • I. Deerhound - Augustin Earl Balvert´s, 218 b
  • II: Saluky - Azhara Al Zahra, 212b
  • III: Irský Vlkodav - Nigel Surycan, 119b
  • IV: Italský chrtík - Kewin Stříbrný potok, 117b
  • V: Afghánský chrt - Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, 101 b.

Absolutním vítězem soutěže PES ROKU 2011 stejně jako v roce 2010  se stal maltézský psík White Field Richelieu Rio, majitelka Monika Kupicová. 

Po vyhlášení PES ROKU byli vyhlašováni nejúspěšnější psi/feny z řad našich psích veteránů v soutěži TOP VETERÁN. Do třídy veteránů se může přihlášist pes/fena ve většině případů od věku 8 let. I v této kategorii mělo plemeno Afghánského chrta své zastoupení. Na krásném třetím místě se umístil Ich. Janek Čínské Hedvábí.

I Janek Čínské Hedvábí je ostříleným matadorem výstavních kruhů. Pes s nepřehlédnutelnou dlouho splývavou srstí a důstojností. I proto jsem se na letošního Šampióna Šampiónů dvojnásobně těšila. Vždy mám obrovskou radost, když se poštěstí a Afghánský chrt se umístí v závěrečných soutěžích na Národních a Mezinárodních výstavách, nebo v PES ROKU, či TOP Veterán.

Bohužel fotka Ich. Janka Čínské Hedvábí a jeho majitelky paní Gabriely Loňkové - Landové chybí, protože se nemohly vyhlášení TOP Veterán zúčastnit.

I přesto, je potřeba před Jankem smeknout, neboť pro v tuto chvíli skoro desetiletého psa je udržet se v kondici, nechat se dlouhé hodiny upravovat, absolvovat cestování, opravdu náročné. Nemluvě o tom, jak náročné je to pro samotnou majitelku paní Landovou, když kromě Janka ještě připravuje na výstavy svou fenečku Afinitiy Blue Passion Doveny, dceru po feně Mona Lisa Čínské Hedvábí.

TOP VETERÁN 2011

  • I: Irish Soft Coated Wheaten teriér - Barbara Bush Kní-York, 103b
  • II: Dalmatin - Enrico Bazzi Raul, 86b (Riciho osobní web: http://www.dalmatian.cz/cze/index.php)
  • III: Afghánský chrt - Ich. Janek Čínské Hedvábí, 84b
  • IV: Argentinský doga - Akim Barrandovské stříbro, 83b
  • V: Jezevčík dlouhostrstý trpasličí - Belle Amie z Kozíčku, 69b

 

Dopolední slavnostní vyhlašování završil Nejlepší JUNIOR HANDLER 2011, kterým se stala Terezka Šubertová. Více oní na http://www.dog-handling.com/

 Dopoledne se pomalu sunulo k odpoledni a nás čekala další část sobotního výstavního dne, soutěž Šampión Šampiónů ČR 2011

 

 Do soutěže Šampion Šampiónů ČR 2011 bylo přihlášeni čtyři zástupci plemene Afghánského chrta. Tři z nich vidíte na fotografiích viz níže.  Čtvrtým zástupcem byl letošní třetí pes v TOP Veteránu Ich. Janek Čínské hedvábí. Jak už jsem zmínila, nemohl se svou majitelkou paní Gabrielou Loňkovou - Landovou zúčastnit. Jankovi by jistě kongresový sál TOP HOTELu moc slušel. 

Do kruhu tak nastoupili Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, Baronka ze Zličínských luk a Ich. Aisha Juwel von Persien (dcera Ich. Janka Čínské Hedvábí). Posuzování se v prvním kole (výběr BOB) ujal Otakar Vondrouš.

Po malé chvíli rozhodování pogratuloval pan rozhodčí paní Faktorové a bylo jasné, že o nejlepšího ve skupině (BIG - Best in Group) půjde Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země.
 

Afghánský chrt_ o BOB (Best of Breed)

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země (majitel Lída Faktorová) BOB

 ich.-multi-ch.-yasani-iram-z-allahovy-zeme.jpg

 

Baronka ze Zličínských luk (majitel Martina Brhelová)

 baronka-ze-zlicinskych-luk.jpg

 

Ich. Aisha Juwel von Persien (majitel Markéta Hartmanová), vstup do fotogalerie Šampión Šampiónů ČR 2011

 ich.-aisha-juwel-von-persien.jpg

Když jsem přijela domů, napadla mě zajímavá věc. Za poslední čtyři roky, co jezdím na Šampióna Šampiónů ČR, zkusili štěstí BOB tři zástupci "vrhu B" ze Zličínských luk. ŠŠ 2008 - Bruneta ze Zličínských luk (majitel M. Hynková), ŠŠ 2009 - 2010 Ich. Bubu ze Zličínských luk (majitel A.Poulová), ŠŠ 2011 Baronka ze Zličínských luk (majitel M. Brhelová).

Linie mezi úspěchem a neúspěchem na ŠŠ je velmi tenká,stejně jako radostí a zklamáním. Mimoto zúčastnění by měli počítat s tím, že se v kruhu sejdou nejsilnější zástupci výstavních kruhů. I když vystavovatel jede na výstavu s cílem vyhrát, nemusí se toto přání vždy splnit, zvláště v momentě, je-li jeho konkurent opravdu silný a více zaujme rozhodčího.

 

Best in Group (Best of Group) X. FCI

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země (majitel. Lída Faktorová) - BIG IV.

 vstup do fotogalerie ŠŠ (v přípravě)

big_fci-x_ss_2011.jpg

 

 Best in Group (Best of Group)

  • BIG: Irský Vlkodav - Nygel Surican
  • res BIG: Sloughi -  Beyla El Geerrouj
  • III: BIG: Saluka - Azhara Al Zahra (držitel ŠŠ 2010)
  • IV. BIG: Afghánský chrt - Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země
  • V. BIG: Whitpet - Newman z Úplňku

 Jakmile byly vybráni všichni nejlepší jedinci přihlášench plemen všech skupin FCI včetně Neuznaných plemen, přišlo kolo druhé..........Best in Group/Best of Group, tedy vyhlášení nejlepšího psa/feny ve skupině.  BIG/BOG posuzoval předseda Klubu chovatelu chrtů pan Vladimír Panuška. Výsledky viz výše uvedeny. Na čtvrtém místě BIG se umístil Afghánský chrt Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země a završil tak velmi úspěšnou výstavní sezónu 2011. Uvidíme, co Yasanimu a paní Faktorové přinese výstavní rok 2012.

Po malé chvíli klidu nastoupilo posledních 10 zástupců jednotlivých skupin FCI o titul Šampióna Šampiónů. Protože mám ráda chrty, držela jsem palečky Irskému vlkodavovi.

No nebudu to dlouho protahovat, Šampiónem Šampiónů r. 2011 se stal zástupce plemen Tosa Inu ABENJI BIG LUCK (maj. Pavlíčková Gabriela), viz foto 

 Šampión Šampiónů 2011

 bis_sampion-sampionu.jpg

  •  Šampión Šampiónů: TOSA INU - ABENJI BIG LUCK (maj. Pavlíčková Gabriela)
  •  I. více Šampión Šampiónů: BLOODHOUND - AROSA od Hadího potoka (maj. Klivarová Martina)
  •  II. více Šampión Šampiónů:  ČESKOSLOVENSKÝ VLČÁK - CHANNEL PASSO DEL LUPO (maj. Vidláková Kamila) 

Odvystavováno, odfotografováno. Den uběl ani nevíte jak. Pro vystavovatele, kteří se ráno účastnili vyhlášení výsledků PES ROKU i ŠŠ  ČR 2011 byla sobota 14.1.2012 opravdu náročným výstavním dnem. Pro TY, jež se účastnili pouze ŠŠ, myslím, že příjemným odpolednem.

O podmínkách pro fotografování raději mlčím. 

Rok uteče jako voda a někteří z vás se znovu představí na bordóvém koberci kongresového sálu TOP HOTELu, pokud se ČMKU nerozhodne tuto prestižní akci pořádat v jiných prostorách.

Doufám, že neporuším tradici a budu moci být opět na ŠŠ ČR 2012 přítomna.