Jdi na obsah Jdi na menu

Desatero dobrých rad proti věku. Pomáhají doteky a čerstvý vzduch

 

Objetí (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Objetí (ilustrační foto) 
foto: Shutterstock

 

Asi tušíte, že čím zdravěji bude člověk žít, tím vyšší je pravděpodobnost, že bude patřit mezi dlouhověké jedince. Fakta to dokazují, teď jen „stačí“ brát tuhle pravdu vážně.

Co všechno vlastně doporučení ke zdravému životu obnášejí? Asi nepřekvapí, že většinu z nich znáte. Stačí brát je vážně a opravdu dodržovat.

 

Omezte stres

Dnešní lidé sice, přinejmenším co se našeho civilizačního okruhu týče, žijí ve větším komfortu a bezpečí než naši předkové, ale míra stresu je zřejmě větší. Nezažíváme sice až na výjimky fatální situace, ale jsme vystaveni neustálému tlaku na výkon, rychlost, navíc se na vše spěchá. Setrvalý stres mimo jiné zvyšuje riziko rozvoje depresí, ale také škodí srdci i dalším orgánům.

Běžte na vzduch!

Pobyt venku prospívá lidskému zdraví hned několika způsoby, jedním z nich je příznivý dopad na psychiku. Zároveň to znamená vítané osvěžení pro dýchací soustavu. Ale pozor, musíte jít do přírody, procházka po městě se v tomto případě bohužel nepočítá.

Spěte dost

Zdravý spánek je nezbytný pro celkovou regeneraci našeho organismu. Důležitá je zejména ta fáze spánku, během které se nám zdají sny. Vědci zjistili, že hluboký spánek a sny jsou nezbytné pro náš emoční život a celkovou připravenost organismu zvládat těžké denní úkoly. Spát bychom proto měli sedm až osm hodin denně – i když pro spánek platí individuální pravidla a někomu stačí výrazně méně. Nedostatek spánku neškodí jen psychice, ale mimo jiné oslabuje imunitu a zvyšuje riziko rozvoje některých chorob.

 

Spánek
 

Rozvíjejte své sociální sítě

Nemáme na mysli sociální sítě internetové, ale ty, které nás obklopují – nebo by měly – v reálném životě. Protože sociální kontakty, kultura a společné zážitky prodlužují život. Potvrzují to mnohé studie, které byly uskutečněny na stoletých lidech.

Hýbejte se

Vědci a lékaři se nedokážou shodnou, kolik pohybu je už dobře. Ale pokud se budete držet následujícího doporučení, takřka jistě nic nezkazíte: ujděte denně alespoň tři kilometry tak, abyste vždy šli aspoň půlhodinu v kuse ostrou chůzí. Přispívá to k dobré náladě, udržení kondice a správné hmotnosti.

Pozor na extrémy, některé druhy pohybových aktivit nám pomáhají zhubnout nebo mít dobrou fyzičku, ale mohou škodit například kloubům, páteři a podobně. Týká se to třeba běhu. Lepší než běh proto může být zmíněná chůze. Doporučit se dá také plavání, velice vhodná je jóga.

Protizánětlivá dieta? Proč ne

Celkem rozšířená je teorie, že za většinou civilizačních a chronických onemocnění, která zkracují život, stojí skrytý zánět v těle. Je to vlastně nepřiměřená a nezdravá imunitní reakce organismu na některé často neškodné faktory, jež trvalým působením vedou k poruchám metabolismu a chronickým nemocem. Nevyléčená infekce, chemikálie, nekvalitní potraviny, stres, nedostatek spánku a pohybu vyvolá reakci, která sice nezpůsobí okamžité ohrožení na životě ani bouřlivou zánětlivou odezvu, ale pokud trvá, vzniká zánět dlouhodobý, chronický, vyskytující se v celém organismu. Ten může vyústit v různé vážné nemoci, jako jsou nádory, revmatoidní artritida, kornatění tepen, senná rýma, alergie, astma a další.

Protizánětlivá dieta redukuje riziko skrytého zánětu, a tím přispívá k dlouhověkosti. Obsahuje co nejvíce zeleniny, ovoce a bílkoviny s nízkým obsahem tuku. Zahrnuje užívání rybího tuku, olivového oleje a především cereálií, naopak se vyhýbá bílé mouce nebo rafinovanému cukru.

Doplňte si antioxidanty

Posilujte svou imunitu a zdraví příjmem dostatečného množství vitaminů a minerálů ve stravě, aby vašemu tělu nechyběly antioxidanty. Tyto látky dokážou neutralizovat volné radikály v lidském těle a chrání nás před onemocněními. Mezi základní patří vitaminy C a E, extrakt ze zeleného čaje, beta-karoten, koenzym Q10, zinek, selen a rybí olej. Ideální je přijímat v tom, co běžně a často jíte, potravinové doplňky jsou až druhou možností.

Například koenzym Q10 si tělo umí tvořit samo, ale je třeba mu ho také dodávat zvenčí, už proto, že s věkem si ho vyrábí méně. Dobrým zdrojem jsou ryby, ořechy, libové maso, cereálie, kukuřice, olivový olej nebo brokolice. Stejně jako u jiných pro tělo důležitých látek platí, že čím méně je potravina zpracovaná, tím více vitaminů a dalších tělu prospěšných prvků se v nich zachová.

Dodržujte pitný režim

Minimálně dva litry čisté vody denně jsou základ, ideální je obyčejná neperlivá voda. Naopak denní příjem alkoholu je vhodné omezit na jednu až dvě sklenky vína či 0,5 litru piva. Zcela se vyhýbejte slazeným nápojům, včetně těch s umělými sladidly.

Myslete pozitivně

Žijte příjemnými okamžiky – každý den vám vždy přinese něco pozitivního, stačí jen ubrat rychlost, dívat se a vnímat. Nebraňte se přirozenému smíchu. Studie prováděné s nejdéle žijícími lidmi potvrdily, že tito lidé jsou vesměs optimističtí a umí si užívat života.

Doteky pomáhají

Zdánlivý detail, ale podle vědců překvapivě důležitý – lidé, kteří mají možnost užívat si dotyků, na tom bývají celkově lépe. Tulit se můžete nejen k partnerům či dětem, ale třeba ke své kočce.

Autor: Anna Příhodová