Jdi na obsah Jdi na menu
 


Victory Show_Šampión Šampiónů SK 2010

6. 3. 2011
Victory Show_Šampión Šampiónů 2011_12. reprezentační ples kynologů SK

Obrazek

obrázek zdroj: www.skj.sk

datum konání: 5.3.2011
místo konání: Slovensko, Bratislava, Výstaviště Incheba

rozhodčí Victory Show
 

  • skupina IX. FCI: ing. Miroslav Guniš (SK)
  • skupina X.FCI:  Iveta Vojteková (SK)

 

 

rozhodčí Best of group (BOG) Victory Show 

  • skupina IX. FCI: Zdena Jílková (CZ)
  • skupina X. FCI: Štefan Štefík (SK)

 

Rozhodčí Šampión Šampiónů: Natalja Nekrošiené (IT), Iuza Beradze (GR), Otakar Vondrouš (CZ)

Co předcházelo výstavě: O Slovenském Šampiónu Šampiónů jsem toho četla hodně a přála jsem si alespoň jednou zažít tu atmosféru. Slovenský ŠŠ je totiž úplně něco jiného než ŠŠ v ČR. Už tím, že se nepostupuje ze skupin ( v ČR vítěz BIG FCI postupuje do závěrečného výběru z 10 účastníků), ale vítěz vzejde z jednotlivých kol dvojic. Jak probíhal výběr a průběh ŠŠ doposud si můžete přečít na stránkách www.nahaci.cz ing. Libušky Brychtové. Řekla bych, že je to asi nejlepší zdroj inforamcí, které o Slovenském ŠŠ můžete získat. Je psaný z pohledu chovatele plemene Čínský chocholatý pes. Ing.Libuška Brychtová má to štěstí, že její svěřenci získali titul Slovenského ŠŠ hned 2x. Poprvé ziskala ŠŠ SK v roce 2005 s pejskem Ich. Multi Ch. Codym z Haliparku, podruhé ŠŠ SK v roce 2007 s fenečkou Ich. Multi Ch. Gessi Modrý Květ (kdo by nevěděl, tak Gessinka je odchovem pana Jiřího Pospíšila. Jeho CHS Modrý Květ byla dříve spojována také s plemenem Afghánský chrt).

Sama jako divák bych na ŠŠ do Bratislavi nejela. To už bych musela mít opravdu pádný důvod. Pro mě tím důvodem jsou Afgháni. Nebo pro zatím. Od Čínských chocholatých psů ještě moc lidiček neznám. Když takhle někam jedete, je nejlepší jet s někým. Čas vám během cesty uteče a na výstavě je příjemné, když si máte s kým popovídat.

Náhoda tomu chtěla a posádku autíčka odjíždějícího 5.3.2011 v 6.35 směr Bratislava tvořili ICh. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země se svou majitelkou Ludmilou Faktorovou, Ch. Wionna R. Čínské Hedvábí se svou majitelkou Eliškou Havránkovou a moje maličkost v roli fotografa.

Moje dojmy: Victory show byla moje druhá zahraniční výstava po dvou letech. Shodou okolností na Slovensku, shodou okolností se výstava konala na Výstavišti Incheba v Bratislavě. Hala "D" hostila Victory Show, která byla zároveň výstavou pro užší výběr na Šampióna Šampiónů SK. Oproti tomu, jak známe tento typ výstavy v ČR, nabídla i něco víc. Krom toho "víc" i hodně podnětů k zamyšlení

Povídání o této výstavě se mi nebude psát lehce. Abych se otevřeně přiznala, moje první myšlenky byly, že k této výstavě nenapíšu vůbec nic, jen výsledky. Za chvíli pochopíte proč.

Z Prahy jsme vyjížděly v sobotu ráno s Eliškou a Wionnkou cca 5.20 hod. Naše první cesta vedla k Lídě Faktorové. Tam jsem přeložily naše věci, sebe. Společně s ní a Yasíkem jsme vyrazily cca 6.35 směr Bratislava. Odjezd po přeložení věcí se nám zdařil o 10 minut dřív. Cesta ubíhala pohodově. Dálnice D1 byla průjezdná, až nás to překvapilo. K hlavní bráně Výstaviště Incheba jsem dojeli po menších peripetích něco kolem 10 hodiny. Ostraha Výstaviště nám sdělila, že nás na parkoviště k hale "D" nemohou pustit dříve než v 11 hodin, kdy měla oficiálně začínat přejímka. Jak jsme zjistily, nebyly jsme uplně první, kdo čekala než se brány Výstaviště otevřou. Někteří vystavovatelé byli na parkovišti před námi.

Těsně před 11 hodinou se otevřely brány Výstaviště a my si mohly vybrat místo na parkovišti blízko vstupu do Haly "D". Nikdo z nás absolutně netušil, co nás uvnitř haly čeká. V hale jsme s Lídou Faktorou a Eliškou Havránkovou byly mezi prvni, což nám umožňilo vybrat si dobré místo blízko kruhu č. 3, kde se mělo odposuzovat první kolo všech zúčastněných Afghánů.

Zástupci plemene Afghánský chrt z ČR: zleva: Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, Ch. Wionna R. Čínské hedvábí a Jch. Cameron Diaz van de Robega, (foto je vstupem do fotogalerie)

Obrazek

Hala nás uvítala dosti neútulným prostředím. Zpočátku nám bylo teplo. Jak se čas strávený v hale prodlužoval, byla nám čím dál větší zima (v propozicích varovali, že je třeba se přiobléct, neboť hala bude studená). Kruhy, kterých o proti původním propozicím bylo jen šest (mělo být 11, pro každou skupiny jeden a to včetně neuznaných plemene FCI), byly umístěny na polovině haly "D".  Žádná speciální výzdoba, když si uvědomíme, že se mělo jednat o Victory Show. Koberce v kruzích stejné barvy. Žádný kruh neměl barevné rozlištění pro prvotní výběr z 32 postupujících do ŠŠ SK. Hala působila obyčejně pro tak zvláštní příležitost jako je ŠŠ. Posledních 8 postupujících o ŠŠ mělo to štěstí, že se proběhlo na černém koberci Expo Areny. V teple a odpovídajícím prostředí, které ŠŠ náleží. V Expo Aréně se zároveň konal i Ples Kynologů.

Ještě ráno to vypadalo, že kolem kruhů bude hodně místa. Jenže ouha. Jak se postupně trousili další vystavovatelé, míst kolem kruhů bylo méně a méně. Nakonec to dopadlo tak, že se vystavovatelé utábořili nejen mezi stoly, kde si člověk mohl dát občerstvení (kterého nebylo moc na výběr) ale i kolem stupňů vítězů. Říkala jsem si, kde pak bude probíhat vyhlášení, když mají vystavovatelé svě věci, klece právě tam. Hala je dost velká na to, aby se 460 přihlášených jedinců nemuselo se svými páníčky a věcmi tísnit na tak malém prostoru.

Kruh č. 3, kde mělo proběhnout posouzení Afghánů byl umístěný dál od hlavního vchodu do haly. Bylo u něj více teplo, více světla a celkově působil příjmeným dojmem. Záměrně píši mělo proběhnout posouzení. Stejně jako v Praze se stalo to, že těsně  před posouzením skupiny X. byli vystavovatelé vyzvání, aby se shromáždili venku na velké focení (v programu o tom nebylo ani slova, nebo jsem si toho při čtení nevšimla). Yasani, Wionnka a Cameron byli již připraveni na vstup do kruhu. Fotografování se nezúčastnili. Venku bylo dost prachu, po návratu do haly by nebyl čas je znovu upravit.

Kromě zastavení posuzování těsně před skupinou X. FCI se stalo ještě to, že posouzení skupiny X. FCI se přesunulo do kruhu č. 5. Kruh byl tmavý, přímo umístněný u hlavního vchodu do haly "D", od dvěří dost táhlo. Už ani nevím kolik bylo hodin, ale z toho co jsme  pochopili, byli pořadatelé ve skluzu. Takže je nenapadlo nic, nechci psát přímo blbějšího" přesunout X. do kruhu 5, a pospojovat v samou chvíli kruhy 1-4 do jednoho velkého kruhu. V tomto jedininém velkém kruhu proběhly závěrečné soutěže a první výběr ŠŠ. Spojení kruhů bylo hotovo cca za 10 minut i s přípravou pre-ringu, který byl pak v kruhu 5. V kruhu pro závěrečné soutěže  se stejně nic nedělo do doby, než byla posouzena skupina X. Jak velký problém by byl, kdyby posouzení skupiny X. proběhlo tam kde mělo a ne v jiném kruhu? Na to si musí každý odpovědět sám.

Skupinu X. FCI posuzovala paní rozhodčí Iveta Vojteková. Její jméno a jméno rodiny Vojteků  je neodmyslitelně spjaté s chovatelskou stanicí Afghánských chrtů "CHS GANDAMAK".  Paní Vojteková vzala posouzení přítomných Afghánů velmi rychle. Jedno, dvě kolečka běhu v kruhu, ani je nenechala postavit do postoje. Zadala pořadí a věnovala se posuzování dalších plemen ze skupiny X. FCI. 

Nejlepší pes tř. šampiónů získal Best of King, nejlepší fena tř. šampiónů  Best of Queen, to samé platilo i pro Juniory a Veterány. Tito jedinci se pak účastnili závěrečných soutěží.  Bohužel z kruhu 5., kde neplánovaně proběhlo posouzení skupiny X. FCI nemám během vlastního posuzování Afghánských chrtů ani jednu fotografii. Baterie zimou stávkovaly. S osvětlením v kruhu bych se svým maličkých fotoaparátem stejně nic nesvedla.

kruh 3 (kruh 5), Afghánský chrt

  • Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země (majitel Ludmila Faktorová) 2x CAC SK,  tím úmožněn zisk titulu Grand Šampión SK, Victory Winner 2011, Best of King 2011
  • Ch. Wionna R. Čínské Hedvábí (majitel Eliška Havránková) VD
  • Jch. Cameron Diaz van de Robega (majitel Romana Hřebejková) 2x CAC SK, Victory Junior Winner 2011, Best of Junior Queen

Jakmile byly všechny skupiny FCI posouzeny včetně skupiny neuznaných plemen, začaly závěrečné soutěže. Nejprve byli vyhlášeni jedinci Junior BOG. Vítězové jednotlivých skupin FCI se pak utkali mezi sebou o Junior Šampióna Šampiónů SK 2010. Jediným zástupcem plemene Afghánského chrta byla Jch. Cameron Diaz van de Robega Romany Hřebejkové. Prorotcem pro skupiny X. FCI byl Štefan Štefík (SK). Mezi poslední tři (pořadí BOG) však Jch. Cameron Diaz van De Robega vybrána nebyla. Podium pro Junior Šampióny bylo ve stejné hala "D" jako probíhala celá Victory Show. 

Junior Šampion Šampiónů 2010 SK

  • Junior ŠŠ SK:  Newfoundland Just One Look King Of Helluland (Maj.: Kročkovci Soňa & Vladimír / SK)
  • I. Junior víceŠŠ SK: Saluki Azhara Al Zahra (Maj.: Pudová Petra / CZ),
  • II. Junior víceŠŠ SK: Bearded Collie Kaspian Kiaora (Maj.: Folget Klimová Lenka / CZ)

Po Juniorech byli vyhlášeni vítězové Veterán BOG. Stejně jako v Juniorech se  vítězové z jednotlivých skupin utkali o Veterán Šampióna Šampiónů SK 2010. Podium pro Veterán ŠŠ SK 2010 ve stejné hale jako Victory Show.

Veterán Šampión Šampiónů 2010 SK

  • Veterán ŠŠ SK: Rhodesian Ridgeback Ascot Alta Mirano (Maj.: Vlček Marek / CZ)
  • I. Veterán víceŠŠ SK: Schnauzer Pfeffersalz Hosszubereki-Császár Zar (Maj.: Polášková Hana / CZ)
  • II. Veterán víceŠŠ SK: Siberian Husky Oumiak´S The Show Must Go On (Maj.: Semeráková Michaela / CZ)

Po posouzení BOG Junior, Junior ŠŠ SK, BOG Veterán a Veterán ŠŠ Sk konečně přišli na řadu dospělí. Dlouho jsem se nemohli shodnout jak má fungovat postupový klíč. Ať jsem počítali, jak jsme počítali, nemohli jsme se těch 32 dvou postupujících dopočítat. Je to poprvé, co jsem zažila, že se mezi dospělími nezadával BOB v rámci daného plemene. Do závěřeného výběru soutěže skupin dospělích postupovali jak pes tak fena.

Počet postupujících  jednotlivých skupin byl závislý na počtu přihlášených jedinců. Klíč k postupu pro 32 účastníků samotného ŠŠ SK 2010 ...............................doplním

Stejně jako v případě Juniorů, posuzoval v závěřečném předvýběru skupiny X. Štefan Štefík (SK), teda měl posuzovat. Najednou koukáme, čas se přehoupl hodně k 19 hodině (v tu dobu podle programu se měl otvírat vstup na ples), skupiny X. FCI posuzuje p. Havelka (rozhodčí, který většinou posuzuje molosoidní plemena). Nejdřív změna kruhu, teď změna rozhodčího. Člověk nestačil kroutit hlavou. Stejně jako v případě Jch. Cameron Diaz van de Robegy, se ani Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Ludmily Faktorové se do užšího výběru pro postupo do soutěží o ŠŠ nedostal (ze skupiny X. FCI postupovali jen dva jedinci). Kdo postoupil ze skupiny X.  FCI jsem už nevnímala.

Bylo cca 19,15 hod, když  byl velký kruh na zeleném koberci  rozdělen na dvě uhlopříčné dráhy,  oddělené provazy dvou barev. Tyto dráhy pak měly posloužit pro výběr nejprve ze 16 párů, následně z 8 párů. Z ní vzešla  poslední postupová osmička, která následně již soutěžila přímo v Expo Aréně. Co se dělo při tomto užším výběru už vám říci nemohu, neboť jsme v době, kdy tento výběr probíhal včetně doby plesu, byly na cestě zpět do Prahy.

Pořadí Šampión Šampiónů 2010 SK 

Pes roku 2010 ČR, BOB Eukanoba World Challenge USA 2010, Best of King 2010 SK, Victory Winner 2010 SK, Šampión Šampiónů 2010 SK -  Maltézský psík White Field Richelieu Rio (Maj.: Kupicová Monika / CZ)

Obrazek

zveřejnění fotografie Maltézského psíka White Field Richelieu Rio a jeho majitelky Moniky Kupicové je s výslovným souhlasem autora fotografie pana Jakuba Antoše (www.abukantos.com). 

  • Šampión Šampiónů SK: Maltese White Field Richelieu Rio (Maj.: Kupicová Monika / CZ)
  • I. víceŠŠ SK: Newfoundland Poison Or Honey King Of Helluland (Maj.: Kročkovci Soňa & Vladimír / SK)
  • II víceŠŠ SK:  Staffordshire Bull Terrier Glock Stawka Wiekszaniž Žycie (Maj.: Záliš Roman / SK)

Co říci závěrem. Abych se přiznala, mám z této výstavy takový neurčitý, spíš negativní pocit. Že bych z Victory Show byla vysloveně nadšená, to se říct nedá. Asi tři dny před Victory Show jsem z té výstavy měla divný pocit. Nedokázala jsem ho nijak specifikovat. Ještě ráno v autě, cestou do Blavy, jsem  ftipkovala (záměrně píši s "f" na začátku), že by můj divný pocit mohl souviset s něčím pozitivním. Jak se den vyvíjel, bylo více negativních věcí než těch pozitivních.

Co se týče průběhu ročníků  ŠŠ SK 2008, ŠŠ SK 2009 nemohu vám podat žádnou zprávu pro srovnání,  neboť jsem nikde na webu nenašla ani povídání, ani fotečky. Podle článků paní ing. Libušky Brychtové z let 2005 a 2007, kdy byla sama přímým účastníkem , bylo prostředí ŠŠ mnohem důstojnější než letos v hale "D" Výstaviště Incheba. Paní ing. Libuše Brychtová získala ŠŠ SK s oběma varietami plemene Čínský chocholatý pes (jak s labutěnkou, tak s naháčkem).

Cesta z Bratislavy probíhala celkem v poklidu. Prvotní emoce z Victory Show se ve mě dost mlely. Hodně jsem o některých aspektech této výstavy přemýšlela. Psát povídání hned, zřejmě by to nedopadlo dobře. Dálnice "D1" byla v našem pruhu volná. U Lídy Faktorové jsme se opět přeložily do Eliščina autíčka a vyrazily směr Praha. V Praze jsme byly cca 23,20 hnod. Moje maličkost se domů do Tróji dostala asi  0,15 hod v neděli ráno. Nevzpomínám si, že bych někdy byla vzhůru 20 hodin. Sobota byla hodně fyzicky náročná. Neděli jsem pak proflákala. Jediná pozitivní věc z tohoto víkendu je, že jsem si z té promrzlé haly nepřivezla žádné nachlazení a ani zánět močových cest.

Kdy se na Slovensko zase na ŠŠ dostanu, to je ve hvězdách. Necháme tomu čas a uvidíme.

doplněno z 18.8.2011 - Šampión Šampiónů 2011 a Victor Show spojená s 13. Reprezentačním plesem  slovenským kynologů se bude, dle stránek SKJ, konat 18.02.2012. Čtete dobře propozice, abyste Vy, co jedete poprvé, nebyli překvapeni tak, jako já. ŠŠ Sk probíhá úplně jinak, než ŠŠ ČR.

 

Náhledy fotografií ze složky Victory Show_ŠŠ SK